Η πρόσφατη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη να αποχωρεί και να προχωρά σε νέο πολιτικό εγχείρημα, δημιουργεί έντονες ανακατατάξεις στην κεντροαριστερά και ενδέχεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η θέση του ΠΑΣΟΚ, που παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσδοκία, και η ενίσχυσή του ως πολιτικής δύναμης αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Η απώλεια βουλευτών μειώνει την ισχύ του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέποντας στο ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αλλαγή αυτή δημιουργεί νέες ισορροπίες, που ενδέχεται να επηρεάσουν τον πολιτικό διάλογο και την αναδιαμόρφωση.
Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι αποκάλυψε σημαντικές εσωκομματικές εντάσεις, οι οποίες οδήγησαν στην αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη και αρκετών υποστηρικτών του. Ο Κασσελάκης, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως προοδευτική δύναμη, χαρακτήρισε το νέο του κίνημα ως δημοκρατικό και ρηξικέλευθο, στοχεύοντας στην ανανέωση της πολιτικής ατζέντας.
Σε μία σκληρή ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κασσελάκη για οργανωμένο σχέδιο διάσπασης και τον κατέκρινε για την έλλειψη προσήλωσης στο κόμμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αποχώρησή του υποδηλώνει την απώλεια της πλειοψηφίας στο εσωτερικό του κόμματος.
Η αποχώρηση του Κασσελάκη ακολούθησαν και ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, με τους Κυριακή Μάλαμα, Πέτρο Παππά και άλλους να διαχωρίζουν τη θέση τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γιώργος Γαβρήλος, Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώτα Πούλου ακολουθούν αύριο ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τον αριθμό στους οκτώ, κάτι που θα έχει ως συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί με τέσσερις έδρες λιγότερες από το ΠΑΣΟΚ.
Στάση του ΠΑΣΟΚ:
Το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί με στρατηγική αναμονής, θεωρώντας ότι ενδέχεται να αναδειχθεί ως το ισχυρότερο κεντροαριστερό κόμμα. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν πως το κόμμα δεν αναζητά προσχώρηση βουλευτών, αλλά επιδιώκει την επιστροφή ψηφοφόρων και την ευρύτερη κοινωνική διεύρυνση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έχει ήδη επικεντρώσει τη στρατηγική του στην προσέγγιση προοδευτικών και φιλελεύθερων ψηφοφόρων, με στόχο να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ την «πολιτική στέγη» της κεντροαριστεράς. Η διεύρυνση αυτή, αν και δύσκολη, είναι κρίσιμη για την πολιτική του ισχύ.
«Το να φύγουν κάποιοι βουλευτές είναι μία πολιτική διεργασία. Των πολιτικών διεργασιών προηγούνται κοινωνικές διεργασίες. Ήδη η κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ ως de facto αντιπολίτευση εδώ και ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, τουλάχιστον εδώ και ένα ή και δύο μήνες», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς, κάτι που προφανώς έχει αντιληφθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις φωτιές.
Η επιστροφή του κεντροαριστερού κοινού είναι στρατηγικός στόχος για το ΠΑΣΟΚ, καθώς η απομάκρυνση ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μία σημαντική ευκαιρία για ανασύνταξη. Το ΠΑΣΟΚ ελπίζει ότι η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θα του επιτρέψει να αναδειχθεί ως κυρίαρχη δύναμη στην κεντροαριστερά.
Τα σχέδια του Κασσελάκη
Ο Κασσελάκης συγκεντρώνει γύρω του βουλευτές και στελέχη που αναζητούν μια προοδευτική, αριστερή φωνή. Ο ίδιος προβάλλει το νέο του σχήμα ως πολιτική κίνηση που στοχεύει να καλύψει τα κενά που αφήνει η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κασσελάκης περιγράφει το όραμά του ως έναν πολιτικό φορέα που θα απευθύνεται σε πολίτες με προοδευτικές απόψεις και που θα αναζητά την πραγματική αλλαγή. Αν και η πολιτική του επιτυχία παραμένει αβέβαιη, το δυναμικό του να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους είναι υπαρκτό.
Σε περίπτωση που οι ανεξαρτητοποιηθέντες βουλευτές υποστηρίξουν επίσημα τον νέο φορέα του Κασσελάκη, το κίνημα αυτό μπορεί να αποκτήσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Αυτό θα σηματοδοτούσε μια αναδιάταξη στον πολιτικό χάρτη και πιθανώς την εμφάνιση νέας πολιτικής δύναμης στην κεντροαριστερά.
The post Πολιτικές διεργασίες στην Κεντροαριστερά: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και το νέο κόμμα Κασσελάκη appeared first on Newpost.gr.