Θα μπορούσε κανείς να «δει» μετά την κυβερνητική παρέμβαση για τις τράπεζες το «μοντέλο» που επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου στην κοινοβουλευτική σχέση του με το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ποτέ δεν θα αποδεχτεί προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνολικότερα της αντιπολίτευση ακόμη κι αν στο τέλος θα τις υιοθετήσει έστω και μερικώς, όπως έγινε με τις χρεώσεις των τραπεζών. Η ρητορική της όπως εκφράστηκε χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη εμπεριείχε αναφορές στο…δημοτικό και η απάντηση που δόθηκε από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλά ήταν περισσότερο επιστροφή των αιτιάσεων για παιδικά «καθρεφτάκια».
Όπως και να’ χει γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν προτίθεται ούτε να ενσωματώσει, ούτε να συναινέσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης με το αιτιολογικό πως “αν θέλεις να είσαι σοβαρός δεν αρκεί να πιάνεις ένα πρόβλημα. Για να σε πάρουν σοβαρά πρέπει να λύνεις το πρόβλημα”. Κοινώς, σοβαρές προτάσεις κάνει μόνο η κυβέρνηση κι όλα τα άλλα είναι ασόβαρα και λαϊκισμός.
Η συγκεκριμένη κυβερνητική τακτική φαίνεται ωστόσο ότι δεν πρόκειται να αναστείλει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Χαριλάου Τρικούπη έστω και με τη μορφή τροπολογιών. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το εύλογο ερώτημα «αφού η κυβέρνηση σκόπευε να πάρει μέτρα για τις τράπεζες γιατί δεν υπήρχαν αυτά στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε;» Απάντηση δεν πήρε και όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση παρότι έχει χαμηλώσει αισθητά τους τόνους της κριτικής της προς το ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν προτίθεται να παραχωρήσει ούτε εκατοστό σε επίπεδο εντυπώσεων στην προσπάθειά της να πείσει ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που ενδιαφέρεται για το καλό της κοινωνίας και των πολιτών της και μάλιστα με αποτελεσματικότητα. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ χωρίς να έχει πάρει πειστικές απαντήσεις από το Μαξίμου κατάφερε να επαίρεται ότι έπειτα από δικές του πιέσεις η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παρέμβει για το ζήτημα των χρεώσεων των τραπεζών, επιτείνοντας τον εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Επιπλέον, όπως σημειώνουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αυτό που συνέβη με τις προμήθειες στις τράπεζες είναι και το «μοντέλο» του ΠΑΣΟΚ για το πώς σκέφτεται την παραγωγική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε στο Συνέδριο του Βήματος ότι χρειάζονται οι συναινέσεις τις οποίες τουλάχιστον προσώρας φαίνεται ότι τις επικεντρώνει σε επίπεδο θεσμών και κράτους Δικαίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να δέχεται πιέσεις τόσο από τα δεξιά του όσο και από τα αριστερά του. Είναι ενδεικτικό ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν στην πρότασή του για τη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε από τα 800 εκ. ευρώ όφελος ετησίως για να καταλήξει σε μία πιο light τροπολογία.
The post Τράπεζες, ΠΑΣΟΚ και Κυβέρνηση: Το «μοντέλο» σύγκρουσης και υποχώρησης appeared first on Newpost.gr.