Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη στις 20:00, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και την αναταραχή που προέκυψε μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και την έγκριση της πρότασης μομφής προς τον πρόεδρο του κόμματος.
Το βασικό ζήτημα που χρειάζεται άμεση διευκρίνιση είναι αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα παραμείνει πρόεδρος, παρά την πρόταση μομφής, ή αν θα πρέπει να αποχωρήσει από τη θέση του. Σύμφωνα με πηγές, το ζήτημα αυτό έθεσε η πλευρά του Κασσελάκη, τονίζοντας επίσης την ανάγκη αποσαφήνισης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την εκπροσώπηση του κόμματος σε διοικητικό και νομικό επίπεδο.
Πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι μετά τη μομφή κατά του Κασσελάκη, η Πολιτική Γραμματεία αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, ενώ ο διευθυντής του κόμματος, Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, αναλαμβάνει τα διοικητικά και ποινικά ζητήματα. Εκτιμούν επίσης ότι η διαρροή από την πλευρά Κασσελάκη αποσκοπεί στο να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του.
Επιπλέον, σύμφωνα με την πλευρά Κασσελάκη, ο Μανώλης Καπνισάκης επικοινώνησε με τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου ζητώντας να μάθει ποιος φέρει τη διοικητική και νομική ευθύνη για το κόμμα, χωρίς όμως να λάβει απάντηση. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο Κασσελάκης έθεσε το ίδιο ερώτημα στη Σβίγκου, η οποία τον παρέπεμψε στον διευθυντή του κόμματος. Ο Μαυροκεφαλίδης φέρεται να απάντησε ότι την ευθύνη την έχει ο Κασσελάκης, εκτός αν ο τελευταίος υπογράψει πληρεξούσιο, κάτι που ο Κασσελάκης αρνήθηκε, καθώς δεν είχε γνώση των αποφάσεων.
Σημαντικά στελέχη του κόμματος που στηρίζουν τον Κασσελάκη, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, η Έλενα Ακρίτα και ο Πέτρος Παππάς, θεωρούν ότι παρά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Κασσελάκης πρέπει να παραμείνει πρόεδρος.
Τέλος, η Ράνια Σβίγκου κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα που απασχολεί τον δημόσιο διάλογο, μετά και από την επικοινωνία με την πλευρά του Κασσελάκη.
Σημειώνεται επίσης ότι η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς, θα εκπροσωπήσει το κόμμα στη ΔΕΘ.
Το καταστατικό του κόμματος αναφέρει πως «ο/η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής». Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής με πλειοψηφία 50% + 1 των μελών προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. Το ζήτημα που έχει προκύψει είναι ότι το καταστατικό δεν διευκρινίζει ποιος έχει την προσωρινή ευθύνη για τα διοικητικά και νομικά θέματα μέχρι τη σύγκληση του συνεδρίου.
Διαφωνία μεταξύ των νομικών
Την άποψη αυτή ήρθαν να συνεπικουρήσει ανάρτηση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη όπου υποστήριξε ότι «Η άρση της εμπιστοσύνης δεν προκύπτει από το καταστατικό ότι συνεπάγεται έκπτωση του προέδρου, αλλά σύγκληση συνεδρίου για να δρομολογηθεί νέα εκλογική διαδικασία από την κομματική βάση. Όμως εκλήφθηκε ως έκπτωση και ο πρόεδρος Κασσελάκης με τους συνεργάτες του αποχώρησαν».
Ο καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Birkbeck Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Κώστας Δουζίνας χαρακτήρισε εσφαλμένη την ερμηνεία του Ξ. Κοντιάδη και με ανάρτησή του στο Facebook ότι «η άρση εμπιστοσύνης σε θεσμικό παράγοντα (Πρωθυπουργό, Υπουργό, Δήμαρχο κλπ) από το σώμα στο οποίο λογοδοτεί σημαίνει την αυτόματη έκπτωση του οποιαδήποτε ερμηνευτική μέθοδο υιοθετήσουμε. Διαφορετικά έχουμε την παράδοξη λύση ότι ένας πρόεδρος παραμένει στην θέση του παρ΄ ότι έχει εκδιωχθεί από το μόνο κυρίαρχο σώμα».
Στη συνέχεια προσθέτει: «Υπάρχει και άλλη εκδοχή. Ο Ξενοφών μπορεί να εννοεί κάτι που δεν το λέει δηλαδή ότι μετά την αποπομπή του ο κ Κασσελάκης παραμένει “υπηρεσιακός” πρόεδρος μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. Αυτό είναι κάτι που μπορούσε να αποφασίσει η ΚΕ εφ΄ όσον υπήρχε η σχετική πρόταση. Ο κ. Κασσελάκης με την πρόωρη αποχώρηση του από την αίθουσα συνεδρίασης απέρριψε εμπράκτως οποιαδήποτε τέτοια πρόταση που δεν υπήρξε εξ άλλου».
The post ΣΥΡΙΖΑ: Οι 87 απαντούν στον Κασσελάκη – Η διαρροή έγινε στο πλαίσιο προσπάθειας να κρατήσει συσπειρωμένους τους υποστηρικτές του appeared first on Newpost.gr.