Στην τελική ευθεία για το κρίσιμο Συνέδριο του Ιουνίου εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κεντρική Επιτροπή να συνεδριάζει σήμερα και αύριο για να εγκρίνει τις Θέσεις και τις προτάσεις αλλαγών στο Καταστατικό, ανοίγοντας έτσι επίσημα τον προσυνεδριακό διάλογο στις οργανώσεις του κόμματος.
Το διακύβευμα είναι σαφές: ανασυγκρότηση, επανεκκίνηση και ανάκτηση αξιοπιστίας, σε ένα κόμμα που μετά την ταραγμένη περίοδο Κασσελάκη παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο, κοντά στα ποσοστά προ-μνημονίων.
Καταστατικές τομές: Ένα κόμμα χωρίς τάσεις αλλά με «κανόνες εισόδου» στην ηγεσία
Μία από τις πιο ριζικές αλλαγές αφορά την κατάργηση των τάσεων, επιχειρώντας να μπει τέλος στην χρόνια πολυφωνία που χαρακτήριζε το εσωκομματικό τοπίο. Ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος εκτιμά πως αυτό θα δημιουργήσει ενιαία έκφραση προς τα έξω και θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του κόμματος, χωρίς να καταργεί τον εσωτερικό διάλογο.
ΣΥΡΙΖΑ: Πικρή δικαίωση η καταδίκη Κασσελάκη για το Πόθεν Έσχες
Ταυτόχρονα, «θωρακίζεται» και η εκλογή του προέδρου, μετά την εκρηκτική εμπειρία της ανόδου Κασσελάκη. Στο νέο καταστατικό προβλέπονται:
Υποχρεωτική κατάθεση Πόθεν Έσχες
Προϋπόθεση τουλάχιστον 5ετούς κομματικής ιδιότητας ή 3ετούς συμμετοχής στην Κ.Ε.
Συγκέντρωση 10% υπογραφών από την Κ.Ε. ή 5.000 από τη βάση
Πρόκειται για μέτρα αποκλεισμού “αλεξιπτωτιστών” και επαναφοράς του κόμματος σε μια πιο οργανωτική κανονικότητα.
Επιπλέον, δρομολογείται ανανέωση όλων των οργάνων κατά 30%, σηματοδοτώντας αλλαγή γενιάς και προσώπων, χωρίς ωστόσο να αμφισβητείται η ιστορική συνέχεια.
Η σκιά του Κασσελάκη και ο απολογισμός της κρίσης
Το συνέδριο δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το τραύμα της περιόδου Κασσελάκη. Ο απολογισμός που κατατέθηκε περιγράφει την εκλογή του ως ένα γεγονός με αποσταθεροποιητικές συνέπειες, αποτέλεσμα τόσο της προηγούμενης κουραστικής εσωστρέφειας όσο και μιας θολής πολιτικής ταυτότητας που υπονόμευσε τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως προοδευτικής δύναμης.
Ο ίδιος φέρεται να λειτούργησε με ιδιοκτησιακή λογική, γεγονός που εντάθηκε με την πρότασή του για αλλαγή Καταστατικού. Η ηγεσία Φάμελλου πλέον, αποδίδει ευθύνες και στα τότε στελέχη, που δεν αντέδρασαν εγκαίρως.
Στρατηγική: Συνεργασίες ή αυτόνομη πορεία;
Στο πολιτικό σκέλος, οι Θέσεις αναγνωρίζουν ότι η διάσπαση με τη Νέα Αριστερά ήταν πλήγμα, ιδιαίτερα με την παραμονή των αποχωρησάντων στις κοινοβουλευτικές έδρες. Παρά ταύτα, το προσκλητήριο για προοδευτική συνεργασία παραμένει ενεργό, αν και η απροθυμία των άλλων δυνάμεων ενισχύει την ανάγκη αυτόνομης ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ ως «καταλύτη» αλλαγών.
Η στρατηγική παραμένει πολυεπίπεδη: συνδικάτα, κοινωνία των πολιτών, Αυτοδιοίκηση και πολιτικοί εταίροι — όλα υπό το πρίσμα μιας ενιαίας σοβαρής και ρεαλιστικής Αριστεράς.
Το διακύβευμα του Συνεδρίου
Το επικείμενο Συνέδριο, 12–15 Ιουνίου, δεν είναι απλώς μια εσωκομματική διαδικασία. Είναι το κρας τεστ για την επιβίωση ή την οριστική απαξίωση ενός κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν πέντε χρόνια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στις κάλπες αλλά στην κοινωνική και ιδεολογική του ανασυγκρότηση.
Το ερώτημα παραμένει: μπορεί να ξαναγίνει κόμμα εξουσίας ή θα μείνει πολιτικό φάντασμα μιας άλλης εποχής;
The post ΣΥΡΙΖΑ: Στο σταυροδρόμι της επανεκκίνησης — Κατάργηση τάσεων, νέα όργανα, προϋποθέσεις για πρόεδρο και… «μνήμες Κασσελάκη» appeared first on Newpost.gr.