Η χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που επικύρωσε τυπικά τον “οδικό χάρτη” για το Συνέδριο του κόμματος θα μπορούσε να είναι μία άνευρη εσωτερική διαδικασία εάν δεν πραγματοποιούνταν υπό άλλες συνθήκες και στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Εμφάνισε όμως αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον γιατί κατέγραψε αφενός το πώς στέκεται το ΠΑΣΟΚ σε μία περίοδο έντονων πολιτικών εξελίξεων απέναντι στην κυβέρνηση και στα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά του και αφετέρου στο πώς στέκονται τα κεντρικά στελέχη του κινήματος απέναντι στις εξελίξεις και στην ηγεσία του κόμματος. Ο δε Νίκος Ανδρουλάκης εξέπεμψε μηνύματα τόσο προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και προς το εσωτερικό του κόμματός του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έγινε κι ο ίδιος αποδέκτης μηνυμάτων από κεντρικά στελέχη και πρωτίστως από τον Χάρη Δούκα που επί της ουσίας έκαναν αξιολόγηση των χειρισμών της ηγεσίας σε κομβικά ζητήματα όπως αυτό της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Παρ’ όλα αυτά η ανταλλαγή των εσωτερικών μηνυμάτων είχε ως σημείο ταύτισης την ανάγκη ενότητας του κόμματος και τον στόχο για νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές.
Σε ό,τι αφορά το έγκλημα στα Τέμπη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να επιτεθεί προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια συγκάλυψης. “Δεν υπάρχει παραπλανημένος πρωθυπουργός, υπάρχει πρωθυπουργός ενορχηστρωτής, όπως και σε άλλα ζητήματα που έχουν πλήξει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου” ήταν η αναφορά που έκανε για να καταδείξει τις ευθύνες του πρωθυπουργού, προτού αναφερθεί στις θεσμικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε το κόμμα του για την αποκάλυψη της αλήθειας. (Πρόταση για προανακριτική για την σύμβαση 717, πρόταση δυσπιστίας για τα αλλοιωμένα ηχητικά, πρόταση προανακριτικής για το μπάζωμα και τις ευθύνες του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, τότε, Χρήστου Τριαντόπουλου). Παρουσίασε μάλιστα την τραγωδία στα Τέμπη ως την επιτομή της απόλυτης θεσμικής παρακμής καθώς από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός-όπως είπε- έβγαλε πόρισμα “λες και ήταν ανακριτής”.
Ως ήταν αναμενόμενο ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ως στόχο την νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές με πολιτική αυτονομία και απηύθυνε προσκλητήριο σε κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη “να δώσουμε τα χέρια και να προχωρήσουμε μαζί για να αναγεννήσουμε τη δημοκρατική Παράταξη”. Απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στους εσωκομματικούς επικριτές του απαίτησε ενότητα, είπε ότι “έχετε χρέος να βάλετε όλες σας τις δυνάμεις” και προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει κανένα πισωγύρισμα.
Η ομιλία του Χάρη Δούκα στην Κεντρική Επιτροπή εμπεριείχε μία συνολική αποτίμηση της διεθνούς και εσωτερικής επικαιρότητας από την οποία δεν έλειψαν οι αιχμές για την ηγεσία με σημείο αναφοράς και τους χειρισμούς που έγιναν ή δεν έγιναν στο ζήτημα της Προεδρικής εκλογής. Τα σημεία κριτικής του δημάρχου της Αθήνας εντοπίζονται στην αναφορά πως “δεν είμαστε μία εξευγενισμένη ΝΔ, είμαστε ριζικά διαφορετικοί” , στην επισήμανση πως αν η κυβέρνηση αποδέχεται με ευκολία τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι “δεν έχεις εναλλακτική πολιτική και κινδυνεύεις να βρεθείς στο ίδιο μήκος κύματος” αλλά και στην θέση του ότι “είναι ώρα επιτέλους να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε”. Επίσης σε σχέση με την προαναγγελθείσα πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη είπε ότι το βασικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι “εκλογές εδώ και τώρα”, κάτι που είχε αναφέρει και στην συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου.
Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο Χ. Δούκας μίλησε για αυτοτελή πρόταση που έπρεπε να γίνει νωρίτερα με στόχο τη συναίνεση με τα άλλα προοδευτικά κόμματα, κάτι στο οποίο επέμεινε και σε ό,τι αφορά εν γένει τις συνεργασίες “δημιουργώντας μία ευρύτερη σύνθεση προοδευτικών πολιτικών απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές”. Παράλληλα άσκησε κριτική για τη λειτουργία των οργάνων του ΠΑΣΟΚ υπαινισσόμενος ότι υπάρχουν αποκλεισμοί αλλά και επισημαίνοντας ότι “όλοι στηρίζουμε σήμερα τον Πρόεδρο Ανδρουλάκη”. Ειδικά για το θέμα της Προεδρίας κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σχολίαζαν ότι ο κ. Δούκας είχε μιλήσει στα όργανα για αυτοτελή πρόταση χωρίς να αναφερθεί στην συναίνεση με τα προοδευτικά κόμματα. Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν στην ΚΕ και από στελέχη που στήριξαν τον κ. Δούκα στις εκλογές για την ηγεσία, όπως ο Μανόλης Χριστουδουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Ο δεύτερος μάλιστα ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την ευκαιρία να αναδειχθεί ως ο κύριος εκφραστής της αντιπολίτευσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Σημείωσε ότι το 59,9% της βάσης επέλεξε τον Νίκο Ανδρουλάκη ως πρόεδρο, αλλά επέλεξε και τη μη συριζοποίηση του κόμματος και “φθάσαμε να θεωρείται προοδευτικός ο Γιάνης Βαρουφάκης”.
Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στην ανάγκη επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία “το μυαλό μας στον πολίτη και μόνο” και είπε ότι ο όρος για να πετύχουν τα 13 περιφερειακά του συνέδρια είναι “να δουλέψουμε όλοι μαζί για ένα μεγάλο και δυνατό ΠΑΣΟΚ χωρίς αποκλεισμούς, αυτή είναι η ευθύνη κάθε στελέχους σε αυτό το δωμάτιο”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως “σε αυτή τη συγκυρία η θέση του Προέδρου για αποκλεισμό συνεργασίας με τη ΝΔ είναι απόλυτα ξεκάθαρη και σωστή” για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι τρεις μεγάλες κρίσεις στη χώρα έχουν ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τον ίδιο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιμείνει στην αυτόνομη πορεία , στην αμφίπλευρη διεύρυνση στη βάση και στον στόχο της αυτοδυναμίας. Στον στόχο να γίνει το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα επέμεινε στην ομιλία της η Άννα Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι αυτό “γίνεται”, είναι κάτι εφικτό. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πολιτικής ενότητας σχολιάζοντας ότι δεν είναι αυτονόητη ιδίως στα κόμματα εξουσίας και “χρειάζεται να καταβάλουμε μία τεράστια προσπάθεια όλοι, από τον Πρόεδρο μέχρι τα μέλη των τοπικών οργανώσεων”. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι “θα έρθει η νίκη στις επόμενες εκλογές” τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο “για να πετύχουμε μία αμφίδρομη πολιτική διεύρυνση των δυνάμεών μας”.
Ως προς τα διαδικαστικά και τον “οδικό χάρτη” του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε η ώρα “να προχωρήσουμε στα ανοιχτά περιφερειακά μας συνέδρια και στις 13 περιφέρειες της χώρας”. Το ξεκίνημα θα γίνει από το Βόρειο Αιγαίο στις 21 Φεβρουαρίου. Το Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί μέχρι το Φθινόπωρο του 2025. Η Κεντρική Επιτροπή μετατρέπεται σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) με τη συμμετοχή των βουλευτών αλλά και των μελών του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ. Στην πορεία και έως τη διεξαγωγή του Συνεδρίου θα “εμπλουτιστεί” με τη συμμετοχή και άλλων στελεχών που θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της αμφίπλευρης διεύρυνσής του.
The post ΠΑΣΟΚ: Το Συνέδριο στον δρόμο, η ενότητα στο μικροσκόπιο – Εσωκομματικά μηνύματα και αιχμές στην Κεντρική Επιτροπή appeared first on Newpost.gr.