Τα πλήγματα του ΣΥΡΙΖΑ το 2024: Ανατροπές και προοπτικές

By
6 Min Read

Το 2024 υπήρξε μια χρονιά-ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ, μια χρονιά που καθόρισε τη μελλοντική του πορεία μέσα από έντονες προκλήσεις, ανακατατάξεις και κρίσιμες αποφάσεις. Μετά τα απογοητευτικά εκλογικά αποτελέσματα του 2023, το κόμμα βρέθηκε σε μια φάση εσωστρέφειας και αναζήτησης ταυτότητας.

Η ηγεσία Κασσελάκη, αρχικά δημιούργησε προσδοκίες, οτι κάτι κάλο μπορεί να γίνει, αλλά μια σειρά, από λάθη και πολλές εσωτερικές διαμάχες, οδήγησε σε νέα διάσπαση και νέα εσωτερικά προβλήματα.

Το σκηνικό αυτό άρχισε φαινομενικά να αλλάζει όταν το κόμμα, μέσα από εσωκομματικές διαδικασίες και έντονο διάλογο, ανέδειξε τον Σωκράτη Φάμελλο στη θέση του προέδρου. Η ανάδειξη του Φάμελλου σηματοδότησε μια νέα αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας στο προσκήνιο μια πιο συναινετική και ρεαλιστική προσέγγιση στην πολιτική στρατηγική. Υπό την ηγεσία του, το κόμμα έθεσε τα θεμέλια για την ανασυγκρότησή του, δίνοντας έμφαση στην ενότητα, την εσωτερική ανανέωση και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος.

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ το 2024: Κρίση και διασπάσεις

Το 2024 ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην εποχή της Μεταπολίτευσης. Η αποχώρηση 21 βουλευτών, σε συνδυασμό με τη διάσπαση και τη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατίας από τον Στέφανο Κασσελάκη, επέτειναν την πολιτική και οργανωτική αποδυνάμωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη σοβαρά πλήγματα το τελευταίο έτος, με επιπτώσεις στη θέση του στον πολιτικό χάρτη, στην οργανωτική του δομή και στην πολιτική του επιρροή. Τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

1. Απώλεια της θέσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Μεταπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε δύο σημαντικές διασπάσεις:

Πρώτη Διάσπαση: Αποχώρηση 11 βουλευτών της Νέας Αριστεράς.
Δεύτερη Διάσπαση: Αποχώρηση 9 βουλευτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων φαίνεται να προσχωρούν στο Κίνημα Δημοκρατίας. Συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 21 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της Αθηνάς Λινού, η οποία διαγράφηκε από τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη.

2. Στελεχιακή Αποδυνάμωση

Η αποχώρηση στελεχών νέας γενιάς, που είχαν διατελέσει υπουργοί και αποτέλεσαν τον κορμό της Νέας Αριστεράς, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα. Αυτή η εξέλιξη μείωσε τη δυναμική και τη φρεσκάδα της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

3. Οργανωτική Συρρίκνωση

Το κόμμα υπέστη οργανωτική αποδυνάμωση λόγω:

Της αποχώρησης χιλιάδων μελών.
Της αποστασιοποίησης και αδρανοποίησης πολλών υποστηρικτών.

4. Πολιτική και Κοινωνική Απαξίωση

Η πολιτική απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, όπου:

Κοινοβουλευτικά παραμένει τρίτο κόμμα.
Δημοσκοπικά υποχωρεί στην πέμπτη θέση, καταγράφοντας σημαντική πτώση στην κοινωνική αποδοχή.

Η στελεχιακή αιμορραγία περιλάμβανε την αποχώρηση προσωπικοτήτων που είχαν διατελέσει σε κορυφαίες θέσεις, καθώς και τη συρρίκνωση της οργανωτικής βάσης του κόμματος. Δημοσκοπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στην πέμπτη θέση, γεγονός που ενίσχυσε την αίσθηση απαξίωσης στα μάτια της κοινωνίας.

Παράλληλα, οι αποτυχημένες ευρωεκλογές, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγει μόλις τέσσερις ευρωβουλευτές και να συγκεντρώνει το 14,92% των ψήφων, αποτέλεσαν ένα ακόμη πλήγμα που βάθυνε την κρίση εμπιστοσύνης.

Η ανάδειξη του Σωκράτη Φάμελλου: Ένα νέο ξεκίνημα

Η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου ως νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά από μια σειρά επεισοδιακών εσωκομματικών διαδικασιών, έφερε μια αίσθηση ανακούφισης και αισιοδοξίας. Ο Φάμελλος δεσμεύτηκε για μια πολιτική ενότητας και επανεκκίνησης, θέτοντας ως προτεραιότητα τη διεύρυνση του κόμματος και την επιστροφή των απογοητευμένων στελεχών.

Η στρατηγική του επικεντρώνεται σε δύο βασικά μέτωπα:

Ενίσχυση της ενότητας: Η εξάλειψη των εσωτερικών αντιπαραθέσεων και η υιοθέτηση ενός ενιαίου πολιτικού λόγου.
Ανασυγκρότηση της βάσης: Η επανένταξη μελών που είχαν αποστασιοποιηθεί και η αναζωογόνηση της οργανωτικής δομής του κόμματος.

Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ: Προοπτικές και στόχοι για το 2025

Ο ορίζοντας της άνοιξης του 2025 και το επερχόμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τον επόμενο σταθμό στην πορεία ανασυγκρότησης του κόμματος. Η ηγεσία προγραμματίζει μια διαδικασία διεύρυνσης και καταστατικών αλλαγών που θα ενισχύσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικής αντιπολιτευτικής δύναμης.

Ο Φάμελλος έχει ξεκινήσει προσκλήσεις προς απογοητευμένα στελέχη της Νέας Αριστεράς, ενώ οι 11.000 νέες εγγραφές μελών στις εσωκομματικές εκλογές αποδεικνύουν ότι υπάρχει έδαφος για ανανέωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει να ξεπεράσει τη φθορά του παρελθόντος με πολιτικές που απαντούν στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Παράλληλα, η ηγεσία αναζητά τρόπους να επαναφέρει το κόμμα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η στρατηγική περιλαμβάνει:

Ανάκτηση της αξιοπιστίας: Έμφαση στην αυτοκριτική και στην αποκατάσταση των σχέσεων με την κοινωνία.
Πολιτική διεύρυνση: Συνεργασίες με δυνάμεις που μοιράζονται παρόμοιες αξίες, χωρίς όμως να αλλοιώνεται η ταυτότητα του κόμματος.
Κοινωνική παρουσία: Ενεργή υποστήριξη στις κοινωνικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για την καθημερινότητα των πολιτών.

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ το 2024 ήταν μια επίπονη διαδικασία επαναπροσδιορισμού. Παρά τα τραύματα, η ηγεσία Φάμελλου φαίνεται να εμπνέει αισιοδοξία για το μέλλον. Ο δρόμος προς την ανάκαμψη παραμένει δύσκολος, αλλά οι πρώτες κινήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει ως μια ισχυρή προοδευτική δύναμη.

 

 

 

The post Τα πλήγματα του ΣΥΡΙΖΑ το 2024: Ανατροπές και προοπτικές appeared first on Newpost.gr.

Share This Article