Η πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Προανακριτική Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Χρήστου Τριαντόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Σύμφωνα με το πόρισμα που κατέθεσαν, μια προγενέστερη έρευνα από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας έχει ήδη διεξαχθεί, η οποία περιλάμβανε την έκδοση δύο εισαγγελικών διατάξεων.
Η πρώτη αρχειοθέτησε καταγγελία για μη πολιτικά πρόσωπα και διαβίβασε τον φάκελο στη Βουλή για τον υφυπουργό, ενώ η δεύτερη άσκησε ποινική δίωξη σε τέσσερα φυσικά πρόσωπα. Τα μέλη της πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι το υλικό που έχει συγκεντρωθεί είναι επαρκές για να προταθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η έναρξη της ποινικής διαδικασίας και δεν κρίνεται αναγκαία η παρουσία του κ. Τριαντόπουλου για επιπλέον εξηγήσεις, καθώς είχε ήδη ανταποκριθεί σε σχετική κλήση.
Η επιτροπή θεωρεί ότι τα πραγματικά περιστατικά και η νομική τους αξιολόγηση, όπως περιγράφονται στις προαναφερθείσες εισαγγελικές διατάξεις που οδήγησαν στην δίωξη των τεσσάρων ατόμων, αποτελούν επαρκείς ενδείξεις και για την άσκηση δίωξης στον υφυπουργό.
Καταλήγοντας, η πλειοψηφία της προανακριτικής προτείνει την άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος, βασιζόμενη αποκλειστικά στο υπάρχον αποδεικτικό υλικό και τις εισαγγελικές διατάξεις, ανεξάρτητα από την επιθυμία του κ. Τριαντόπουλου να οδηγηθεί τάχιστα στη δικαιοσύνη.
Το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ
Στο κείμενο της γνώμης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ– μελών της προανακριτικής επιτροπής Μ. Αποστολάκη, Ε. Λιακούλη και Γ. Μουλκιώτη επισημαίνονται:
Για την παράκαμψη της συνταγματικής διαδικασίας ότι «με αποκλειστική ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, η Προανακριτική Επιτροπή δεν διεξήγαγε την σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νόμο προδικασία, δεν άσκησε τα εισαγγελικά της καθήκοντα, δεν διερεύνησε την υπόθεση ουσιαστικά, δεν εξέτασε μάρτυρες και, εν τέλει, δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης». Σημειώνεται πως «η μεθόδευση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ολοκληρωθούν οι εργασίες της Επιτροπής, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική έρευνα των ενδεχόμενων τελεσθέντων αδικημάτων, συνιστά συνειδητή επιλογή πολιτικής σκοπιμότητας, συγκάλυψης, αλλά και κατάφωρης παραβίασης και καταστρατήγησης του ίδιου του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής». Επισημαίνεται πως «η μεθόδευση αυτή έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να δύναται να ασκηθεί τυπική δίωξη μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος χωρίς τη δυνατότητα επέκτασης σε άλλα, ενδεχομένως βαρύτερα, αδικήματα που τυχόν έχουν τελεστεί από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ή άλλα πολιτικά πρόσωπα».
Τονίζεται πως « το Σύνταγμα, όπως ισχύει σήμερα, δεν αφήνει περιθώριο επιλογής, αλλά επιβάλλει συγκεκριμένες διαδικασίες, χωρίς να δίνει στον Υπουργό τη δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος τα στάδια διερεύνησης των ευθυνών του, όπως επιχείρησε να πράξει μέσω της επιστολής του ο κ. Τριαντόπουλος. Οι κατοχυρωμένες αρμοδιότητες της προανακριτικής επιτροπής, όπως η διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης, αποτελούν τόσο δικονομική όσο και ουσιαστική προϋπόθεση για τη σύνταξη ενός αιτιολογημένου πορίσματος, όπως προβλέπεται από τον νόμο. Πόσο μάλλον, δεδομένου ότι είχαν προκύψει νέα στοιχεία, μεταγενέστερα τόσο της δικογραφίας που σχηματίστηκε ενώπιον της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας όσο και της πρότασης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη σύσταση της Επιτροπής. Μεταξύ άλλων, αναφερόμαστε στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ το οποίο επιβεβαιώνει την αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας τις κατά τις πρώτες ημέρες μετά το δυστύχημα και την απώλεια κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων αλλά και στο ηλεκτρονικό μήνυμα (email) του κ. Τριαντόπουλου προς άλλα κυβερνητικά στελέχη».
Σημειώνεται πως «αν η κυβερνητική πλειοψηφία θεωρεί ότι ο κ. Τριαντόπουλος δεν φέρει καμία ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις του και, παρ’ όλα αυτά, αποφασίσει την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, τότε πέρα από την προφανή παραδοξότητα και αντίφαση της απόφασης, εγείρεται και το σοβαρό ενδεχόμενο τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από την κυβερνητική πλειοψηφία να διαπράττουν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας».
Για την επίμαχη σύσκεψη της 3ης Μαρτίου 2023, επισημαίνεται στην γνώμη του ΠΑΣΟΚ ότι «από τα δεδομένα της δικογραφίας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι η «άτυπη συνάντηση» της 3ης Μαρτίου 2023, με παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλου, όσο και κλιμακίου κυβερνητικών παραγόντων, δύο μέρες μετά την τραγωδία, αποτελεί το εναρκτήριο γεγονός της αθέμιτης επέμβασης στον χώρο του δυστυχήματος και αλλοίωσής του. Ως πρόσχημα και μόνο για την παράνομη αυτή επέμβαση χρησιμοποιήθηκε η ανάγκη αποκατάστασης της κυκλοφορίας των τρένων, η οποία όμως δεν πραγματοποιήθηκε για περίπου ένα μήνα ακόμα (στις 29.3.2023) και ανεξάρτητα από την αλλοίωση του χώρου, η οποία είχε ολοκληρωθεί εντός ολίγων ωρών, την 4.3.2023, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων. Σε βάρος των λοιπών συμμετεχόντων στην εν λόγω «σύσκεψη» παραγγέλθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης από την Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, πλην του κ. Τριαντόπουλου, για τον οποίο η Εισαγγελέας στερούνταν σχετικής αρμοδιότητας ενόψει του άρθρου 86 Σ. και για τον λόγο αυτό κλήθηκε να επιληφθεί το Κοινοβούλιο».
Στο κείμενο της γνώμης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τέλος, προτείνεται:
Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστου Τριαντόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3.3.2023 και 6.3.2023.
Να συνεχιστεί από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές η κατά Νόμο διερεύνηση τυχόν άλλων αξιόποινων πράξεων που έχουν τελεστεί από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο ή από άλλα πολιτικά ή μη πρόσωπα.
The post Προανακριτική: «Ναι» στην ποινική δίωξη Τριαντόπουλου λέει η πλειοψηφία της ΝΔ appeared first on Newpost.gr.