Παύλος Μαρινάκης: Τα έξι ευνοϊκά μέτρα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους οφειλέτες

By
15 Min Read

Στο μακροπρόθεσμο αμυντικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Kυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. «Το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών σηματοδοτεί, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τη μετάβαση, των Ενόπλων Δυνάμεων και της άμυνας της χώρας στη νέα εποχή με:

Την ενσωμάτωση νέων αμυντικών τεχνολογιών.
 Τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα των επόμενων χρόνων.
Τη διαρκή υποστήριξη των οπλικών συστημάτων.

Μετά την έγκριση του εξοπλιστικού, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει για να ενημερωθούν τα κόμματα για την πορεία υλοποίησης προγραμμάτων που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν και εξελίσσονται. Από τα 28 δισ. ευρώ του μακροπρόθεσμου προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών, περισσότερα από 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ ήδη υποστηρίζουν την υλοποίηση προμηθειών με βάση τις εισηγήσεις των Γενικών Επιτελείων.

Η ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής θα αφορά στο πού έχουν κατευθυνθεί αυτά τα κονδύλια, πώς έχουν διατεθεί και τι γίνονται αυτές οι συμβάσεις. Ακόμη, με εισήγηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, το επίπεδο ενεργοποίησης του άρθρου διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής θα μειωθεί από τα 30 εκατομμύρια ευρώ στα 10 εκατομμύρια».

Επίσης, τόνισε ότι άνω του 50% του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, συγκεκριμένα 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 18,9 δισεκατομμύρια συνολικά, μπορεί να υλοποιηθεί από την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

«Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η προστιθέμενη αξία για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Με βάση τον σχεδιασμό, από τα 68 προγράμματα τα 14 μπορούν να αφορούν μόνο ελληνικές εταιρείες αμυντικού υλικού, οι οποίες έχουν πλήρη δυνατότητα να τα εκπληρώσουν. Και όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πρόκειται για προγράμματα η αξία των οποίων ξεπερνάει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ», πρόσθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι το Μακροπρόθεσμο Πρόγραμμα Αμυντικών Δαπανών πλαισιώνεται και από μία σειρά μέτρων διαφάνειας, τα οποία προτάθηκαν προς την εθνική αντιπροσωπεία ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά πάνω από την υλοποίησή του, καθώς για οποιονδήποτε διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα με οποιοδήποτε τρόπο θα έχει δημιουργηθεί ένας εξελιγμένος μηχανισμός ελέγχου για αυτό.

«Καταρχάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αποποιείται του προνομίου διορισμού του επικεφαλής της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, θέση η οποία καταλαμβάνεται ήδη από μόνιμους αξιωματικούς μετά από υπόδειξη του ΓΕΕΘΑ.

Δεύτερον, με διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση, θα υπάρχει πλέον μόνιμος Νομικός Σύμβουλος του Κράτους, ο οποίος θα συμμετάσχει και στις διαπραγματεύσεις των οπλικών συστημάτων.
Τρίτον, θα αλλάξει ο τρόπος στελέχωσης της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Θα υπάρχουν αξιωματικοί μακράς θητείας, όχι αξιωματικοί δύο και τριών ετών, για να μπορούν να αποκτούν εμπειρία στα θέματα των διαπραγματεύσεων και ιδιαιτέρως εξειδικευμένων θεμάτων.
Τέταρτον, ενισχύεται η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τροποποιείται το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης και λειτουργίας της επιτροπής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει εκκινήσει τη διαδικασία για να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ώστε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να αποκτήσει τεχνογνωσία και σύγχρονες μεθόδους ελέγχου του πόθεν έσχες, λογαριασμών κ.λπ.
Πέμπτον, τοποθετείται Στρατιωτικός Εισαγγελέας στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων και της δίνεται η δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τα άτομα τα οποία διερευνά. Το ίδιο θα ισχύει και για το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μαρινάκης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Στην συνέχεια ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στα ευνοϊκά μέτρα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος, όπως είπε, επεκτείνεται πέρα από τους ευάλωτους οφειλέτες, καλύπτοντας ακόμα περισσότερο τη μεσαία τάξη, που βρίσκεται, σταθερά, στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι «σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό θα έχουν ως αποτέλεσμα τον δωδεκαπλασιασμό των φυσικών προσώπων που χαρακτηρίζονται ως “επιλέξιμοι οφειλέτες”, από 7% σε 85% του συνόλου των αιτούντων.

