Ο Χρήστος Σπίρτζης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, βρίσκεται στο επίκεντρο των εσωκομματικών εξελίξεων, καθώς με νέα επιστολή που απέστειλε στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος, την απαξιώνει για ακόμα μια φορά. Επικαλούμενος διάφορες δικαιολογίες, από τις ημερομηνίες μέχρι το ότι μέλος από το «70» που τον κατήγγειλε στην επιτροπή δεοντολογίας ήταν παλιότερα μέλος της Χρυσής Αυγής, αρνείται να παρουσιαστεί στο όργανο που έχει ψηφιστεί από την ΚΕ. Με αυτόν τον τρόπο «προκαλεί» τη διαγραφή του για απαξίωση και αντικαταστατική συμπεριφορά. Η επιστολή του αυτή έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας να τον καλέσει ακόμα μια φορά και μετά τις παρατάσεις που έχουν δοθεί στην υπόθεση, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις απόψεις και τις ενέργειές του, οι οποίες, σύμφωνα με μέλη στο κόμμα, είναι ασύμβατες με τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην επιστολή του, ο Σπίρτζης δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραστεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Πολλές φορές έχει υποστηρίξει πως θεωρεί την διαδικασία αυτή αναξιοπρεπή και μη δημοκρατική. Βέβαια όπως λένε στελέχη του κόμματος, ο ίδιος συμπεριφέρεται αντιδημοκρατικά με σεβόμενος τα όργανα του κόμματο.
Ο ίδιος τονίζει πως οι θέσεις του και οι ενέργειές του δεν αντιβαίνουν στις αρχές του κόμματος, ενώ αφήνει αιχμές για πολιτικά κίνητρα πίσω από την κλήση του στην επιτροπή. Σύμφωνα με τον Σπίρτζη, η απόφαση για τη διαγραφή του θα πρέπει να ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή από την Κεντρική Επιτροπή, και όχι από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Κάτι που φυσικά, προβλέπεται και από το καταστατικό και τον κώδικα δεοντολογίας με τη διαφορά ότι ο «φάκελος» θα προωθηθεί στην ΚΕ για να εκφράσει γνώμη το σώμα χωρίς όμως αυτή να είναι δεσμευτική.
Όπως και να έχει η υπόθεση του Σπίρτζη πρόκειται να συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να υπάρξει εκτενής διάλογος σχετικά με το μέλλον του στο κόμμα. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεδρίασης θα κρίνει εάν ο Χρήστος Σπίρτζης θα παραμείνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα απομακρυνθεί λόγω της στάσης και των ενεργειών του.
Το ζήτημα του Χρήστου Σπίρτζη δεν μπορεί να εξεταστεί απομονωμένα, αλλά εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό απαξίωσης της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του κόμματος. Οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι διαφοροποιήσεις και η αμφισβήτηση της ηγεσίας δεν είναι πρωτοφανείς σε πολιτικούς οργανισμούς, αλλά στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ακολουθούν έναν καλά ενορχηστρωμένο ρυθμό.
Ο Σπίρτζης, μέσα από την επιστολή του και τη στάση του απέναντι στην Επιτροπή Δεοντολογίας, επιχειρεί να εκθέσει την ηγεσία ως αυταρχική και αδύναμη να διαχειριστεί τη δημοκρατική λειτουργία στο εσωτερικό του κόμματος. Ωστόσο, αυτή η τακτική, παρά την επίκληση της δημοκρατίας, φαίνεται περισσότερο να στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της ηγεσίας και στη δημιουργία ενός κλίματος δυσπιστίας. Η εσωκομματική ένταση δεν πλήττει μόνο τα πρόσωπα, αλλά και τη συνολική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που το κόμμα επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το ρόλο και τις προτεραιότητές του.
Αυτός ο σχεδιασμός απαξίωσης φαίνεται να εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές στρατηγικές, που αποσκοπούν στη διαιώνιση της εσωτερικής κρίσης και στην αποδυνάμωση της συλλογικής δράσης. Η αμφισβήτηση της ηγεσίας σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο αποδυναμώνει το κόμμα στο σύνολό του, αλλά ενισχύει και τις εξωτερικές πιέσεις που επιχειρούν να περιθωριοποιήσουν το ΣΥΡΙΖΑ στον πολιτικό χάρτη.
The post Σπίρτζης – Με νέα επιστολή «προκαλεί» τη διαγραφή του: «Δεν θα πάω στην Επιτροπή Δεοντολογίας» – Στην Κεντρική Επιτροπή η υπόθεση appeared first on Newpost.gr.