«Πολιτικό μπρα ντε φερ» Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: Υποψηφιότητες, αντιδράσεις και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

By
4 Min Read

Ενδεχομένως και στο ανύπαρκτο σημείο που είχαν βρεθεί την περίοδο των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές να έχουν επιστρέψει οι σχέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό μετά και την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Προεδρικό αξίωμα. Οπωσδήποτε όμως βρίσκονται σε χειρότερο επίπεδο σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου όταν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. Κάτι που φαίνεται και από την μουδιασμένη υποδοχή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ της πρότασης της κυβέρνησης για να είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης ο βουλευτής της ΝΔ που θα διαδεχθεί τον Κώστα Τασούλα στη θέση του Προέδρου του Κοινοβουλίου. Η Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να αποφασίσει ανάμεσα σε ένα συγκρατημένο και δύσθυμο “ναι” που δεν αφορά το πρόσωπο Κακλαμάνης αλλά τους τακτικισμούς Μητσοτάκη στο ζήτημα της Προεδρίας ή στο “παρών” κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την επόμενη εβδομάδα.

Η δυσφορία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον πρωθυπουργό φάνηκε ολοκάθαρα και στη δήλωσή του με την οποία ανακοίνωσε επισήμως την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Προεδρία, τον Τάσο Γιαννίτση. “Η όλη διαχείριση για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποκαλύπτει μία αυτοκρατορική συμπεριφορά, που με αλαζονεία περιφρονεί πολιτικές παραδόσεις και θεσμούς” είπε για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι αντικαθιστά την εθνική συναίνεση με την εσωκομματική του συναίνεση, κάτι που είναι “βαθιά προσβλητικό”.

Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ μέχρι και την εκλογή του Προέδρου θα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι σφιχταγκαλιάζει  την άκρα δεξιά και για την ακρίβεια τους Σπαρτιάτες οι οποίοι ασμένως επικρότησαν την επιλογή του Κώστα Τασούλα ως διαδόχου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Υπονοώντας ότι για να διαφυλάξει ο Κ. Μητσοτάκης τις εσωτερικές του ισορροπίες και να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά αξιοποίησε ακόμη και τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό, αυτόν της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Οι σχέσεις Ανδρουλάκη-Μητσοτάκη είχαν αρχίσει να διαταράσσονται ήδη μέσα στις γιορτές και χτύπησαν…πάτωμα όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ως σενάριο τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό το κόμμα του και τη συμμετοχή και άλλων προοδευτικών κομμάτων, κάτι που προκάλεσε την έξαλλη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ως προς την υποψηφιότητα του κ. Τάσου Γιαννίτση είναι γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι επειδή είναι ένα πρόσωπο που εκφράζει το σημιτικό παρελθόν δύσκολα θα προσελκύσει ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές ή άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην κοινοβουλευτική ομάδα των 10 λεπτών που έγινε για να ανακοινώσει ο κ. Ανδρουλάκης την απόφασή του ο κ. Γιώργος Νικητιάδης φέρεται να επεσήμανε ότι είναι μία υποψηφιότητα που δεν μπορεί να απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινοβουλευτικό πεδίο, όμως επί της ουσίας δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από κανέναν στο πρόσωπο του κ. Γιαννίτση. Αυτό που απασχολεί πλέον την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι να διαπιστώσει εάν μπορεί η υποψηφιότητα Γιαννίτση να προσελκύσει κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ψήφων που θα λάβει. Σε γενικές γραμμές φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον άλλες τέσσερις ψήφους από ανεξάρτητους βουλευτές, περισσότερο από εκείνους που θα ήθελαν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ και προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν φαίνεται όμως να υπολογίζει στους ανεξάρτητους βουλευτές που πρόσκεινται στο κόμμα Κασσελάκη δεδομένου ότι ο κ. Γιαννίτσης ταυτίζεται με το λεγόμενο σημιτικό ΠΑΣΟΚ το οποίο ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας έχει κατηγορήσει για διαπλοκή. Σε ό,τι αφορά τη Νέα Αριστερά θα ήταν δύσκολο να προσμετρήσει ψήφους βουλευτών της οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα κατευθυνθούν προς την υποψηφιότητα της κ. Λούκας Κατσέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει διευκρινισθεί τί θα πράξει ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος που κατά τις πληροφορίες δεν θα ψηφίσει την κυρία Κατσέλη.
 

The post «Πολιτικό μπρα ντε φερ» Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη: Υποψηφιότητες, αντιδράσεις και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας appeared first on Newpost.gr.

Share This Article