Η σημερινή κρίσιμη Σύνοδος ηγετών στο Παρίσι πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο ότι η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν για το περίγραμμα μιας πιθανής κατάπαυσης του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα σε ξεχωριστές συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ετοιμάζεται να υποδεχθεί Ευρωπαίους ηγέτες για τη σύνοδο που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας στην Ουκρανία. Στη Σύνοδο θα μετάσχει η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε., η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών (Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και χώρες εκτός Ε.Ε.
Είκοσι επτά αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρόκειται να παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού, η οποία θα ξεκινήσει με την άφιξή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τις 10:00 ώρα Ελλάδος, ενώ ο Μακρόν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα για να συνοψίσει τις συζητήσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο ηγετών
Η συνάντηση, στην οποία θα μετάσχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει να καθορίσει ποιες εγγυήσεις ασφαλείας μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη στην Ουκρανία μόλις συμφωνηθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων από τον αποκαλούμενο «συνασπισμό των πρόθυμων».
Την Παρασκευή, 28 Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί ξανά στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να συναντήσει τον Εμμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν . Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου είναι η πρώτη αντίστοιχη των τεσσάρων χωρών και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο.
Πραγματοποιείται σε μια συγκυρία στην οποία το τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται και οι περιφερειακές εξελίξεις «τρέχουν». Από την κυβέρνηση τονίζουν πως αναδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, αλλά και παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει τον σαφή όρο που έχει θέσει εξαρχής η Αθήνα, δηλαδή τη συμμετοχή σε κάποια διεθνή δύναμη μόνο έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Η όποια ελληνική δύναμη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση εντός ρωσικής επικράτειας, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα, οι ελληνικές δυνάμεις θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα. Είναι κατανοητό ότι όλες αυτές οι θέσεις είναι διαμορφωμένες από την Αθήνα επί ενός σεναρίου το οποίο παραμένει έως αυτή τη στιγμή θεωρητικό. Το ενδεχόμενο η αποστολή να γίνει υπό σημαία της Ε.Ε. έχει ουσιαστικά απομακρυνθεί έπειτα από τη σχετική άρνηση της Ρωσίας, αλλά και τη στάση κρατών-μελών όπως η Ουγγαρία. Κατά την ελληνική αντίληψη η ανάπτυξη μιας δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ίσως ήταν η καλύτερη λύση, δεδομένου ότι στον οργανισμό συμμετέχουν όλα τα κράτη του κόσμου και, ως εκ τούτου, μπορούσαν να συμβάλουν με δυνάμεις που βρίσκονται και εκτός της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων, χώρες από την Αφρική, το Λατινική Αμερική ή την Ασία.
Σε περίπτωση που η συμφωνία προχωρήσει, δεν είναι ακόμη σαφές τι δυνάμεις θα στείλει η Ελλάδα. Εάν, δηλαδή, επιλεγεί η λύση της ανάπτυξης κάποιων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος ή της συμμετοχής στο θαλάσσιο σκέλος της απόστολής στη Μαύρη Θάλασσα. Η Αθήνα θα προτιμούσε τη συμμετοχή στο ναυτικό σκέλος λόγω και και της φύσης της αποστολής. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο δυνατό είναι αυτό, ειδικά εάν γίνει δεκτή οι πρόταση της Τουρκίας να αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης που θα περιπολεί στη θάλασσα. Επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Τουρκία έχει επικαλεστεί τις προβλέψεις της Σύμβασης του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών, που επιτρέπουν πλήρη πρόσβαση στη Μαύρα θάλασσα μόνο για τα παράκτια κράτη (τα υπόλοιπα με χρονικούς περιορισμούς), και έχει προτείνει να αναλάβει τη διοίκηση της θαλάσσιας δύναμης σε συνεργασία με τη Βουλγαρία τη Ρουμανία.