Στα έξι ευνοϊκά μέτρα του εξωδικαστικού μηχανισμού συμπεριλαμβάνονται:

– Ο διπλασιασµός της περιμέτρου των επιλέξιµων οφειλετών, με ετήσια εισοδήματα έως 42.000 ευρώ και περιουσία έως 360.000 ευρώ.
– Η περαιτέρω προστασία των δανειοληπτών, μέσω θεσµοθέτησης της υποχρέωσης του πιστωτή να έχει καταθέσει πριν τη διενέργεια του πλειστηριασµού έγγραφη πρόταση ρύθµισης στον οφειλέτη.
– Η απαλλαγή οφειλέτη για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία, αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.
– Η επέκταση προθεσµιών, ώστε να µπορεί ο ευάλωτος οφειλέτης να µπει στο ενδιάµεσο πρόγραµµα.
– Η επέκταση της δυνατότητας ρύθµισης δανείων µε εγγύηση Ελληνικού Δηµοσίου µέσω της διαδικασίας εξυγίανσης.
– Ένας μόνιµος µηχανισµός αποζηµίωσης ζηµιωθέντων της “ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ”.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες και το Δημόσιο αποτέλεσε ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνησή μας, ήδη, από το 2019.

Ο παλιός εξωδικαστικός μηχανισμός, που θεσμοθετήθηκε το 2017, είχε επιτύχει ελάχιστες ρυθμίσεις, περί τις 2.000, καθ’ όλα τα έτη λειτουργίας του και ενώ το ιδιωτικό χρέος σημείωνε ιστορικά υψηλά».

Το 2024 καταφέραμε αύξηση στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού κατά 81%, σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έγιναν το 2023. Κατά αυτόν τον τρόπο, το έτος έκλεισε με 29.000 επιτυχείς ρυθμίσεις συνολικά, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου του 2025 το νούμερο αυτό διαμορφώθηκε, ήδη, σε σχεδόν 33.500 ρυθμίσεις, συνόλου οφειλών 10,9 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν 33,5 χιλιάδες δανειολήπτες πέτυχαν κούρεμα έως 30% στις οφειλές τους και νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή τους έως 26 χρόνια», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μαρινάκης για 13 αιτήσεις εγκατάστασης ξένων Πανεπιστημίων

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις 13 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων πανεπιστημίων της αλλοδαπής.

Όπως υπογράμμισε, «η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα αξιολογήσει τις προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων, καθώς και θα πιστοποιήσει τα προγράμματα σπουδών τους, ενώ, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα εξετάσει τις κτιριολογικές προϋποθέσεις των παραρτημάτων.

Τα κριτήρια που θα εφαρμόσουν η ΕΘΑΕ και ο ΕΟΠΠΠΕΠ είναι αυστηρά καθορισμένα με βάση το θεσμικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζουμε πως η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων παραμένει διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Από τις 13 αιτήσεις, οι 12 που κατατέθηκαν έως τις 31 Μαρτίου, εφόσον εγκριθούν από τις αρμόδιες Αρχές, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα λειτουργίας για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Η δυνατότητα, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, να μπορούν να εγκατασταθούν παραρτήματα μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας, δίνοντας τη δυνατότητα στους Έλληνες φοιτητές να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς να χρειαστεί να μεταναστεύσουν, αποτελεί απάντηση σε ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας και διασφαλίζει όχι μόνο ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους Έλληνες φοιτητές με τους φοιτητές κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας, αλλά θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να προσελκύσει νέους πόρους που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και ένα ακόμα πιο εύφορο έδαφος για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων».

Επιπλέον, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως το γεγονός ότι μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Harvard και το Yale, έχουν ζητήσει να πραγματοποιήσουν συμπράξεις με ελληνικά πανεπιστήμια δίνει μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην οποία έχουν δοθεί μόνο την προηγούμενη χρόνια πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ, τόσο από τον προϋπολογισμό όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Όπως έχουμε πει, προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των δημοσίων πανεπιστημίων, αυτό όμως δεν αποκλείει την παροχή επιπλέον εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους υποψήφιους φοιτητές», τόνισε.

Μαρινάκης για καρκινοπαθείς

Επίσης, είπε ότι με ρύθμιση του υπουργείου Υγείας, οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς έχουν, πλέον, τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις όσο συχνά το κρίνει αναγκαίο ο θεράπων ιατρός τους. Ακόμη και σε καθημερινή βάση, εφόσον αυτό απαιτείται από την πορεία της νόσου και το θεραπευτικό σχήμα τους.

«Η κυβέρνηση προχώρησε στη διόρθωση παλαιότερης και εσφαλμένης διοικητικής οδηγίας, βάσει της οποίας οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς είχαν δικαίωμα σε αιματολογικές εξετάσεις μόνο ανά 20 ημέρες, αναγνωρίζοντας την αδικία και τη δυσχέρεια που προξενούσε στους ασθενείς και τις οικογένειές τους», επεσήμανε.

