«Τη Μεγάλη Τετάρτη (16/4/2025) τα Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έδωσαν στη δημοσιότητα την Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), η οποία ορίζει (επιτέλους) τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. Ωστόσο το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης προηγήθηκε δημοσίευμα της Milliyet για αντίστοιχη τουρκική πρωτοβουλία με δημοσίευση τουρκικού χάρτη που «κόβει» το Αιγαίο στη μέση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η βουλευτής του Κινήματος Δημοκρατίας, Θεοδώρα Τζάκρη.
«Η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο αφορά σε υποχρέωση της χώρας μας έναντι της ΕΕ που απορρέει από την οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Η Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση των θαλάσσιων περιοχών και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η καθυστέρηση της μέχρι σήμερα, δημιουργούσε νομική αβεβαιότητα για επενδύσεις ή δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις ελληνικές θάλασσες (υδατοκαλλιέργειες, ρότες ναυσιπλοΐας, λιμένες, τουριστικές υποδομές, θαλάσσιες ανεμογεννήτριες, πόντιση του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ για την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου κλπ.)», συνεχίζουν.
Μάλιστα ημειώνεται ότι για το εν λόγω θέμα, οι Βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας κκ Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου, Δρ. Μιχαήλ Χουρδάκης και Ραλλία Χρηστίδου είχαν καταθέσει Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία ρωτούσαν μεταξύ άλλων για τους λόγους καθυστέρησης ολοκλήρωσης του εθνικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθώς επίσης και για τις πιθανές συνέπειες αυτής της καθυστέρησης κυρίως όσον αφορά στα εθνικά θέματα καθώς και στην υπονόμευση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των θαλάσσιων περιοχών και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων της χώρας.
Ωστόσο συγκεκριμένα ερωτήματα παραμένουν:
Γιατί έπρεπε να περάσουν τέσσερα χρόνια από τις 21 Μαρτίου 2021 ημερομηνία της υποχρεωτικής κατάθεσης του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με βάση την Οδηγία 2014/89/ΕΕ;
Γιατί έπρεπε να καταδικαστεί η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 27 Φεβρουαρίου 2025 για μη συμμόρφωση με την Οδηγία και μη κατάθεσης του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στις 21 Μαρτίου 2021;
Γιατί έπρεπε να προηγηθεί η αντίστοιχη τουρκική πρωτοβουλία (που «κόβει» το Αιγαίο στη μέση;
«Ελπίζουμε πλέον τώρα, να ολοκληρωθεί ανεμπόδιστα, τουλάχιστον το έργο της πόντισης του καλωδίου του ΑΔΜΗΕ σε Κρήτη και Κάσο!», καταλήγει η ανακοίνωση.
The post Θεοδώρα Τζάκρη: «Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο με καθυστέρηση τεσσάρων χρόνων» appeared first on Newpost.gr.