Ζελένσκι: Ελπίζει ότι οι ΗΠΑ «θα σταθούν δυνατές» μπροστά στη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι ελπίζει οι ΗΠΑ και οι άλλοι Δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου να παραμείνουν δυνατοί μπροστά στα αιτήματα και τη ρητορική της Ρωσίας.
Ωστόσο εκτίμησε ότι τα φιλορωσικά σχόλια της Ουάσινγκτον αποδυναμώνουν την πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία και δεν φέρνουν πιο κοντά την ειρήνη.
Ο Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη σε Ευρωπαίους δημοσιογράφους στο Παρίσι χθες, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή 31 χωρών που έχουν δηλώσει διατεθειμένες να συνδράμουν την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Όπως εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος, δέχθηκε να προχωρήσουν οι συνομιλίες για μια εκεχειρία προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα αρχίσουν και πάλι να παρέχουν στο Κίεβο βοήθεια και πληροφορίες.
Όμως η Ρωσία έθεσε περισσότερους όρους προκειμένου να δεχθεί να τηρήσει τη συμφωνία εκεχειρίας στη Μαύρη Θάλασσα και εναντίον ενεργειακών υποδομών και επικεντρώθηκε κυρίως στη χαλάρωση των εις βάρος της κυρώσεων, σημείωσε ο Ζελένσκι.
«Θέτουν όρους για τις κυρώσεις στην αμερικανική πλευρά. Αν η Αμερική σταθεί δυνατή, (…) εμείς στεκόμαστε στη γη μας και υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας», δήλωσε.
«Έχουμε δείξει την ανθεκτικότητά μας και τώρα είναι πολύ σημαντικό οι εταίροι μας να είναι τουλάχιστον τόσο ανθεκτικοί όσο εμείς, αν και έχουν περισσότερες δυνατότητες», επεσήμανε.
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα αντισταθούν στη ρωσική πίεση, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε στα αγγλικά: «Το ελπίζω, με την ευλογία του Θεού θα το κάνουν. Αλλά θα δούμε».
Εξάλλου ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα του, όμως πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον «έχει επηρεαστεί» από τη ρωσική ρητορική για τον πόλεμο.
«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτή τη ρητορική. Πολεμάμε για τον εαυτό μας και θα πολεμάμε εναντίον αυτής της ρητορικής όπου κι αν εμφανίζεται διότι απλώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος»,υπογράμμισε.
«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποκαλύπτουμε κι άλλη αλήθεια», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ «συχνά επαναλαμβάνει τη ρητορική του Κρεμλίνου», αναφερόμενος στις θετικές δηλώσεις του για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ουάσινγκτον έχει απαλύνει τη στάση της έναντι της Ρωσίας τις τελευταίες ημέρες, με τον Γουίτκοφ να δηλώνει ότι «δεν θεωρεί τον Πούτιν κακό τύπο», ένα σχόλιο που προκάλεσε την ανησυχία των Ευρωπαίων.
Εξάλλου ο Αμερικανός απεσταλμένος έχει απορρίψει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να συστήσουν «έναν συνασπισμό προθύμων» για να στηρίξουν την Ουκρανία.
«Δεν πιστεύω ότι αυτό μας φέρνει πιο κοντά στην ειρήνη. Δυστυχώς, πιστεύω ότι απλώς αποδυναμώνει την πίεση των Αμερικανών στη Ρωσία», σχολίασε ο Ζελένσκι.
«Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο Τραμπ πολλές φορές και εργαζόμαστε (…) για να ανταλλάσσουμε πραγματικές, ειλικρινείς πληροφορίες. Διότι οι δηλώσεις του Γουίτκοφ αποτελούν μεγάλο εμπόδιο για εμάς», συνέχισε.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τώρα ελέγχει περίπου 113.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου το 20% της Ουκρανίας, με τη γραμμή του μετώπου να εκτείνεται σε μήκος 1.000 χιλιομέτρων.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε στην πρόταση των ΗΠΑ για εκεχειρία 30 ημερών σε προηγούμενες συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, όμως «είπα στην αμερικανική πλευρά ότι οι Ρώσοι δεν θα συμφωνήσουν διότι θα επιβάλουν κάποιους όρους».
