Στην γραμμή, μετά την Νέα Δημοκρατία χάος και ανευθυνότητα, επιμένει να κινείται η κυβέρνηση και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μία τακτική που περιλαμβάνει ως κυρίαρχο συστατικό την απαξίωση και υποβάθμιση των πολιτικών της αντιπάλων μέσω μιας επιχειρηματολογίας που εμφανίζει το κυβερνών κόμμα ως το μόνο συνετό για να διοικεί τη χώρα.
Η εν λόγω τακτική αποσκοπεί όπως φαίνεται στο να δημιουργεί εκνευρισμό στους αντιπάλους της κι εν προκειμένω στο ΠΑΣΟΚ, να προκαλεί συζητήσεις περί αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, να εμφανίζει τους κυβερνώντες ως την μόνη πολιτική δύναμη που προωθεί μεταρρυθμίσεις και γενικώς να παρουσιάζει όλους τους άλλους ως αρνητές γενναίων αλλαγών.
Ανάμεσα στα άλλα όμως οι επιθέσεις προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων που έχουν ως σκοπό την μετατόπιση της πολιτικής συζήτησης από το εσωτερικό της, στους έξω από τη Νέα Δημοκρατία.
Η κυβερνητική στρατηγική της απαξίωσης των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων και ειδικότερα όσων εμφανίζονται ως ο αντίπαλος πόλος μεταφράστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ως take it or leave it. Στη Χαριλάου Τρικούπη κατανοούν ότι οι πιέσεις που υφίστανται από τη Νέα Δημοκρατία είναι μόνο η αρχή, ώστε όταν έρθουν άλλα θέματα βαριάς πολιτικής, όπως ο εκλογικός νόμος, η επιστολική ψήφος, η συνταγματική μεταρρύθμιση και η Προεδρία της Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ να…υποκύψει και να συνταχθεί σε κάποια από αυτά με τις κυβερνητικές επιλογές. Προσώρας το ΠΑΣΟΚ ανθίσταται όμως όταν ανοίξει μία ευρύτερη ατζέντα θεμάτων θα πρέπει και να αιτιολογήσει τα “όχι” του απέναντι στην Νέα Δημοκρατία αλλά και σε κομμάτι της κοινωνίας. Ειδικά στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ αναλόγως των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινδυνεύει να καταστεί στα μάτια της κυβέρνησης πιο “ευάλωτο” σε πιέσεις ώστε να μην ασκεί -κατά το Μαξίμου- μηδενιστική πολιτική. Εξ αυτού του λόγου ήδη ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του έχουν φροντίσει να παρομοιάζουν το ΠΑΣΟΚ με έναν “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ” χτίζοντας πάνω στον ισχυρισμό ότι λειτουργεί επιφανειακά, στείρα αντιπολιτευτικά και επιπλέον ότι προτείνει, όπως για παράδειγμα με την τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά στην υγεία, χωρίς να κοστολογεί ή να υποδεικνύει από πού θα πρέπει να κοπούν λεφτά.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση κοπιάροντας πρακτικές που ακολούθησε και στο πρόσφατο παρελθόν. Όταν για παράδειγμα έστελνε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο γενικό λογιστήριο του κράτους για κοστολόγηση για να ισχυρίζεται αμέσως μετά ότι τινάζουν τον προϋπολογισμό της χώρας στον αέρα. Τα “λεφτόδεντρα” της Νέας Δημοκρατίας ξαναφύτρωσαν ως επιχείρημα απλώς οι ρίζες τους έχουν μπει στα πράσινα χωράφια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως γνωρίζουν ότι η επανάληψη της ίδιας τακτικής ενίοτε κουράζει. Ιδίως όταν γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση θέλει να ξεφύγει από την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται η δική της κοινοβουλευτική ομάδα. Τα εθνικά θέματα είναι ένα πεδίο δύσκολο για αποδράσεις με ατάκες και επιθέσεις προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ιδίως όταν σύντομα το Μαξίμου θα πρέπει να απαντήσει χωρίς συνθήματα πρώτα στους γαλάζιους βουλευτές που οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζουν ερωτήσεις για τα ελληνοτουρκικά. Μία κλονισμένη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού δεν είναι ό,τι καλύτερο.
The post «Πράσινος» ΣΥΡΙΖΑ ή αξιωματική αντιπολίτευση; Η κυβέρνηση «στήνει» παιχνίδι πιέσεων και το ΠΑΣΟΚ αντιστέκεται στο «Take it or Leave it» appeared first on Newpost.gr.