Η πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας αποκαλύπτει πολλά περισσότερα από τις επιλογές των προσώπων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λούκα Κατσέλη και του ΠΑΣΟΚ για τον Τάσο Γιαννίτση δείχνουν τη διαφορετική στρατηγική και τους στόχους των δύο κομμάτων, τα οποία διεκδικούν όχι μόνο την προτίμηση των προοδευτικών ψηφοφόρων, αλλά και την πολιτική ηγεμονία στον κεντροαριστερό χώρο.
Ν. Παπανδρέου: «Αν συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε στο 5%»
Το ιστορικό και οι συμβολισμοί
Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ να προτείνει τον Τάσο Γιαννίτση ήρθε λίγες μέρες μετά την κηδεία του Κώστα Σημίτη, στέλνοντας ένα μήνυμα για την πασοκική κληρονομιά και τη σταθερότητα που πρεσβεύει. Από την άλλη, η Λούκα Κατσέλη, μια προσωπικότητα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 2000, επιλέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως σύμβολο ανασύνταξης και επιστροφής στην κεντροαριστερά. Ωστόσο, και οι δύο επιλογές κουβαλούν τις δικές τους αδυναμίες: Ο Γιαννίτσης παραμένει συνδεδεμένος με το αμφιλεγόμενο Ασφαλιστικό, ενώ η Κατσέλη αντιπροσωπεύει μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει πίσω.
ΣΥΡΙΖΑ: Αναζητώντας αξιοπιστία
Η απόφαση της Κουμουνδούρου να προτείνει τη Λούκα Κατσέλη φαίνεται να έχει δύο στόχους. Πρώτον, να στείλει ένα μήνυμα στους απογοητευμένους πασοκογενείς ψηφοφόρους, προσελκύοντάς τους πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα δύσκολό μετά από όσα συνέβησαν στον συνέδριο και στην αντιδημπκρατική εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας. Δεύτερον, να διαμορφώσει την εικόνα ενός κόμματος που, παρά την εσωτερική του κρίση, μπορεί να προχωρά σε κινήσεις υψηλού συμβολισμού. Όμως, αυτή η προσπάθεια σκοντάφτει στο πρόβλημα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει το κόμμα. Οι προτάσεις επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων, όπως η Κατσέλη, δύσκολα πείθουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τον βηματισμό του.
ΠΑΣΟΚ: Η στρατηγική της θεσμικότητας
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να κρατήσει μια θεσμική στάση, περιμένοντας την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν ανακοινώσει τον δικό του υποψήφιο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης χρησιμοποιεί τον Τάσο Γιαννίτση για να στείλει ένα μήνυμα υπευθυνότητας και επιστροφής στις αξίες του εκσυγχρονισμού. Ταυτόχρονα, η επιλογή αυτή αποτελεί κάλεσμα στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, ιδιαίτερα εκείνους που κινούνται στον χώρο μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η αριθμητική της Βουλής και το πολιτικό μήνυμα
Η επερχόμενη ψηφοφορία στη Βουλή δεν είναι απλώς μια διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι μια ευκαιρία για τα δύο κόμματα να δοκιμάσουν τις αντοχές και τη στρατηγική τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να συγκεντρώσει ψήφους από ανεξάρτητους και κεντροαριστερούς βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να στείλει μήνυμα ενότητας και σταθερότητας. Η πιθανότητα η Λούκα Κατσέλη να συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους από τον Γιαννίτση αποτελεί έναν συμβολικό στόχο για την Κουμουνδούρου χωρίς πολιτική ουσία, ενώ το ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται στο να ενισχύσει το προφίλ του ως κόμμα θεσμικής σοβαρότητας. Ο Ανδρουλάκη ακόμα και αν χάσει σε αριθμούς έχει κερδίσει σε θεσμικότητα.
Συμπέρασμα: Μια μάχη για την επιβίωση
Το ρητό «Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού» αποδίδει απόλυτα τη σημερινή κόντρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ενώ και τα δύο κόμματα επιδιώκουν να κερδίσουν τη μάχη για τη δεύτερη θέση, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η επαναπροσέγγιση της κοινωνικής τους βάσης. Ο χρόνος θα δείξει αν οι επιλογές τους θα αποτελέσουν εφαλτήριο για πολιτική αναγέννηση ή αν θα επιβεβαιώσουν την αποξένωσή τους από την πραγματικότητα των ψηφοφόρων.
The post ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Ποιος κερδίζει τη μάχη της κεντροαριστεράς; appeared first on Newpost.gr.