«Τέλεια καταιγίδα» στη Νέα Δημοκρατία – Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Μητσοτάκη-Σαμαρά – Εσωκομματικές τριβές και στρατηγικά ρήγματα 

By
8 Min Read

Ένα σκηνικό “τέλειας καταιγίδας” περιβάλλει τη Νέα Δημοκρατία παρά τις εμφανείς προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει οτιδήποτε επιβαρύνει με σκιές στην εικόνα που συνδέεται με τα εσωτερικά της. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζοντας να αλλάξει γραμμή και να καταστήσει τον Αντώνη Σαμαρά από μέχρι πρότινος “αόρατο” πολιτικά σε παράγοντα με διακριτό ρόλο εντός του κόμματος θα πρέπει πλέον να καταλήξει μέχρι πού είναι αποφασισμένος να φθάσει τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό.

Πλέον ο Κ. Μητσοτάκης καλείται να αντιμετωπίσει τον Αντώνη Σαμαρά τον οποίο έως τώρα  αντιμετώπιζε με συμπάθεια και κατανόηση, αφού τον βόλευε να τον εμφανίζει ως “δίδυμο” με τον Κώστα Καραμανλή, προσπερνώντας το γαλάζιο δόγμα ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις δηλώσεις  πρώην πρωθυπουργών. Κι αυτό, υπηρετώντας μία λογική ότι οι “πρώην” υπερίπτανται  καταστάσεων τις οποίες δεν διαμορφώνουν άλλωστε.. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο με τον κ. Μητσοτάκη να σχολιάζει ακόμη κι από το εξωτερικό τον Αντ. Σαμαρά φαίνεται πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προσγειώσει τον Μεσσήνιο πολιτικό που  δείχνει μάλλον αποφασισμένος να συνεχίσει να ομιλεί και να διαφωνεί ακόμη κι αν διαρατάσσει την επίπλαστη εσωκομματική συνοχή και ηρεμία.

Πίσω από την αλαζονεία του 41%: Ο Μητσοτάκης επιλέγει συνομιλητές και αγνοεί τους κανόνες

Στην κυβέρνηση  δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι με την απόφαση για αφαίρεση της λεγόμενης “κουκούλας” από τους προστατευομενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis θα περιοριζόταν κατά κάποιο τρόπο το μέτωπο με τον πρώην πρωθυπουργό.

Η σκέψη ήταν αφελής καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως ένα δώρο από πλευράς Μητσοτάκη. Αντιθέτως φαίνεται ότι δεν έχει θελήσει να σβήσει από τις σκέψεις του το γεγονός ότι μόλις λίγες ημέρες πριν, κύκλοι του Μαξίμου τον λοιδορούσαν απαξιώνοντας τη φράση του “θα σας πάω μέχρι τέλους” για τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οι  πληροφορίες που εκπέμπει το περιβάλλον Σαμαρά, εξάλλου, είναι ότι η άρση του απορρήτου για τις ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων θα μπορούσε να γίνει και με τον προηγούμενο Νόμο αφού, κατά το ίδιο περιβάλλον, έδινε τη δυνατότητα στις εισαγγελικές αρχές να ανανεώνουν το καθεστώς προστασίας ανά διετία κάτι που γινόταν με συνέπεια.

Επομένως η εξέλιξη ασχέτως τού εάν ικανοποίησε τον Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν αρκετή για να περιορίσει την αντιπαράθεσή του με την ηγεσία της ΝΔ. Το θέμα πλέον που συζητείται αφορά στο τί θα γίνει με τον Αντώνη Σαμαρά. Τα μηνύματα που εκπέμπει η πλευρά του Μεσσήνιου είναι πως δεν θα σταματήσει να εκφράζει τις απόψεις του  όταν ο ίδιος θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκτρέπεται είτε αυτή η εκτροπή αφορά τα εθνικά ζητήματα είτε διαφορά κοινωνικά θέματα ή θέματα οικονομίας. Σημειωτέον όμως ότι όσα ακούγονται για καταψήφιση από τον ίδιο του προϋπολογισμού του 2025 χαρακτηρίζονται από το περιβάλλον του ως ανυπόστατα που κινούνται στα όρια της ανοησίας. Λογικά τέτοιας έντασης κίνηση από την πλευρά Σαμαρά θα σήμαινε ότι σπάει το σχοινί και μάλιστα σε μία ψηφοφορία που διαχρονικά θεωρείται ότι συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την εκάστοτε κυβέρνηση.

