Πρόταση δυσπιστίας: Η στρατηγική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενόψει της τριήμερης συζήτησης – Η διαδικασία και η κρίσιμη ψηφοφορία

By
6 Min Read

Η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη. Η πρόταση, που είχε προαναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες, υπογράφεται από συνολικά 85 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων 33 από το ΠΑΣΟΚ, 26 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 11 από τη Νέα Αριστερά, 6 από την Πλεύση Ελευθερίας, 6 ανεξάρτητων βουλευτών προσκείμενων στο Κίνημα Δημοκρατίας, καθώς και από τους ανεξάρτητους βουλευτές Ευάγγελο Αποστολάκη, Ιωάννη Σαρακιώτη και Μπαράν Μπουρχάν.

Μητσοτάκης: «Ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην κίνηση της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε την πρόταση ως μια «ετερόκλητη συμμαχία των προθύμων του μηδενισμού». Σε παρέμβασή του στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης, ανέφερε πως η πρόταση δεν κατατέθηκε στο τέλος, όπως συνηθίζεται, αλλά στο μέσο της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να του στερηθεί η δυνατότητα δευτερολογίας.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε την ευρεία συμμετοχή κομμάτων της αντιπολίτευσης στη διαδικασία, τονίζοντας ότι «Πλεύση, Νέα Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ, προέρχονται από την ίδια μήτρα. Εσείς, το ΠΑΣΟΚ, γίνατε ουρά της κ. Κωνσταντοπούλου, του κ. Χαρίτση και του κ. Φάμελλου. Μόνον ο κ. Βελόπουλος λείπει από την εξίσωση».

ΠΑΣΟΚ: «Η κοινωνία έχει άρει την εμπιστοσύνη της»

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής έκανε λόγο για βαθιά κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση, επικαλούμενος το έγκλημα των Τεμπών και τις συνεχείς προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών. «Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας είναι η κοινοβουλευτική έκφραση του αιτήματος εκατομμυρίων πολιτών που βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας αλήθεια και δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ: «Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φύγετε»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής και εισηγήτρια της πρότασης δυσπιστίας Κατερίνα Νοτοπούλου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει αποσταθεροποιηθεί από τη λαϊκή δυσαρέσκεια και όχι από την αντιπολίτευση. «Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φύγετε όσο πιο γρήγορα γίνεται για να έρθει η προοδευτική διέξοδος», δήλωσε, ζητώντας αλλαγή πορείας στη διακυβέρνηση της χώρας.

Η διαδικασία και η κρίσιμη ψηφοφορία

Η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας θα διεξαχθεί σε τρεις ημέρες, με τοποθετήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί την τελευταία ημέρα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτές) για να γίνει δεκτή η πρόταση και να οδηγηθεί η κυβέρνηση σε πτώση.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πριν παρέλθει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Η κυβερνητική στρατηγική: Αντεπίθεση σε τέσσερα μέτωπα

Η κυβέρνηση, μετά την πρόταση δυσπιστίας, αναμένεται να κινηθεί σε τέσσερα βασικά σημεία:

Αποδόμηση των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του θα επιδιώξουν να καταδείξουν ότι η αντιπολίτευση διαστρεβλώνει τα στοιχεία και προωθεί fake news με σκοπό να πλήξει την κυβέρνηση και τον ίδιο προσωπικά.
Ανάδειξη του κυβερνητικού έργου
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αναλυτικά τις παρεμβάσεις της στους σιδηροδρόμους και τη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει, ενώ θα υπογραμμίσει την έλλειψη ρεαλιστικού κυβερνητικού προγράμματος από την αντιπολίτευση.
Πολιτική σταθερότητα ως διακύβευμα
Το αφήγημα της σταθερότητας θα είναι κεντρικό στη στρατηγική της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία θα επισημάνει ότι η χώρα δεν αντέχει περιπέτειες, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικών και γεωπολιτικών προκλήσεων.
Σφοδρή επίθεση στους αντιπάλους
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε κατά μέτωπον επίθεση στους πολιτικούς του αντιπάλους, κατηγορώντας τους για τυχοδιωκτισμό και επιδίωξη μικροκομματικών ωφελημάτων. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση θα επιλέξει έναν πιο συναινετικό τόνο ή αν θα συνεχίσει την πόλωση μέχρι την ψηφοφορία.

Η στρατηγική της αντιπολίτευσης: Συγκάλυψη και πολιτική αλλαγή

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η πρόταση δυσπιστίας αποτελεί εργαλείο πίεσης προς την κυβέρνηση, προβάλλοντας τις εξής βασικές κατηγορίες:

Κατηγορία περί συγκάλυψης
Η αντιπολίτευση θα εστιάσει στις καταγγελίες για συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης σε υποθέσεις όπως το δυστύχημα στα Τέμπη και οι παρακολουθήσεις.
Ανάδειξη των θεμάτων που έθεσαν για την προανακριτική
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν να εμπλέξουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, παρουσιάζοντας στοιχεία που συνδέουν το Μέγαρο Μαξίμου με πολιτικές αποφάσεις και παραλείψεις.
Επίθεση στην κυβερνητική ατζέντα
Αναμένεται σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική, την ακρίβεια, τις παρακολουθήσεις και την κατάσταση της δημόσιας υγείας.
Επικοινωνιακή διαχείριση και απονομιμοποίηση της κυβέρνησης
Η αντιπολίτευση δεν αναμένει ότι η πρόταση δυσπιστίας θα οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, αλλά τη χρησιμοποιεί ως μέσο πολιτικής πίεσης, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις.

Η αντιπαράθεση αναμένεται σφοδρή, με τις επόμενες τρεις ημέρες να διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα ενόψει της ψηφοφορίας και της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

The post Πρόταση δυσπιστίας: Η στρατηγική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενόψει της τριήμερης συζήτησης – Η διαδικασία και η κρίσιμη ψηφοφορία appeared first on Newpost.gr.

Share This Article