ΠΑΣΟΚ: Η παγίδα Μητσοτάκη και το βάρος της Κωνσταντοπούλου – Το στοίχημα των συμμαχιών και οι δημοσκοπικές απειλές

By
7 Min Read

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκαλούσε από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συμφωνήσουν ως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση πάνω σε τέσσερις κεντρικούς άξονες της Συνταγματικής Αναθεώρησης προφανώς και γνώριζε ότι παραβιάζει ανοιχτές θύρες.

Αφενός διότι ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για την αλλαγή επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος ως προς το ζήτημα της παραγραφής των ποινικών αδικημάτων υπουργών, όπως επίσης ήδη έχει ταχθεί υπέρ της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και έχει διασαφηνίσει τη θέση του για το άρθρο 16 του Συντάγματος αποδεχόμενο υπό όρους την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Μητσοτάκης: Αντέχει, αλλά για πόσο; – 57,5% θέλουν κάλπες – Ο Πρωθυπουργός απαντά με ανασχηματισμό και άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ

Άρα στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε τεχνητά να εμφανιστεί με καλοπροαίρετη διάθεση απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση αποσκοπώντας στο να δείξει ότι γίνεται ένα “αλισβερίσι” ανάμεσα στα δύο κόμματα. Προφανώς και στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν μία προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να “σπάσει” αυτό που ο πρωθυπουργός έχει εμφανίσει ως “συμμαχία προθύμων του μηδενισμού” μετά την συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μπλοκ τεσσάρων κοινοβουλευτικών ομάδων (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας) που υπέγραψαν μαζί με άλλους εννέα ανεξάρτητους βουλευτές το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας.

Και πάλι όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι παραβιάζει ανοιχτές θύρες, αφού είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που επιθυμεί να δείξει ότι δεν πρόκειται για ένα συμπαγές κοινοβουλευτικό μέτωπο αλλά για μία πρόσκαιρη συνεργασία, αναγκαία και λόγω του απαιτούμενου αριθμού υπογραφών, με τα άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα η συνέντευξη του δημάρχου της Αθήνας και μέλους του Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ στα “ΝΕΑ” φανερώνει ότι το Χάρης Δούκας αν μη τί άλλο προτρέπει για μία διαφορετική πολιτική εκ μέρους του κόμματός του. “Οι πολίτες περιμένουν κάτι διαφορετικό από το ΠΑΣΟΚ. Αν δεν ανταποκριθούμε θα μάς γυρίσουν την πλάτη. Ο δικός μας σκοπός δεν είναι να εξωραϊζουμε τις πολιτικές της ΝΔ με ένα πιο προοδευτικό προφίλ. Δεν είμαστε μία εξευγενισμένη ΝΔ. Είμαστε τελείως διαφορετικοί” σημειώνει ζητώντας με σαφήνεια αλλαγή πορείας. Και προσθέτει με νόημα ότι “χωρίς να χάνουμε χρόνο πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Με όλους μαζί δεν γίνεται”. Αυτό το τελευταίο υποδηλώνει μάλιστα κι έναν προβληματισμό εκ μέρους του κ. Δούκα για τη συνολική θέση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην προοπτική των συνεργασιών.

Είναι σαφές ότι η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη που αναγκάστηκε να κάνει υποχωρήσεις για να καλυφθούν οι προϋποθέσεις που έθεσε πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το θέμα της πρότασης μομφής δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ταυτιστεί με την Κουμουνδούρου. Εκείνο όμως που φαίνεται ότι καίει περισσότερο το ΠΑΣΟΚ δεν είναι οι σχέσεις της με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά αλλά το πώς θα αποτινάξει από πάνω της την ταμπέλα της πρόθυμης συμμαχίας με την Πλεύση Ελευθερίας και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μία ταμπέλα που “καρφίτσωσαν”στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός αλλά και στελέχη του ίδιου του κόμματος που έδειξαν ενόχληση και ακόμη και σήμερα απορούν για ποιον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης έβαλε στο συμμαχικό μέτωπο την πρόεδρο της Πλεύσης, η οποία σημειωτέον σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της MRB αναδεικνύεται τρίτο κόμμα. Είναι ενδεικτική δε η δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου που συμπυκνώνει τις αντιρρήσεις και άλλων στελεχών του κόμματος,  ο οποίος επικαλέστηκε την τακτική “πάμε κι όπου βγει” με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένου και Ραχήλ Μακρή για να θυμίσει ότι δεν είχε και τα καλύτερα αποτελέσματα, κάνοντας σαφώς προβολή της Ραχήλ Μακρή στο πρόσωπο της Ζωής Κωνσταντοπούλου με την οποία το 2015 λειτουργούσαν περίπου ως δίδυμο.

Η μία εξήγηση που δίνεται για την επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να συμπεριλάβει στην πρόταση δυσπιστίας και την Πλεύση Ελευθερίας είναι ότι ήθελε να περιορίσει τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και της Νέας Αριστεράς διευρύνοντας το μέτωπο και η άλλη εξήγηση που δίνεται από στελέχη που κινούνται κοντά στον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι επιδίωξε να καταστήσει την κυρία Κωνσταντοπούλου που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος των αντισυστημικών κομμάτων κυρίως με αιχμή τα Τέμπη ως μέρος συστημικού πλαισίου που αμφισβήτησε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Προσώρας πάντως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δίνουν μπόνους μόνο στην Πλεύση Ελευθερίας, επομένως είναι αμφίβολο εάν αυτή η τακτική τελικώς έβλαψε ή ανέκοψε την πορεία της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ζητώ συγγνώμη από την κα. Κωνσταντοπούλου» – «Προς αναθεώρηση το Άρθρο 86 για τις ευθύνες υπουργών»

Εξ αυτού του λόγου δεν θα προκαλούσε έκπληξη το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να κόψει κάθε γέφυρα με την Πλεύση Ελευθερίας ιδίως εάν διαπιστώσει το επόμενο διάστημα ότι έστω και δημοσκοπικά θα μπορούσε να “απειληθεί” από την άνοδο Κωνσταντοπούλου η οποία πολιτικά ευνοήθηκε και από τα άθλια σχόλια προς το πρόσωπό της από τον διαγραφέντα βουλευτή της ΝΔ Δ. Κυριαζίδη.

Ως προς το θέμα των εκλογών είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει στροφή και ως προς την ρητορική του, όπως έγραψε ήδη από την Παρασκευή το Newpost. Η Χαριλάου Τρικούπη βλέποντας πλέον και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έχει ξεκινήσει την αλλαγή στις δημόσιες τοποθετήσεις των στελεχών της και σχεδόν ανοιχτά πλέον ζητάει πρόωρες εκλογές, κάτι που επιβεβαιώνουν και κορυφαία στελέχη της. Αυτό αποτυπώθηκε ήδη από τα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης τη νύχτα της Παρασκευής στην ομιλία του σημειώνοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι αίτημα εκλογών αλλά και στα όσα αναφέρει ακόμη πιο ανοιχτά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς.

The post ΠΑΣΟΚ: Η παγίδα Μητσοτάκη και το βάρος της Κωνσταντοπούλου – Το στοίχημα των συμμαχιών και οι δημοσκοπικές απειλές appeared first on Newpost.gr.

Share This Article