Ενεργή, έστω και δια της πλαγίας οδού, φαίνεται πως παραμένει η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού Νόμου. Την τροφοδότησαν μάλιστα δημοσιεύματα που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του Νίκο Ανδρουλάκη να συζητά ακόμη και να συναινεί στην προοπτική αλλαγής του ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή από το 3% που ισχύει σήμερα στο 5%. Η Χαριλάου Τρικούπη διέψευσε κατηγορηματικά ως ευφάνταστα τα σενάρια διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει τη διαφωνία του με μία τέτοια επιλογή. Πώς λοιπόν, προέκυψαν πληροφορίες που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί με την αύξηση του ορίου της εισόδου των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή;
Κάποιοι συνδέουν την ανακίνηση του θέματος που αφορά τον εκλογικό Νόμο με την σχετικά πρόσφατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως δεν προτίθεται να τον αλλάξει διότι δεν θέλει να δημιουργούνται υποψίες για εκλογικά παιχνίδια εκ μέρους της κυβέρνησης. Εκτός -και αυτό το σημείο αποκαλύπτει υπόγειες σκέψεις, εάν το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του ζητήσουν την αλλαγή του εκλογικού Νόμου, όπως έσπευσε να συμπληρώσει ο πρωθυπουργός.
Κάτι που θα σήμαινε ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε μεν στην αλλαγή του εκλογικού Νόμου, όχι όμως με δική της πρωτοβουλία, αλλά γιατί το ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτευσης. Η συγκεκριμένη δήλωση δημιουργεί ερωτηματικά αναφορικά με το ποιες θα μπορούσαν να είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται διατεθειμένο να συζητήσει την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού Νόμου σε περίπτωση που το ζητήσει το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν διανοείται να συζητήσει καν μία σειρά από τροπολογίες που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση με την επισήμανση ότι είναι εκφράσεις “λαϊκισμού’ και “δημαγωγίας”.
Κατά τις πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ θα σκεφτόταν την αλλαγή του εκλογικού Νόμου μόνο στην περίπτωση που διαπίστωνε έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας. Εάν έβλεπε προοπτική πρωτιάς ενδεχομένως και να έβαζε στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης την αλλαγή του εκλογικού συστήματος γνωρίζοντας πως ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ως συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να διεκδικήσει το μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα. Ακόμη όμως και σε μία τέτοια περίπτωση, διεκδίκησης της πρώτης θέσης, δηλαδή της νίκης στις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υπερβεί το κώλυμα που δημιουργεί ο εκλογικός Νόμος για τους συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων με ομογενοποίηση των πολιτικών σχηματισμών που τον συγκροτούν.
Τις εσωτερικές συζητήσεις που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς τονίζοντας ότι το κόμμα του θα μπορούσε να συζητήσει παραμετρικές αλλαγές στον εκλογικό Νόμο, όπως για παράδειγμα να παίρνουν το μπόνους των εδρών και οι εκλογικοί συνασπισμοί. Επαναλαμβάνοντας συγχρόνως την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ σε αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν το εκλογικό παιχνίδι, όπως το όριο εισόδου στη Βουλή.
Προφανώς και είναι νωρίς για το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού Νόμου. Θα περιμένει τουλάχιστον έναν χρόνο από σήμερα για να μετρήσει τη δυναμική του κι αν κρίνει πως υπάρχει λόγος, τότε θα καθορίσει και την στάση του απέναντι στον ισχύοντα εκλογικό Νόμο.
The post Πολιτικά παιχνίδια στο παρασκήνιο ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη: Θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος; appeared first on Newpost.gr.