Η «αμφιλεγόμενη» πορεία της Ευαγγελίας Γεωργακοπούλου από τις υποκλοπές στη δολοφονία Λυγγερίδη

By
6 Min Read

Ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, το οποίο την τελευταία διετία βρέθηκε στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών ερευνών για το σκάνδαλο των υποκλοπών και έχει καταγγελθεί και μηνυθεί από θύματα των παράνομων παρακολουθήσεων, φέρεται να πρωταγωνιστεί και στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Πρόκειται για την πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Συλλογής και Ανάλυσης Πληροφοριών και Β΄ υποδιευθύντρια Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΥΠ Ευαγγελία Γεωργακόπουλου. Η κυρία Γεωργακοπούλου μεταξύ 2020 και 2022 φημολογείται ότι είχε εγκρίνει και είχε υπογράψει δεκάδες αιτήματα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου , πολιτικών προσώπων, στρατιωτικών, δημοσιογράφων αλλά και απλών πολιτών.

Η κυρία Ευαγγελία Γεωργακόπουλου μετά από την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και την καρατόμηση του τότε ΓΓ του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη καθώς και του τότε Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, αποχώρησε αιφνιδίως από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στις 8 Αυγούστου του 2022.

Μετά την αποχώρησή της από την ΕΥΠ η κ. Γεωργακοπούλου τοποθετήθηκε στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες για αρκετά μεγάλο διάστημα δεν εμφανιζόταν στην υπηρεσία της επικαλούμενη προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με έγγραφα τα οποία περιέχονται στη δικογραφία των υποκλοπών η κ. Γεωργακοπούλου εμφάνισε ιατρικές βεβαιώσεις στους εισαγγελείς πρωτοδικών ώστε να αποφύγει να καταθέσει για την υπόθεση. Τελικά, όμως κατέθεσε για το σκάνδαλο, αρνούμενη τα πάντα.

Η εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής είχε εκείνη την περίοδο εκτενώς αναφερθεί στον ρόλο της κ. Γεωργακοπούλου στην υπόθεση των υποκλοπών και ειδικά στις σχέσεις της με το περιβάλλον του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου, κουμπάρο του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η κ. Γεωργακόπουλου απουσίαζε από την υπηρεσία της για περισσότερο από ένα χρόνο, επικαλούμενη σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν εφαρμόσθηκαν στην περίπτωσή της οι διατάξεις του Π.Δ 584/85, ώστε να κριθεί η σωματική ικανότητα και καταλληλότητα της, από υγειονομικής πλευράς, και το εάν πρέπει να σταματήσει την ένοπλη υπηρεσία και να αναλάβει υπηρεσία γραφείου όπως ορίζουν οι σχετικοί κανονισμοί. Μάλιστα αυτό συνέβη παρά το ότι η ίδια είχε προσκομίσει σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις.

Ενδεικτικά, στις 30 Νοεμβρίου 2022 ο νευροχειρουργός Γεώργιος Κώττας, Διευθυντής της Β’ Νευροχειρουργικής Κλινικής του Ερρίκος Ντυνάν χορήγησε ιατρική βεβαίωση στην Ευαγγελία Γεωργακοπούλου βεβαίωση που σύμφωνα με το υλικό της δικογραφίας για τις υποκλοπές, ανέφερε πως η κατάσταση της υγείας της απαιτεί πλήρη ηρεμία.

Αντί για « πλήρη ηρεμία μακριά από εντάσεις και στρεσογόνες καταστάσεις» η κ. Γεωργακοπούλου επανήλθε στα μέσα του 2023 στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και βρέθηκε ακόμη και να είναι επικεφαλής μονάδων σε αγώνες ποδοσφαίρου υψηλής επικινδυνότητας επεισοδίων. Το πλέον παράδοξο είναι πως της ανατέθηκε να συντάξει το πόρισμα για τις συνθήκες της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη. Αυτό, παρά την εμπλοκή της στο σκάνδαλο των υποκλοπών και παρά την κλονισμένη υγείας της.

Και αυτό έγινε πριν τα τέλη Ιουλίου 2024, όταν και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης έβγαλε «εκτός κάδρου» της υπόθεσης των υποκλοπών την κυρία Γεωργακοπούλου και τους στενούς της συνεργάτες και έτσι δεν κλήθηκαν να καταθέσουν.

Η εισαγγελέας που επόπτευε την σύνταξη του πορίσματος για τις συνθήκες της δολοφονίας του 31χρονου αστυνομικού των ΜΑΤ Γιώργου Λυγγερίδη, πιθανότατα να μην γνώριζε την προϊστορία της κ. Γεωργακοπούλου και ειδικά ότι ο ρόλος της στην ΕΥΠ είχε αποκαλυφθεί κυρίως από τη δημοσιογραφική έρευνα του Βήματος. Αν το γνώριζε πιθανότατα θα την είχε εξαιρέσει, ώστε να μην υπάρχουν οι παραμικρές υποψίες για μεροληψία και εμπάθεια.

Δύο σημαντικά ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με την υπόθεση της κ. Γεωργακοπούλου, προκαλώντας έντονο ενδιαφέρον για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Το πρώτο αφορά το αν το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) εξέτασε τα πεπραγμένα της κατά τη θητεία της στην ΕΥΠ. Το δεύτερο αφορά την απόφασή της να επιστρέψει σε μάχιμη υπηρεσία, παρά την επίκληση σημαντικών ζητημάτων υγείας.

Η νομοθεσία ορίζει ότι όσοι καταλαμβάνουν μάχιμες θέσεις στην ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να πληρούν αυστηρά ιατρικά και φυσικά κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται η ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ρόλου τους. Η αξιολόγηση της καταλληλότητας πραγματοποιείται από αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, οι οποίες εξετάζουν τη γενική κατάσταση της υγείας, τη φυσική αντοχή και την ψυχική σταθερότητα των υποψηφίων. Τα συγκεκριμένα κριτήρια είναι σαφώς καθορισμένα στους κανονισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και περιλαμβάνουν αυστηρές αξιολογήσεις. Όσοι δεν πληρούν τα πρότυπα αυτά θεωρούνται ακατάλληλοι για μάχιμες θέσεις, δεδομένου ότι η προστασία της υγείας και η επιχειρησιακή ασφάλεια αποτελούν προτεραιότητες.

Η περίπτωση της κ. Γεωργακοπούλου εγείρει εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι θεσπισμένες διαδικασίες και αν πραγματοποιήθηκε επαρκής έλεγχος σχετικά με την επιστροφή της σε ενεργό υπηρεσία.

The post Η «αμφιλεγόμενη» πορεία της Ευαγγελίας Γεωργακοπούλου από τις υποκλοπές στη δολοφονία Λυγγερίδη appeared first on Newpost.gr.

Share This Article