Μητσοτάκης vs Σαμαράς – Παιχνίδια εξουσίας: Εκλογικός νόμος και προεδρία – Θα δει την έξοδο ο πρώην Πρωθυπουργός;

Το εάν θα ήθελε ή όχι θα το κάνει θα φανεί. Ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες περισσότερο φαίνεται να εξυπηρετούν την κυβέρνηση η οποία σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού θα μπορούσε να.απαλλαγεί από τον πρώην χωρίς να το “χρεωθεί “. Η μή ψήφιση προϋπολογισμού από κυβερνητικό βουλευτή είναι λογικό να σημαίνει άρση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Εφόσον ο Αντώνης Σαμαράς δεν προσφέρει στο πιάτο αυτό το άλλοθι στον Κ. Μητσοτάκη τότε, λένε στη ΝΔ, θα ήταν δύσκολο για το Μαξίμου να προωθήσει τη διαγραφή του. Στη ΝΔ δεν υπάρχει προηγούμενο διαγραφής πρώην πρωθυπουργού.

Η ΝΔ δεν είναι ΠΑΣΟΚ από το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου διέγραψε τον Κώστα Σημίτη για μια διαφωνία του για τη διακήρυξη της Ρώμης ούτε ΣΥΡΙΖΑ που ο επόμενος γίνεται “έκπτωτος”. Από την άλλη οι εξελίξεις περί τα ελληνοτουρκικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για την “απώθηση” Σαμαρά, κάτι που όμως θα σήμαινε  ότι θα εξασφαλιζόταν μια συμφωνία με τη γείτονα. Δεδομένης όμως της τουρκικής ρητορικής και της επιθυμίας της Άγκυρας να θέτει προς συζήτηση “όλο το πακέτο” που εμπεριέχει και προκλητικά αιτήματα πέραν υφαλοκρηπιδας ΑΟΖ θα ήταν απίθανο να σκεφτεί κανείς ότι οι δύο χώρες θα φθάσουν σε συμφωνία ή συνυποσχετικό διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα έχουν γίνει υποχωρήσεις σε ζητήματα κυριαρχίας.

Κόντρα στις κυβερνητικές διακηρύξεις ότι δεν θα παραβιαστούν  κόκκινες γραμμές. Άρα; Τώρα που οι μέχρι προχθές ανέκφραστες μάσκες του Μαξίμου έπεσαν ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή από το να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία. Γνωρίζοντας όμως ότι στην προσπάθειά του να διαχωρίσει για πολλούς λόγους τον Αντώνη Σαμαρά από τον Κώστα Καραμανλή κινδυνεύει να κατηγορηθεί ότι συντηρεί μία προσωπική βεντέτα. Έως τώρα το Μαξίμου εμφανιζόταν να αντιμετωπίζει τους δύο ως μία ενιαία κατάσταση, ως κάτι που εξυπηρετούσε το αφήγημα  ότι δύο συμπαθείς πρώην πρωθυπουργοί αλλά πυλώνες της παράταξης δικαιούνται ακόμη και να εκφράζουν τη διαφωνία τους. Πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν.

Και γιατί ο Αντώνης Σαμαράς είναι άγνωστο αν θα  δώσει στο Μαξίμου την λαβή που περιμένει και γιατί εντός της ΝΔ ορισμένοι ψιθυρίζουν ότι είναι “βαρύ” ένας εν ενεργεία πρωθυπουργός να κατηγορεί πρώην πρωθυπουργό της παράταξης και βουλευτή του κόμματος ότι χαριεντίζεται ή να υπονοεί ότι συμπεριφέρεται σαν πατριώτης της φακής.

ΣΥΡΙΖΑ – Η πλειοψηφία της Ε.Δ απαντά σε Παππά και μειοψηφία: «Οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Συνέδριο» – Στο αρχείο οι υποθέσεις διαγραφών – Υπό εξέταση του Γκλέτσου

Κάποιοι λοιπόν έχουν αρχίσει να ξετυλίγουν θεωρίες για πρόωρες εκλογές με αιτιολογία τα εθνικά για τα οποία εκτιμούν ότι η ΝΔ θα δυσκολευτεί να περάσει με όλους τους βουλευτές της συμφωνία ακόμη και για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ή ακόμη και το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να προτείνει για την Προεδρία πρόσωπο που προέρχεται από το ευρύτερο ΠΑΣΟΚ κυρίως για να φέρει πιο κοντά του -όπως νομίζει- την ηγεσία του.

Από την άλλη όμως θα ήταν σαν να ασπαζόταν την πρόταση του Ν. Παππά για επιλογή προσώπου από την αριστερά ή το προοδευτικό κέντρο. Κάτι που φαίνεται απίθανο να γίνει μετά το θεσμικό ατόπημα στο οποίο διολίσθησε στη Βουλή όταν και ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον συγκεκριμένο πολιτικό. Οι εξελίξεις είναι βέβαιο ότι θα είναι πυκνές κι ενδεχομένως καταιγιστικές.

The post «Τέλεια καταιγίδα» στη Νέα Δημοκρατία – Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Μητσοτάκη-Σαμαρά – Εσωκομματικές τριβές και στρατηγικά ρήγματα  appeared first on Newpost.gr.

Share This Article