Ανακοινώθηκε επίσημα στην Βουλή, η δικογραφία που αφορά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Mεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Πρόκειται για μία δικογραφία 10.000 σελίδων, η οποία πρέπει διαβαστεί και να αξιολογηθεί από τους βουλευτές. Η αντιπολίτευση ζητά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη δικαιοσύνη, διαμηνύει η κυβέρνηση.
Πώς θα ενημερώνονται οι Βουλευτές
Μετά τις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε ότι η δικογραφία επισήμως πλέον έφτασε στη Βουλή. Από εκεί και πέρα θα μπορούν οι βουλευτές να ενημερώνονται, αλλά επειδή είναι τεράστιο το υλικό με χιλιάδες στοιχεία και σελίδες, θα υπάρξει ηλεκτρονική ενημέρωση.
Όπως είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης κάνουμε κάτι για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής «για να δώσουμε πρόσβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και σε μεμονωμένους βουλευτές που θα έχουν δικαίωμα να κρατήσουν τις σημειώσεις τους, χωρίς όμως αντίγραφα ή φωτογραφίες από κανέναν. Υπενθυμίζω ότι σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, ακόμη και αν η δικογραφία ήταν χιλιάδων σελίδων η πρόσβαση δινόταν κάθε φορά σε έναν εκπρόσωπο από κάποια κοινοβουλευτική ομάδα και οι υπόλοιποι ανέμεναν σε λίστα για να λάβουν γνώση».
Ήδη υπάρχει ένα γραφείο έτοιμο, στον πρώτο όροφο, στην αίθουσα 168, όπου υπάρχουν δέκα υπολογιστές για τα κόμματα και τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Εκεί θα μπορέσουν να ενημερώνονται 20 βουλευτές τη φορά. Έχει δύο θέσεις μπροστά από κάθε υπολογιστή και αυτό θα γίνει γιατί υπήρχε φόβος ότι η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα και θα υπήρχαν και ουρές εάν ακολουθούσαν το παλιό σύστημα με το χαρτί.
Δεν μπορούν οι βουλευτές οι οποίοι θα ενημερώνονται να φωτογραφίζουν το υλικό αυτό, γιατί πρέπει να διατηρηθεί και να προστατευθεί το απόρρητο της διαδικασίας, μπορούν όμως να κρατούν σημειώσεις.
Από την εξέταση και αξιολόγηση του υλικού θα εξαρτηθεί και η κατηγορία που θα αποδώσει η Βουλή στα πολιτικά πρόσωπα, αν δηλαδή οι κύριοι Καραμανλής και Σπίρτζης θα ελεγχθούν για πλημμέλημα ή κακούργημα.
Πάντως, η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να υπογράφεται από 30 βουλευτές και να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις του κάθε προσώπου που είναι αξιόποινες, όπως και τις διατάξεις που παραβιάζονται.
The post Στη Βουλή η δικογραφία για Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη appeared first on Newpost.gr.