ΠΑΣΟΚ: Το ιστορικό των εκλογών προέδρου – Όλες οι αναμετρήσεις στο επίπεδο της βάσης

By
9 Min Read

Το ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική πολιτική σκηνή, αποτελώντας έναν από τους πιο ισχυρούς και ιστορικούς πολιτικούς φορείς της χώρας. Με ηγετικές φυσιογνωμίες και έντονες πολιτικές μάχες, το κίνημα συνεχίζει να εξελίσσεται και να αναζητά τον κατάλληλο ηγέτη που θα το οδηγήσει στη νέα εποχή. Οι εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων και των πολιτικών αναλυτών, με έξι υποψηφίους να διεκδικούν την ηγεσία. Σε αυτό το αφιέρωμα θα εξετάσουμε την πορεία του ΠΑΣΟΚ, τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του, καθώς και την κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών.

Το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε την 3η Σεπτεμβρίου 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, λίγο μετά την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα. Ο Παπανδρέου έφερε ένα νέο όραμα για την Ελλάδα, με βασικές αξίες την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Απελευθέρωση. Το κόμμα γρήγορα εδραιώθηκε ως η κύρια δύναμη της κεντροαριστεράς, επηρεάζοντας καθοριστικά τις κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές της χώρας.

Η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε την αφετηρία μιας νέας πολιτικής εποχής στην Ελλάδα. Η προσπάθεια να συνδυαστεί η σοσιαλιστική ιδεολογία με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας της μεταπολίτευσης οδήγησε σε σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που καθόρισαν την πορεία της χώρας τις επόμενες δεκαετίες.

Το 1981, το ΠΑΣΟΚ πέτυχε τη νίκη στις εθνικές εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία, και ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε την πρωθυπουργία. Υπό την ηγεσία του, το κίνημα κατάφερε να προωθήσει πολιτικές κοινωνικής ευημερίας, εκδημοκρατισμού και εθνικής ανάπτυξης, ενισχύοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις κοινωνικές παροχές. Ταυτοχρόνως, ο Παπανδρέου διατήρησε σκληρή στάση σε θέματα εθνικής ανεξαρτησίας, διαφοροποιώντας την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις μεγάλες δυνάμεις.

Ο Σημίτης στην προεδρία, μέσω συνεδρίου

Το 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτείται λόγω υγείας, και ο Κώστας Σημίτης αναλαμβάνει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Ο Σημίτης έδωσε έμφαση στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ (Οικονομική και Νομισματική Ένωση). Υπό την ηγεσία του, το ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε έναν περισσότερο τεχνοκρατικό χαρακτήρα, με στόχο την ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Το 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε σε εξαιρετικά φορτισμένο κλίμα. Μόλις μια εβδομάδα πριν, την περασμένη Κυριακή, 23 Ιουνίου, ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ άφηνε την τελευταία του πνοή. Ο Κώστας Σημίτης εκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος, με την ομιλία του να βάζει μπουρλότο στο συνέδριο, καθώς στην ομιλία του, τόνισε οτι αν δεν εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος, θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός.  Τελικά κέρδισε την προεδρία και παράμεινε πρωθυπουργός. Τ

Τα αποτελέσματα του 4ου Συνεδρίου

Ψήφισαν 5.111 σύνεδροι και έλαβαν:

Κώστας Σημίτης: 2.732 (53,77%)
Άκης Τσοχατζόπουλος: 2.324 (46,23%).
Βρέθηκαν και 17 άκυρα και 28 λευκά

1.000.000 για τον Γιώργο Παπανδρέου

Οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ,  από τότε που άνοιξαν στη βάση, είχαν πάντα ένα ενδιαφέρον «χρώμα».  Οι πρώτες εκλογές, από την βάση έγιναν το 2004.

Ο γιος του ιδρυτή του κινήματος πήρε τη σκυτάλη από τον Κώστα Σημίτη συγκεντρώνοντας το 99,70% των ψήφων. Καταγράφηκε ρεκόρ συμμετοχής σε εσωκομματικές εκλογές που κρατά μέχρι σήμερα με 1.020.145 μέλη και φίλοι του κόμματος να πηγαίνουν στις κάλπες.

Επανεκλογή Παπανδρέου

Μετά την ήττα του 2007 από τη Νέα Δημοκρατία, ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ αμφισβητήθηκε και οι νέες κάλπες ήταν μονόδρομος. Στις 11 Νοεμβρίου 769.156 πολίτες προσήλθαν στα παραβάν και ο Γιώργος Παπανδρέου ανανέωσε τη θητεία του στη Χαριλάου Τρικούπη με ποσοστό 55,91%. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε ποσοστό 38,18% και ο Κώστας Σκανδαλίδης 5,74%.

