Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η κατάθεση πρότασης συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ κατά των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη (οι όποιες ευθύνες αν υπάρχουν έχουν παραγραφεί) για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Κατά τις πληροφορίες, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση μελετήσει το περιεχόμενο της ογκώδους δικογραφίας – οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι 1.100 σελίδες – θα καταθέσει αίτημα για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης με τις υπογραφές μόνο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Κατά τις πληροφορίες, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι οι ευθύνες που αποδίδονται στα πολιτικά πρόσωπα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.
Γι’ αυτό και από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν, με βάση τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το μοντέλο Τριαντόπουλου μπορεί να είναι οδηγός, ότι έχει σημασία τί θα κάνει σ’ αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επισημαίνουν επίσης ότι θα πρέπει να διασαφηνιστεί τί σκέφτεται κι επιθυμεί και ο Κώστας Καραμανλής, καθώς κατά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ήταν ο ίδιος ο Χρήστος Τριαντόπουλος που επέλεξε να παραπεμφθεί στο «φυσικό δικαστή», δηλαδή στο Δικαστικό Συμβούλιο, και η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε αμέσως μετά να συμφωνεί με αυτήν την επιλογή. «Έχει ενδιαφέρον εάν θα ισχύσει το ίδιο και για τον κ. Καραμανλή», σημειώνουν πηγές του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, όπως και να έχει, όπως και στις δύο προηγούμενες φορές, δηλαδή στην κατάθεση αιτήματος προανακριτικής για τη σύμβαση 717 και τον Κώστα Καραμανλή και το αντίστοιχο για το μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη και τον Χρήστο Τριαντόπουλο, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει μόνο του στην κατάθεση του σχετικού αιτήματος. Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και ο ίδιος ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς, διευκρινίζουν ότι από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τις 30 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται, θα υποβάλει μόνο του πρόταση για την συγκρότηση προανακριτικής. Μ’ αυτό τον τρόπο κόβουν κάθε απόπειρα της κυβέρνησης να ταυτίσει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ με την Πλεύση Ελευθερίας, μιλώντας και πάλι για «ουρά» της κυρίας Κωνσταντοπούλου, όπως έκανε και στην περίπτωση της πρότασης δυσπιστίας. Άλλωστε, όπως φάνηκε από τις εξελίξεις, η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με την Πλεύση Ελευθερίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο κόστισε πολιτικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι το οποίο αναγνώρισαν με δηλώσεις τους και στελέχη του κόμματος.
Στο ΠΑΣΟΚ διαχωρίζουν μάλιστα την πρόταση μομφής, λέγοντας ότι επρόκειτο για μία πολιτική πρωτοβουλία για την οποία είχε μεγάλη σημασία να φανεί ότι και άλλα πολιτικά κόμματα συμφωνούν με την αμφισβήτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από το αίτημα για προανακριτική επιτροπή, επιμένοντας περισσότερο στη νομική-δικαστική διάσταση της συγκεκριμένης κίνησης. «Το ΠΑΣΟΚ δεν ακολουθεί μία λογική α λα καρτ», όπως έκανε στην προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο. Στην πρόταση μομφής που χρειάζονται 50 βουλευτές συνεργάστηκε με άλλα κόμματα, υπό την κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, επισημαίνουν παράγοντες του κόμματος.
Ειδικά για την πιθανότητα σύστασης προανακριτικής κατά του Κώστα Καραμανλή, η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσει όπως ορίζει το Σύνταγμα και ότι δεν προβλέπεται πουθενά ότι «ο ελεγχόμενος επιλέγει πώς θα ελεγχθεί». Ειδικά για την περίπτωση της νέας δικογραφίας που έφθασε στη Βουλή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε ότι «όπως διαρρέεται δεν θα έχουμε πόρισμα αλλά τμήματα καταθέσεων». «Επομένως δεν θα υπάρχει ούτε το φύλο συκής για να πει η Νέα Δημοκρατία ότι δεν θέλει να κληθούν μάρτυρες και να συλλεχθούν περαιτέρω στοιχεία. Θα είναι επομένως βαθιά εκτεθειμένη αν επιχειρήσει να επιμείνει σε αυτή τη διαδικασία», (μοντέλο Τριαντόπουλου).
The post Τραγωδία στα Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για Προανακριτική σε Καραμανλή και Σπίρτζη appeared first on Newpost.gr.