Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επισήμως στη Βουλή επίκαιρη επερώτηση για την ακρίβεια κι αναμένει τις απαντήσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα που ιεραρχείται ως το νούμερο 1 πρόβλημα των πολιτών σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο, το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα διοργανώνει ημερίδα για την “αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας”.
Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού από την ίδρυσή του (Τρίτη απόγευμα, δημοτικό θέατρο Πειραιά) και μάλιστα και αυτήν την φορά θα πλαισιωθεί από έρευνα της Metron Analysis του Στράτου Φαναρά με θέμα “ακρίβεια και κόστος ζωής”. Η αμέσως προηγούμενη έρευνα της εταιρείας για το Ινστιτούτο λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου αφορούσε τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και έδειχνε ότι ένα συντριπτικό ποσοστό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ επιθυμούσε τη συνεργασία των κομμάτων του προοδευτικού χώρου. Τέσσερις μήνες μετά η προοπτική μιας εκλογικής συνεργασίας των δύο συγκεκριμένων πολιτικών σχηματισμών ακούγεται περισσότερο ως φάρσα.
Το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει επανεκλεγεί στην ηγεσία του δηλώνει ότι θέλει να δοκιμάσει την τύχη του αυτόνομο και χωρίς πειραματισμούς με άλλους συμμάχους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά καν να σκεφτεί πώς μπορεί να προτείνει σε ένα κόμμα που τον έχει προσπεράσει δημοσκοπικά να επιδιώξουν μία συνεργασία χωρίς να έχει καν λύσει τα εσωτερικά του ζητήματα που τον οδηγούν σε κατάρρευση. Κι αυτό μολονότι στις αποφάσεις των κομματικών του οργάνων υπάρχει η αναφορά στη δυνατότητα συνεργασίας με τον ίδιο σε ηγεμονικό ρόλο. Το τελευταίο εδώ και δύο μήνες φαίνεται πως έχει εξαφανιστεί αν και οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι εάν επέλθει εσωκομματική ισορροπία όλα μπορούν να συμβούν. Θα πρέπει προηγουμένως να δοθούν απαντήσεις για το εάν θα γίνει το Συνέδριο, πού θα γίνει, ποιοι θα συμμετέχουν και κυρίως ποιοι θα είναι τελικώς υποψήφιοι πρόεδροι στις εσωκομματικές κάλπες.
Κάπου εδώ έρχεται το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη να θυμίσει ότι οι πολιτικοί του προοδευτικού χώρου μπορούν να συνομιλούν μεταξύ τους και να ανταλλάσσουν σημαντικές πολιτικές απόψεις. Η επισήμανση γίνεται μάλιστα επί τούτου από το Ινστιτούτο που διαφημίζει ότι στην ημερίδα θα μιλήσουν τρεις πρώην υπουργοί Οικονομίας “Προοδευτικών κυβερνήσεων”: Οι Νίκος Χριστουδουλάκης, υπουργός Οικονομίας επί κυβέρνησης Σημίτη, Λούκα Κατσέλη επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και Γιάννης Δραγασάκης επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. Δύο πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κι ένας του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή…
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)
Στο πλαίσιο αυτό έχει τη σημασία του το γεγονός ότι και οι τρεις έχουν διατυπώσει υπό άλλο πρίσμα θέσεις υπέρ της συνεργασίας. Στην ανακοίνωση της παραίτησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Δραγασάκης είχε αναφερθεί στην αναγκαιότητα συσπείρωσης και ανασύνθεσης της Αριστεράς. Επίσης, η Λούκα Κατσέλη προ δεκαπενθημέρου είχε μιλήσει για την ανασύνταξη ενός προοδευτικού μετώπου κάτι που όπως σχολίασε θα μπορούσε να γίνει μία πρωτοβουλία ανθρώπων από τους κοινωνικούς φορείς, από τα κάτω προς τα πάνω, για να καταλήξει “στη συγκρότηση ενός ενιαίου ψηφοδελτίου μέσα στο 2025”. Ακόμη, ο Νίκος Χριστοδουλάκης ο οποίος υπήρξε παλαιότερα συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα σημείωσε προσφάτως σε αρθρογραφία του για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ: “Σε όλον τον κόσμο ένα κόμμα θέλει να βγει όσο πιο ισχυρό γίνεται και με βάση το αποτέλεσμα και τα συμφέροντα της χώρας θα καθορίσει την στάση του εκ των υστέρων ποτέ εκ των προτέρων. Αν θεωρεί οι οι προσφερόμενες συμμαχίες θα τού αλλοιώσουν την ταυτότητα, τότε διαπραγματεύεται αμφίπλευρες συμμαχίες που την αντισταθμίζουν”.
Κατά τις πληροφορίες η επόμενη εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα θα ασχοληθεί με τον τομέα της Υγείας. Απομένει να φανεί είναι εάν και σε αυτήν θα πάρουν μέρος πρώην υπουργοί Προοδευτικών κυβερνήσεων.
The post ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Οι συμμαχίες σε τεντωμένο σχοινί – Εσωστρέφεια στην Κουμούνδουρου, ο Ανδρουλάκης θέλει αυτονομία και ο Τσίπρας ψάχνει την επιστροφή appeared first on Newpost.gr.