Η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στη γεωπολιτική στρατηγική της Ελλάδας. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, την ώρα που η Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται ριζικά. Μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, η Τουρκία φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα προσωρινή ηγεσία σουνιτών μουσουλμάνων και τζιχαντιστών, προκαλώντας ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα.
Αναβάθμιση στρατηγικών σχέσεων
Ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην αρχαία αραβική πόλη όαση Αλ Ούλα, όπου έχει συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Οι δύο ηγέτες συμμετέχουν στην πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, σηματοδοτώντας την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.
Η συνεδρίαση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε συμφωνίες που θα καλύπτουν την άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, με έμφαση στη θέση της Ελλάδας ως επενδυτικής «γέφυρας» ανάμεσα στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
Οι συνομιλίες υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής αστάθειας
Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας στη Μέση Ανατολή, με την πτώση του Άσαντ να αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες. Η Τουρκία αξιοποιεί την ευκαιρία για να προωθήσει τα συμφέροντά της, εστιάζοντας στον ρόλο της ως κύριου διαμεσολαβητή μεταξύ των σουνιτών μουσουλμάνων, ενώ ταυτόχρονα οι διασυνδέσεις με τις τζιχαντιστικές ομάδες που ελέγχουν τη Συρία την αναβαθμίζει στην περιοχή.
Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα προσπαθεί να ισχυροποιήσει τη θέση της ως παράγοντας σταθερότητας, ενισχύοντας τις συμμαχίες της με χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Η πρόσφατη τριμερής σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, ενισχύοντας το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Αθήνας.
Συνοδεία ισχυρού κυβερνητικού επιτελείου
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν κορυφαίοι υπουργοί, όπως οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Τουρισμού, Πολιτισμού, καθώς και υφυπουργοί και ανώτατοι αξιωματούχοι. Αυτή η πολυπληθής παρουσία υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στις στρατηγικές συνεργασίες με τη Σαουδική Αραβία.
Η συνάντηση με τον Μπιν Σαλμάν δεν είναι απλώς μια διπλωματική υποχρέωση, αλλά μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας σε μια περιοχή με ραγδαίες εξελίξεις και μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις.
The post Στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης: Επενδύσεις, στρατηγικές συνεργασίες και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρα σταθερότητας στη σκιά των γεωπολιτικών ανατροπών appeared first on Newpost.gr.