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τρίτη τη σύναψη συμφωνιών με την Ουκρανία και τη Ρωσία για την αναστολή των πληγμάτων στη Μαύρη Θάλασσα και τις ενεργειακές υποδομές.
Όμως χθες και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν ότι παραβίασαν την εκεχειρία αυτή.
Ο Μακρόν ανακοίνωσε νέο πακέτο γαλλικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία
Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης ότι νέο γαλλικό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας δύο δισ. ευρώ στην Ουκρανία, με το Παρίσι να είναι έτοιμο να στείλει γρήγορα υπάρχον υλικό από τα αποθέματά του. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αποδεχθεί την 30ήμερη εκεχειρία 30 που προτείνουν Ουκρανία και ΗΠΑ «χωρίς προϋποθέσεις» κατηγορώντας τη Μόσχα ότι εξακολουθεί να δείχνει «επιθυμία για πόλεμο» και πλέκοντας το εγκώμιο του Κιέβου που «ανέλαβε το ρίσκο της ειρήνης».
Ο Μακρόν κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι θέτει «νέους όρους» και δεν ανταποκρίνεται στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός. «Η Ουκρανία έχει εκφράσει ξεκάθαρα στις Ηνωμένες Πολιτείες τη συμφωνία της για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, παρόλο που είναι θύμα της επίθεσης», είπε ο Μακρόν. «Αναμένουμε την ίδια δέσμευση από τη Ρωσία».
Σύνοδος ηγετών στο Παρίσι- Τα σενάρια που εξετάζονται
Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές η Σύνοδος θα επικεντρωθεί σε τέσσερα σημεία επιχειρησιακού χαρακτήρα.
Το πρώτο σημείο θα αφορά στη συνέχιση της άμεσης βοήθειας προς την Ουκρανία επί τη βάσει των αναγκών που η ίδια έχει προσδιορίσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι των χωρών που θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το είδος της βοήθειας που επιθυμούν και είναι σε θέση να παράσχουν, καθώς και τις διαδικασίες με τις οποίες η βοήθεια αυτή θα υλοποιηθεί.
Το δεύτερο σημείο θα αφορά στην πιθανολογούμενη κατάπαυση πυρός, η οποία σύμφωνα με τη γαλλική πλευρά θα πρέπει να είναι «πλήρης και επαληθεύσιμη». Καθοριστικής σημασίας είναι η αποσαφήνιση των διαθέσεων της Ρωσίας και κατά πόσον ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να αναλάβει δεσμεύσεις που δεν θα είναι μόνο «επί της αρχής», σημειώνουν εκπρόσωποι της γαλλικής διπλωματίας.
Το τρίτο σημείο θα αφορά στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Ουκρανίας, ώστε να μην αφήνει περιθώρια εκδήλωσης νέων ρωσικών επιθετικών ενεργειών. Η Βρετανία υπόσχεται επίσης συνεχή στρατιωτική βοήθεια, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να συνεχίσει να πολεμά εάν οι ειρηνευτικές συνομιλίες αποτύχουν ή παραβιαστεί η εκεχειρία.
Το τέταρτο σημείο και το πιο καίριο θα αφορά στη μελλοντική δημιουργία μίας «δύναμης εξασφάλισης» της ειρήνης η οποία θα αφορά όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και την Ευρώπη συνολικά. Η γαλλική πλευρά θεωρεί πως η Ουάσινγκτον δεν είναι αντίθετη έναντι αυτής της προοπτικής και πως μπορεί να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στις εξελισσόμενες διαβουλεύσεις της με τη Μόσχα.
The post Σε εξέλιξη η Σύνοδος ηγετών στο Παρίσι για την ασφάλεια στην Ουκρανία: Τα σενάρια που εξετάζονται, οι απαιτήσεις Ζελένσκι και η θέση της Ελλάδας appeared first on Newpost.gr.