Σε μια στιγμή που η διεθνής κοινότητα περίμενε σθεναρή ενότητα και φωνή καταδίκης απέναντι στη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ – αποφάσισαν να κάνουν πίσω. Όπως έγινε γνωστό τη Μεγάλη Τρίτη (15 Απριλίου), οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους στην Ομάδα των Επτά (G7) ότι δεν θα υποστηρίξουν τη δήλωση καταδίκης της πλέον φονικής επίθεσης για το 2025, επί ουκρανικού εδάφους.
Η είδηση προκαλεί κύμα ανησυχίας και ερωτημάτων, τόσο για τις γεωπολιτικές ισορροπίες όσο και για τις προθέσεις της Ουάσινγκτον απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Πύραυλοι την ώρα της Θείας Λειτουργίας
Η φονική επίθεση σημειώθηκε ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων (13/4), όταν η Ρωσία εξαπέλυσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία. Ο ένας εξ αυτών ήταν εξοπλισμένος με πυρομαχικά διασποράς, πλήττοντας περιοχές όπου Ουκρανοί πολίτες βρίσκονταν σε εκκλησιαστική λειτουργία.
Ο απολογισμός είναι τραγικός: τουλάχιστον 35 νεκροί και 119 τραυματίες, σύμφωνα με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με παιδιά ανάμεσα στα θύματα. Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας παραδέχθηκε την ευθύνη, δηλώνοντας πως επρόκειτο για πλήγμα σε συγκέντρωση του ουκρανικού στρατού.
Ο Τραμπ «παγώνει» την G7 – Στόχος η διαπραγμάτευση
Η απόφαση των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν κοινή δήλωση καταδίκης της Ρωσίας έχει προκαλέσει αναβρασμό στους κόλπους της G7. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Λευκός Οίκος φέρεται να δήλωσε πως επιδιώκει να διατηρήσει «χώρο διαπραγμάτευσης για την ειρήνη», σε συνεννόηση με το Κρεμλίνο.
Ο Καναδάς – ο οποίος προεδρεύει φέτος της G7 – ανακοίνωσε στους υπόλοιπους εταίρους πως χωρίς τη στήριξη της Ουάσινγκτον η κοινή δήλωση δεν μπορεί να προχωρήσει. Πρόκειται για ένα διπλωματικό σοκ, που δημιουργεί νέα δεδομένα στο μέτωπο του πολέμου.
Συνάντηση Πούτιν – απεσταλμένου Τραμπ στην Αγία Πετρούπολη
Όλα αυτά συνέβησαν λίγες ώρες μετά την πολύωρη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον ειδικό απεσταλμένο του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, στην Αγία Πετρούπολη. Οι συνομιλίες φέρονται να επικεντρώθηκαν στη διακοπή των εχθροπραξιών και στη «νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας», όπως την περιέγραψε ο Γουίτκοφ σε δηλώσεις του.
Σημείωσε δε πως υπάρχουν περιθώρια για «αναδιαμόρφωση των σχέσεων ΗΠΑ–Ρωσίας» μέσα από ελκυστικές εμπορικές ευκαιρίες, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Ο Ζελένσκι κατηγορεί Πούτιν και «προειδοποιεί» τον Τραμπ
Στην καθιερωμένη βραδινή του ομιλία τη Μεγάλη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι 50 χώρες και διεθνείς οργανισμοί εξέφρασαν στήριξη στην Ουκρανία μετά την επίθεση. Παράλληλα, υπογράμμισε πως το Κίεβο είχε αποδεχτεί πλήρως την πρόταση Τραμπ για άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, αλυλά η Ρωσία συνέχισε τις επιθέσεις, ακόμη και σε παιδικές χαρές όπως στο Κρίιβι Ριχ, με 20 νεκρούς.
«Ο Πούτιν δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει. Συνεχίζει, περιφρονώντας τη διεθνή πίεση», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος. Και παρότι ο Τραμπ χαρακτήρισε την επίθεση «φρικτή», έσπευσε να αποδώσει ευθύνες τόσο στον Ζελένσκι όσο και στον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν.
ΗΠΑ σε δύσκολο σταυροδρόμι
Η άρνηση υπογραφής της δήλωσης από την Ουάσινγκτον δεν περνά απαρατήρητη. Είναι το πρώτο σημαντικό βήμα αποστασιοποίησης από τη σκληρή γραμμή που είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν απέναντι στη Ρωσία. Παράλληλα, δημιουργεί ανησυχία για το μήνυμα που στέλνεται στους συμμάχους, αλλά και στους ίδιους τους Ουκρανούς, οι οποίοι καθημερινά μετρούν απώλειες.
Ο Τραμπ φαίνεται να παίζει ένα διπλό παιχνίδι: από τη μία «χαϊδεύει» τη Μόσχα για να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο, και από την άλλη καταδικάζει φραστικά, χωρίς όμως διπλωματικό βάρος.
The post Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ θέτει βέτο σύνοδο των G7 υπέρ του Πούτιν appeared first on Newpost.gr.