Η νίκη Βενιζέλου

Μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2012, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε μια περίοδο βαθιάς πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη αρχίσει να χάνει την παραδοσιακή του εκλογική βάση, με το ποσοστό του στις εκλογές να συρρικνώνεται σημαντικά. Οι εσωκομματικές τριβές και οι δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης έθεσαν το κόμμα σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του.

Υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος ήταν οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Χρήστος Παπουτσής και Στέφανος Τζουμάκας. Κατά την Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 12 Μαρτίου 2012, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο μόνος που συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών και ανακηρύχθηκε υποψήφιος πρόεδρος. Έξι ημέρες αργότερα, με ποσοστό 97,44%, ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Στις εκλογές αυτές συμμετείχαν 236.151 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ.

Η ώρα της Φώφης Γεννηματά

Στις 5 Ιουνίου 2015, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραιτήθηκε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, αφού το κόμμα είχε καταγράψει το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό στην ιστορία του στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου, φτάνοντας μόλις το 4,68%. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε εσωτερική κρίση και αναζητούσε νέους δρόμους.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Ιουνίου 2015, το κόμμα πραγματοποίησε εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Η Φώφη Γεννηματά επικράτησε με ποσοστό 51,29%, έναντι του Ανδρέα Λοβέρδου (25,13%) και του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου (22,8%). Συνολικά, στις εκλογές συμμετείχαν 52.388 μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, μια σημαντικά μικρότερη συμμετοχή σε σύγκριση με παλιότερες εσωκομματικές διαδικασίες.

Το συνέδριο που είχε προηγηθεί, αποφάσισε τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε έναν ευρύτερο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς, προσπαθώντας να αναβιώσει το κόμμα που βρισκόταν σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της ιστορίας του. Η Χαριλάου Τρικούπη βρισκόταν σε αναζήτηση της πολιτικής της ταυτότητας και μιας νέας πορείας για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της.

Επανεκλογή Γεννηματά

Για τον επικεφαλής του νέου φορέα στήθηκαν νέες κάλπες στις 12 Νοεμβρίου του 2017. Οι υποψήφιοι ήταν εννέα: Νίκος Ανδρουλάκης, Φώφη Γεννηματά, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Απόστολος Πόντας, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Τζιώτης. Κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία (50% +1) και διεξήχθησαν επαναληπτικές εκλογές μια εβδομάδα μετά μεταξύ των δυο πρώτων.

Νικήτρια αναδείχθηκε για δεύτερη φορά η Φώφη Γεννηματά με 56,75% και 87.230  ψήφους. Δεύτερος ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με 43,25% λαμβάνοντας 66.483  ψήφους. Τη διαδικασία εκλογής της ηγεσίας για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς είχαν υποστηρίξει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το Ποτάμι, η Δημοκρατική Αριστερά και τα μικρότερα κόμματα που σχημάτιζαν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ιδρύθηκε το Κίνημα Αλλαγής, ωστόσο τον Ιούλιο του 2018 αποχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης και τον Ιανουάριο του 2019 ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Οι εκλογές του 2019 και η εκλογή Ανδρουλάκη

/ EUROKINISSI)

Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή στις 25 Οκτωβρίου του 2021. Είχε ανακοινώσει λίγες ημέρες πριν την απόσυρσή της από την εκλογική διαδικασία που είχε προγραμματιστεί για λόγους υγείας. Οι τελευταίες κάλπες πριν από τις μεθαυριανές στήθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Υποψηφιότητα κατέθεσαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης. Ψήφισαν 268.798 μέλη και φίλοι του κόμματος. Επειδή, όπως τέσσερα χρόνια πριν, κανείς δεν πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμετρήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου στον δεύτερο γύρο. Ο νυν πρόεδρος επικράτησε με ποσοστό 67,17% έναντι 32,19% του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικράτησε στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 67,88%, αφήνοντας πίσω του τον Γιώργο Παπανδρέου.

Οι Υποψήφιοι για την Ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις Εσωκομματικές Εκλογές του 2024

Με την επερχόμενη εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου προέδρου, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. Οι 6 υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν για την ηγεσία είναι οι:

Νίκος Ανδρουλάκης (πρόεδρος από το 2021, επιδιώκει την επανεκλογή του),
Χάρης Δούκας (καθηγητής στο ΕΜΠ, με έμφαση στην κλιματική πολιτική),
Άννα Διαμαντοπούλου (πρώην υπουργός Παιδείας),
Παύλος Γερουλάνος (πρώην υπουργός Πολιτισμού),
Νάντια Γιαννακοπούλου (βουλευτής με μακρά πορεία στο ΠΑΣΟΚ),
Μιχάλης Κατρίνης (πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ).

The post ΠΑΣΟΚ: Το ιστορικό των εκλογών προέδρου – Όλες οι αναμετρήσεις στο επίπεδο της βάσης appeared first on Newpost.gr.

Share This Article