Μαρινάκης για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ακόμη, μίλησε για τη διάταξη με την οποία ο e-ΕΦΚΑ μπορεί να αναθέτει σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου υποστηρικτικές υπηρεσίες, σχετικές με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

«Στόχος της ρύθμισης είναι η ενίσχυση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να ενισχυθεί και η βιωσιμότητα, αλλά και η ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Σημειώνεται, πως οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ αγγίζουν, σήμερα, τα 49 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τη διάταξη, οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό. Στις συμβάσεις θα προβλέπονται ειδικοί όροι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τον τρόπο επικοινωνίας με τους οφειλέτες, ωστόσο η είσπραξη των οφειλών θα συνεχίσει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο από το ΚΕΑΟ», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Αξίζει να επισημάνουμε πως με τις οφειλές που θα εισπραχθούν θα δοθεί δυνατότητα χορήγησης ενισχύσεων σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Παράλληλα, με τη μείωση των οφειλών, θα ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Ο e-ΕΦΚΑ θα μπορέσει να αξιοποιήσει την εμπειρία και τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου στη διαδικασία ενημέρωσης των οφειλετών, όπως για παράδειγμα στην υιοθέτηση πρακτικών ήπιας προσέγγισης, σε αντίθεση με πρακτικές πίεσης και απειλών περί αναγκαστικών μέτρων κατάσχεσης».

Μαρινάκης για δίκαιο συμπαράστασης αναπήρων

Επίσης, ανακοίνωσε ότι σε δημόσια διαβούλευση αναμένεται να τεθεί, μέσα στις επόμενες ημέρες, νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται πλήρως, σύμφωνα με τη διεθνή σύμβαση για τα Άτομα με Αναπηρίες, το δίκαιο της δικαστικής συμπαράστασης.

Όπως ανέφερε, «οι διατάξεις του σχεδίου νόμου ανταποκρίνονται στο άρθρο 12 της Σύμβασης και στις τελικές παρατηρήσεις και συστάσεις της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα, στην αντικατάσταση του συστήματος υποκαθιστώμενης λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών δικαστικής συμπαράστασης, με το καθεστώς της υποστηριζόμενης λήψης αποφάσεων που σέβεται την αυτονομία, τη θέληση και τις προτιμήσεις του ατόμου που πρόκειται να τεθεί σε αυτό το καθεστώς. Υιοθετείται, έτσι ο θεσμός της δικαστικής μέριμνας, με δυνατότητα είτε αναπλήρωσης είτε περιορισμού της δικαιοπρακτικής ικανότητας του προσώπου από τον ασκούντα αυτήν. Επιπλέον, συστήνεται Μητρώο Δικαστικής Μέριμνας, στο οποίο θα καταχωρίζονται όλες οι αποφάσεις, με σκοπό τη δημιουργία αρχείου και την τήρηση στατιστικών. Με τις προτεινόμενες διατάξεις αλλάζει η επί πολλές δεκαετίες κυρίαρχη αντίληψη ότι η αναπηρία, σωματική, νοητική ή ψυχική, οδηγεί αδιακρίτως σε απώλεια της ικανότητας λήψης αποφάσεων και, ως εκ τούτου, της δικαιοπρακτικής ικανότητας, ενώ απαλλάσσονται πλήρως οι πάσχοντες και οι οικογένειές τους από τα δικαστικά έξοδα και την αμοιβή πραγματογνωμόνων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «στο σχέδιο νόμου, επιπλέον, έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις όπως η προσαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο Σύνταγμα, που έχει ήδη καταργήσει την αποσβεστική προθεσμία στα αδικήματα που τελούν υπουργοί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, εφαρμοστικού χαρακτήρα συμπληρώσεις στο άρθρο για την ανάδειξη της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, μια διάταξη-ορόσημο για το κράτος δικαίου που ψηφίστηκε πέρυσι και οι οποίες πραγματοποιούνται έπειτα από προτάσεις της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ.

Προβλέπεται δυνατότητα σύστασης Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Ανηλίκων Θυμάτων σε κάθε Εφετειακή Περιφέρεια, ενώ μέχρι σήμερα ο νόμος με την ονομαστική σύσταση δεν έδινε αυτή τη δυνατότητα σε κάποιες Περιφέρειες.
Δίνεται δικαίωμα άσκησης προσφυγής από τον εισαγγελέα Εφετών στο Δικαστικό Συμβούλιο, επί διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων του ανακριτή Πλημμελειοδικών.
Προβλέπονται διατάξεις προς ενίσχυση των τρίτεκνων και πολύτεκνων οι οποίοι επιτυγχάνουν στη Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, ώστε να υπηρετούν στον τόπο που επιθυμούν.
Τέλος, όσον αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με μεταφορά ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας επέρχονται σημαντικές επεμβάσεις: 1. Δεν συνιστά ιατρική αδυναμία κυοφορίας κατά την έννοια του παρόντος η αδυναμία κυοφορίας λόγω φύλου. 2. Η δικαστική άδεια ισχύει μόλις η δικαστική απόφαση που την παρέχει καταστεί αμετάκλητη».

Την Παρασκευή η συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ

Τέλος, ανακοίνωσε ότι αύριο, Παρασκευή 4 Απριλίου, στις 11:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο την εκλογή γραμματέα της ΚΟ, υπενθυμίζοντας ότι η πρόταση του κ. Μητσοτάκη ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για το αξίωμα του γραμματέα της ΚΟ ΝΔ είναι ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.

The post Παύλος Μαρινάκης: Τα έξι ευνοϊκά μέτρα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους ευάλωτους οφειλέτες appeared first on Newpost.gr.

Share This Article