Οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, έφθασαν τους 14 και μπορούν να δημιουργήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα.
Η παρούσα Βουλή ήδη κατέχει το ρεκόρ εκπροσώπησης του μεγαλύτερου αριθμού κομμάτων από την αρχή της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, με εννέα κόμματα να εκπροσωπούνται. Οκτώ από αυτά προέκυψαν από τις εκλογές, ενώ ένα ακόμα κόμμα δημιουργήθηκε μέσα από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση 11 βουλευτών που σχημάτισαν τη Νέα Αριστερά.
Η παρούσα Βουλή κατέχει ήδη το ρεκόρ εκπροσώπησης των περισσότερων κομμάτων στην περίοδο της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Εννέα (9) τον αριθμό, οκτώ εκλεγμένα και ένα ακόμα που προέκυψε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση 11 βουλευτών που συγκρότησαν τη Νέα Αριστερά.
Άραγε θα μπορούσε να συναγωνιστεί τον εαυτό της, να «σπάσει» το προηγούμενο ρεκόρ, φτάνοντας τις 10 κοινοβουλευτικές ομάδες; Οι γνωρίζοντες τα κοινοβουλευτικά το αποκλείουν.
Μετά και τη διαγραφή Σαλμά από τη ΝΔ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανέρχονται σε 14, χωρίς ωστόσο να συγκροτούν ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα. Αριθμητικά θα μπορούσαν, χωρίς όμως την αναγκαία συγκολλητική ουσία είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει τέτοιο εγχείρημα.
Οι ανεξάρτητοι προέρχονται από σχεδόν… όλες τις πτέρυγες της Βουλής: από ΝΔ μέχρι ΠΑΣΟΚ και από Ελληνική Λύση μέχρι Σπαρτιάτες.
Το βασικό εμπόδιο σε ένα τέτοιο εγχείρημα ακούει στο όνομα «Σπαρτιάτες»: οι μισοί από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές προέρχονται από το εν λόγω κόμμα και, όπως είναι προφανές, η κομματική καταγωγή τους «φρενάρει» την όποια συνεργασία με τους άλλους επτά βουλευτές προερχόμενους από το λεγόμενο «συνταγματικό τόξο», ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 10 πρόθυμων βουλευτών να συστήσουν Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η ανθρωπογεωγραφία των «14»
Γεγονός είναι πως το κόμμα των Σπαρτιατών είναι ο «μέγας χορηγός» της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς έχασε τους επτά από τους 12 εκλεγμένους βουλευτές του (Κ. Φλώρος, Γ. Μανούσος, Ι. Δημητροκάλλης, Δ. Σαλτογιάννης, Χ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης, Μ. Γαυγιωτάκης).
Η προέλευση των άλλων επτά είναι: δύο από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης), δύο από τη ΝΔ (Λευτέρης Αυγενάκης και Μάριος Σαλμάς), μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αθηνά Λινού), ένας από το ΠΑΣΟΚ (Μπουρχάν Μπαράν) και ένας από την Ελληνική Λύση (Παύλος Σαράκης).
Μία ακόμη πρωτοτυπία σε αυτήν την ομάδα αποτελεί το γεγονός ότι οι προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας, Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης, είναι συγγενείς πρώτου βαθμού.
Για τους προερχόμενους από τη ΝΔ, κανείς τους μέχρι αυτή την ώρα δεν δείχνει να επιθυμεί να ενταχθεί σε άλλη κοινοβουλευτική ομάδα. Ο έσχατος ανεξάρτητος βουλευτής, Μάριος Σαλμάς, δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του για το πώς θα κινηθεί στο μέλλον, ενώ ο πρώην υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης μέχρι τώρα στηρίζει τα κυβερνητικά νομοθετήματα και, όπως έχει δηλώσει, αυτό θα συνεχίζει να πράττει με την ελπίδα η μνήμη να αποδειχτεί βραχεία και να υπάρξει και πάλι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία.
Ανεξάρτητοι που στο παρελθόν συγκρότησαν Κοινοβουλευτική Ομάδα
Ήταν 21 Νοεμβρίου του 2013 όταν 11 ανεξάρτητοι βουλευτές συγκρότησαν την κοινοβουλευτική ομάδα «Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές».
Ήταν οι Παραστατίδης, Λοβέρδος, Αηδόνης, Ανδρουλάκης, Βουδούρης, Μουτσινάς, Νικολόπουλος, Κασαπίδης, Κουράκος, Μπόλαρης, Σταυρογιάννης.
Αν και οι 11 προέρχονταν από διαφορετικά πολιτικά κόμματα, προχώρησαν στη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής ομάδας, για να μπορούν να απολαμβάνουν και αυτοί τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό της Βουλής προνόμια.
Μέχρι τη διάλυση της τότε Βουλής, 31 Δεκεμβρίου 2014, προστέθηκαν οκτώ ακόμη βουλευτές, ανάμεσά τους και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία παραμένει η μόνη εν ενεργεία βουλευτής από τους 19, αλλά πλέον είναι εκλεγμένη με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κανονισμός της Βουλής και η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, για να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα απαιτείται ελάχιστος αριθμός 10 βουλευτών. Οι 14 ανεξάρτητοι βουλευτές που βρίσκονται πλέον στη Βουλή, προερχόμενοι από σχεδόν όλο το κομματικό φάσμα, έχουν τη θεωρητική δυνατότητα να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό θα τους έδινε τη δυνατότητα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαδικασίες της Βουλής, να διεκδικήσουν περισσότερο χρόνο λόγου, καθώς και να υποβάλουν προτάσεις νόμων και τροπολογιών με μεγαλύτερη ευχέρεια.
Η διαμόρφωση κοινοβουλευτικής ομάδας από ανεξάρτητους βουλευτές δεν είναι ένα νέο φαινόμενο στην Ελλάδα, αλλά οι τρέχουσες πολιτικές συνθήκες το κάνουν πιο πιθανό και πολιτικά σημαντικό από ποτέ. Μεγάλο μέρος αυτών των βουλευτών προέρχεται από διάφορα κόμματα που είτε τους διέγραψαν λόγω πολιτικών διαφορών, είτε επέλεξαν οι ίδιοι να αποχωρήσουν. Η δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας θα μπορούσε να φέρει πιο δυναμικές προτάσεις στον δημόσιο διάλογο και να συμβάλει στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων, ειδικά εν μέσω μιας περιόδου έντονων πολιτικών ανακατατάξεων.
The post Βουλή: Στους 14 έφτασαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές – Οι πιθανότητες για να δημιουργήσουν κοινοβουλευτική ομάδα appeared first on Newpost.gr.