ΠΑΣΟΚ: Απόδραση από την Προεδρολογία και νέα ατζέντα με βλέμμα προς το 2027

By
5 Min Read

Απόδραση από την προεδρολογία και αλλαγή ατζέντας θα επιδιώξει λογικά τις επόμενες ημέρες το ΠΑΣΟΚ. Θα προτάξει την πρόταση Νόμου για τη μείωση των ασφαλίστρων υγείας από τις ιδιωτικές εταιρείες και θα επιτείνει την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση της ΝΔ για να δείξει ότι η πολιτική δραστηριότητα, κοινώς η ζωή συνεχίζεται ακόμη κι όταν ο προτεινόμενος από τον πρωθυπουργό Πρόεδρος δεν προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Είναι γεγονός ότι στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ δεν ευνοείται από τις εξελίξεις περί την προεδρική εκλογή. Η Χαριλάου Τρικούπη πόνταρε στις διακηρύξεις Μητσοτάκη περί συναινέσεων, στην επιθυμία  του ίδιου να να διεκδικήσει κομμάτι του πολιτικού κέντρου και στην πεποίθησή της ότι επειδή το Μαξίμου θα εξαρτηθεί από το ΠΑΣΟΚ στην πολύ πιθανή περίπτωση της μη αυτοδυναμίας ότι ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί “μεγάθυμος” απέναντι στις προοδευτικές δυνάμεις. Κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε.

Ως εκ τούτου ο Νίκος Ανδρουλάκης δικαίως απέδωσε στον πρωθυπουργό την μομφή της “αυτοκρατορικής συμπεριφοράς” κρίνοντας ότι η μονοκομματική υποψηφιότητα ενός εν ενεργεία πολιτικού παραβιάζει κάποιους άγραφους κανόνες θεσμικής συμπεριφοράς που υπαγορεύονται από το ίδιο το Σύνταγμα και τις διατάξεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που αναθεωρήθηκαν. “Τραυματίζεται ένας θεσμός που θέλουμε να έχει κύρος και δημιουργείται ένα αρνητικό προηγούμενο” σχολιάζει σχετικά και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς.

Οι 200 απαιτούμενες ψήφοι (δηλαδή οι ψήφοι των ⅔ της Βουλής) στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία προβλέφθηκαν ακριβώς για να επιδιώκονται ευρύτερες συναινέσεις ως αντίβαρο της κατάργησης της διάταξης που συνέδεε την αποτυχία εκλογής Προέδρου με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το επεδίωξε κι ανάγκασε το ΠΑΣΟΚ που περίμενε τις ανακοινώσεις του να εμφανιστεί μετά τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με δική του αυτοτελή πρόταση και με την υποψηφιότητα του κ. Τάσου Γιαννίτση εισπράττοντας κριτική για αργά αντανακλαστικά ακόμη κι από το εσωτερικό του. Αυτό είναι το λιγότερο σε σχέση με τις κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη γύρω από το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του μπορούν να υποστηρίζουν ότι κινήθηκαν θεσμικά αναμένοντας την πρωθυπουργική επιλογή.

Εκείνο που απασχολεί πλέον την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η πιθανότητα που σήμερα φαίνεται αυξημένη, να χάσει το ΠΑΣΟΚ τις εντυπώσεις και κατά την εξέλιξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλα δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του κ. Γιαννίτση θα συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους ακόμη και με τις προσθήκες ψήφων σε αυτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έναντι της υποψηφιότητας του ΣΥΡΙΖΑ που είναι η κ. Λούκα Κατσέλη. Το θέμα πλέον είναι τί θα πράξει το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη ή τη δεύτερη ψηφοφορία και εάν θα παραμείνει στη διαδικασία ο υποψήφιός του καθώς ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης έχει πει ότι το θέμα δεν είναι η καταγραφή αλλά η εκλογή. Το ίδιο βεβαίως σκεπτικό θα μπορούσε να ισχύσει και για τον ΣΥΡΙΖΑ που εξακολουθεί να καλεί τα προοδευτικά κόμματα να συσπειρωθούν γύρω από μία υποψηφιότητα, της κυρίας Λούκας Κατσέλη.

Πάντως, το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι μπορεί να πατήσει πάνω στην “αχίλλειο πτέρνα” της κυβέρνησης Μητσοτάκη που φάνηκε ότι είναι το παράθυρο κυβερνητικής συνεργασίας του με τα άλλα προοδευτικά κόμματα. Το έδειξε η αρχική αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που σχολίασε υποτιμητικά ότι ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και παίρνεις…πακέτο και ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και Νέα Αριστερά αλλά και η χθεσινή αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ που “ενοχλήθηκε” από το αφήγημα που διατύπωσε και ο Παύλος Γερουλάνος για πιθανότητα συμπόρευσης με τα κόμματα της κεντροαριστεράς.  Αυτό που βρήκε να πει με φανερή ενόχληση είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δείχνει ως συνοδοιπόρους του τα κόμματα της δραχμής!

The post ΠΑΣΟΚ: Απόδραση από την Προεδρολογία και νέα ατζέντα με βλέμμα προς το 2027 appeared first on Newpost.gr.

Share This Article