Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – που βρίσκεται σε εξέλιξη- παίρνει τη μορφή «πρόβας πολέμου» ενόψει της μεγάλης σύγκρουσης που αναμένεται το Σαββατοκύριακο στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι αντίπαλες τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος έχουν ήδη πάρει θέση στα «χαρακώματα», με τις διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις να εντείνονται, ενώ οι δυνάμεις τους μετρώνται σε μια προδιαγεγραμμένη σύγκρουση.
Επίθεση της Γεροβασίλη στον Πρόεδρο
Από το πρωί, η Όλγα Γεροβασίλη ξεκίνησε με «βολές» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, κατηγορώντας τον για «εκκαθάριση» στο κόμμα και προσπάθεια αποκλεισμού των διαφωνούντων. Η Γεροβασίλη τόνισε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ρήγματα και διχασμό, καλώντας τον πρόεδρο να θέσει εαυτόν στην κρίση των μελών, κάτι που κατά την άποψή της αποφεύγει λόγω φόβου.
Εσωκομματικές Διαφωνίες και Σκεπτικισμός
Οι προεδρικοί κύκλοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν σκεπτικισμό, ειδικά γύρω από δύο κεντρικές προτάσεις του Κασσελάκη: την αλλαγή ονομασίας του κόμματος και την επιβολή ορίου τριών κοινοβουλευτικών θητειών. Η πρώτη θεωρείται ότι ακυρώνει την προσπάθεια διεύρυνσης προς το προοδευτικό Κέντρο, ενώ η δεύτερη μπορεί να αφήσει εκτός Βουλής σημαντικά στελέχη. Μάλιστα, αμφισημία υπάρχει γύρω από το εάν το όριο ισχύει και για τον Αλέξη Τσίπρα.
Ρόλος-Κλειδί ο Νίκος Παππάς
Η στάση του Νίκου Παππά αποτελεί σημείο-κλειδί για τους συσχετισμούς δυνάμεων, με τον ίδιο να προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Παύλο Πολάκη και με άλλους μη ομαδοποιημένους δυσαρεστημένους με την ηγεσία. Οι αποφάσεις του Παππά αναμένονται να επηρεάσουν καθοριστικά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ η επιρροή του μπορεί να διαμορφώσει την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κριτική από τον Αρβανίτη και την Ευρωπαϊκή Αριστερά
Ο Κώστας Αρβανίτης, αν και δεν αναμένεται να διεκδικήσει την ηγεσία, εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς την ηγεσία του Κασσελάκη, τονίζοντας ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί προβλήματα και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Η κριτική αυτή αντικατοπτρίζει και τους προβληματισμούς του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Στρατηγική των «87»
Στο παρασκήνιο, οι «87» συνεχίζουν να συντονίζουν τις κινήσεις τους, με αρκετούς από αυτούς να βολιδοσκοπούν τις προθέσεις των ευρωβουλευτών και άλλων στελεχών. Παρά τις εσωκομματικές αντιθέσεις, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να διατηρεί τη στήριξη σημαντικών προσώπων, όπως ο Νίκος Παππάς και η Έλενα Κουντουρά.
Πρόταση μομφής από τον Πολάκη: Ανίερη συμμαχία με τους “87” ή πολιτική μπλόφα
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποτελεί το προοίμιο για τη μεγάλη αναμέτρηση του Σαββατοκύριακου στην Κεντρική Επιτροπή. Με τα στρατόπεδα να μετρούν ήδη τις δυνάμεις τους, η συνεδρίαση αναμένεται να καθορίσει όχι μόνο τη μελλοντική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη συνοχή του κόμματος, καθώς οι εσωτερικές διαμάχες φαίνεται να βαθαίνουν.
Το ενδεχόμενο να καταθέσει ο Παύλος Πολάκης πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη θα αποτελούσε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό και πολιτικό βάρος. Εάν πράγματι προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντιδράσεις και αναταράξεις μέσα στην Κεντρική Επιτροπή, ειδικά αν συνταχθούν μαζί του οι “87” – μια ομάδα που προηγουμένως είχε ζητήσει την καθολική διαγραφή του Πολάκη από το κόμμα.
Η πιθανότητα αυτής της συμμαχίας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ανίερη συμμαχία, δεδομένου ότι οι “87” είχαν θέσει τον Πολάκη ως πρόβλημα για το κόμμα. Μια τέτοια συνεργασία θα έστελνε αντικρουόμενα μηνύματα και θα μπορούσε να προκαλέσει έντονο διάλογο εντός του κόμματος σχετικά με την κατεύθυνση και τη συνοχή της ηγεσίας. Το γεγονός ότι αυτές οι δύο πλευρές ενδέχεται να ενωθούν κατά του Κασσελάκη θα αναδεικνυόταν ως ένδειξη σοβαρής πολιτικής ασυμφωνίας και ίσως ανάγκης για νέες ισορροπίες.
Ωστόσο, υπάρχει έντονος προβληματισμός στους αντιφρονούντες για το αν μια τέτοια πρόταση μομφής έχει πραγματικά πλειοψηφική υποστήριξη. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αρκετή υποστήριξη μέσα στο κόμμα, κυρίως από νέα στελέχη και άτομα που βλέπουν τη δυναμική του να προσελκύει ψηφοφόρους. Επομένως, μια αποτυχία της πρότασης μομφής θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω τις θέσεις της αντιπολίτευσης εντός του κόμματος, ενώ παράλληλα θα ενίσχυε τη θέση του Κασσελάκη ως ηγέτη που επιβιώνει και ξεπερνά προκλήσεις από διαφορετικές εσωκομματικές τάσεις.
Το ερώτημα για τους αντιφρονούντες δεν είναι μόνο αν θα καταθέσουν την πρόταση, αλλά και αν θα μπορέσουν να διασφαλίσουν ότι θα έχει την απαραίτητη στήριξη για να περάσει. Αν δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία, μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ, ενισχύοντας τελικά τον Κασσελάκη.
The post Συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ: Πρόβα πολέμου – Στα χαρακώματα τα αντίπαλα στρατόπεδα – «Ανίερη συμμαχία» Πολάκη με τους «87» ή πολιτική μπλόφα appeared first on Newpost.gr.