Η Δευτέρα φαίνεται ότι είναι η πιο πιθανή ημέρα, σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ, για να κατατεθεί η πρόταση του κόμματος για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε σχέση με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ την ώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να ροκανίζει το χρόνο αποφεύγοντας να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τον κοινοβουλευτικό χειρισμό της υπόθεσης από την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας. Καλύπτεται μάλιστα πίσω από την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων κομμάτων να καταθέσουν προτάσεις ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης εις βάρος υπουργών με το σκεπτικό ότι “χωρίς να βιαζόμαστε” θα ληφθούν οι αποφάσεις μετά την μελέτη των κατηγορητηρίων.
Το μέτωπο μεταξύ αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυβέρνησης συντηρήθηκε και χθες σε υψηλούς τόνους εξ αφορμής του «παρών» που επέλεξε το ΠΑΣΟΚ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά στην ψηφοφορία στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής για την άρση της ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ που συμμετείχαν στην Προανακριτική-fast track Τριαντόπουλου έπειτα από μήνυση που κατέθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου θυμάτων Μαρία Καρυστιανού.
Η στάση τους προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να ομιλεί για “μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας” τολμώντας να εξαπολύσει την βαριά κατηγορία ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης υιοθέτησαν την στάση που ακολούθησε στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή για την ψήφο των βουλευτών στα Μνημόνια”.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζουν ότι το «παρών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επίμαχη ψηφοφορία σχετίζεται πράγματι με ένα σαφές πολιτικό μήνυμα που ήθελε να στείλει το ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου και τη ΝΔ και το οποίο συνδέεται με τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας η οποία με fast track διαδικασίες και παραβιάζοντας το Σύνταγμα στην προανακριτική για το μπάζωμα υιοθέτησε το λεγόμενο “μοντέλο Τριαντόπουλου” κάτι που σκοπεύει να πράξει άμεσα και στην προανακριτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού για την τραγωδία στα Τέμπη. Παράλληλα, όμως οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να υιοθετήσει και τις κατηγορίες περί εσχάτης προδοσίας που περιλαμβάνονται στην μήνυση που κατατέθηκε εις βάρος των 14 γαλάζιων βουλευτών που αποφάσισαν το by pass στην προανακριτική με αντισυνταγματικό τρόπο, ώστε ο Χρήστος Τριαντόπουλος να παραπεμφθεί απευθείας στο φυσικό δικαστή.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλάς εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ, ομοίως και σοβαροί συνταγματολόγοι έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι η μεθόδευση που ακολούθησε η ΝΔ στην υπόθεση Τριαντόπουλου αποτελεί ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. “Μία αρνητική ψήφος θα αποτελούσε δικαίωση αυτής της αντισυνταγματικής μεθόδευσης. Προφανώς το «παρών» δηλώνει ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με όρους εσχάτης προδοσίας δεν μάς εκφράζει” είπε και απάντησε στον κ. Μαρινάκη ότι μαύρες ημέρες για τον κοινοβουλευτισμό είναι αυτές που οι βουλευτές της πλειοψηφίας υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταπατούν συστηματικά το Σύνταγμα για να προστατεύσουν υπουργούς για τις ευθύνες τους στην τραγωδία των Τεμπών και την αλλοίωση του σημείου του δυστυχήματος.
Εκ παραλλήλου η νομική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε την σύνταξη της πρότασης για την προανακριτική επιτροπή που θα αφορά τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Στην αξιωματική αντιπολίτευση ομιλούν για απίστευτα ψεύδη και υποκριτική συμπεριφορά της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι πήρε πρωτοβουλίες για εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και σχολιάζουν ότι επί πέντε χρόνια οι μόνες πρωτοβουλίες που έπαιρνε η πλειοψηφία ήταν για να μην αποκαλυφθεί το σκάνδαλο και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η δράση του γαλάζιου κυκλώματος. “Όποιον πήγαινε να εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον έδιωχναν, όπως δέσμευε ΑΦΜ τον έδιωχναν” λένε χαρακτηριστικά.
The post Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόταση Προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ εν μέσω πολιτικής έντασης appeared first on Newpost.gr.