Παιχνίδι εξουσίας: Το ΠΑΣΟΚ, ο εκλογικός νόμος και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας – Η κυβέρνηση αναζητά συμμάχους και στρατηγικές

By
5 Min Read

Πίσω από τις γραμμές της πρόσφατης ωμής προειδοποίησης του υπουργού Υγείας προς το ΠΑΣΟΚ πως επί της ουσίας θα πρέπει να υπερψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης “αν θέλετε να ξανασυγκυβερνήσουμε” κρύβεται μία αλήθεια την οποία πλέον μοιράζεται με αγωνία ολόκληρη η κυβέρνηση Μητσοτάκη: Όχι η προφανής που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να σκέφτεται σοβαρά μία κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε μία σύγχρονη επανάληψη του 2012, αλλά η έμμεση που φανερώνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι πλέον πεπεισμένη ότι χρειάζεται εταίρο για να διατηρήσει χώρο και χρόνο στην εξουσία.

 Το τι θα συμβεί είναι θέμα του επόμενου διαστήματος να αποδειχτεί. Τα πρώτα δείγματα της Χαριλάου Τρικούπη προκαλούν εκνευρισμό στην κυβέρνηση της ΝΔ και οδηγούν σε επικρίσεις για το “όχι σε όλα” και προκλητικές δηλώσεις όπως αυτή του Άδωνι Γεωργιάδη. Το ΠΑΣΟΚ είναι γεγονός ότι πλήρωσε με υψηλό πολιτικό κόστος την συγκατοίκησή του με τη δεξιά και είναι ίσως η πρώτη φορά έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια που αχνοφαίνεται  ότι έχει μία πιθανότητα να ξεκολλήσει από τα ποσοστά ενός μικρομεσαίου κόμματος ώστε να ξαναμπεί στο παιχνίδι της εξουσίας. Είναι προφανές ότι στην παρούσα φάση το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην Νέα Δημοκρατία που αντιλαμβάνεται ότι σε περίπτωση που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συνεχίσει την ίδια τακτική απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη τότε ίσως η μόνη πιθανότητα για να παραμείνει στην εξουσία είναι η αλλαγή του εκλογικού Νόμου. Εκτός εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με κόμματα που κινούνται στο φάσμα της ακροδεξιάς όπως η Ελληνική Λύση και η Φωνή της Λογικής προοπτική που φαίνεται προς το παρόν ότι απορρίπτει  σε μία προσπάθεια να διατηρήσει και το προφίλ του “κεντρώου” πολιτικού στα μάτια των Ευρωπαίων συνομιλητών του.

Ως εκ τούτου παρά τις επίμονες διαψεύσεις της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού Νόμου, φαίνεται ότι αυτό είναι το πιο ισχυρό χαρτί του Μαξίμου ακόμη κι αν παραμένει στο συρτάρι και δεν έχει εμφανιστεί στο τραπέζι των αποφάσεων. Οι συζητήσεις για αλλαγή του εκλογικού Νόμου δεν είναι άλλωστε κάτι που έχει απασχολήσει για πρώτη φορά την κυβέρνηση της ΝΔ. Κατά την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού συστήματος απασχόλησε πολλές φορές την επικαιρότητα ακόμη και με διαρροές που είχαν ως αφετηρία το ίδιο το Μαξίμου. Έκλεισε οριστικά μόλις λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2023.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατανοεί απολύτως ότι είναι μάλλον άπιαστο όνειρο η ανάκτηση των ποσοστών του 2019 και του 2023. Η πτωτική πορεία ξεκίνησε λίγο μετά την επικράτηση του 41%, καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 και αποτυπώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις ευρωεκλογές του προηγούμενου Ιουνίου όταν η ΝΔ έσπασε προς τα κάτω το ψυχολογικό φράγμα του 30%. Αυτό που επιθυμεί πλέον η ΝΔ είναι να ψηφιστεί ένας εκλογικός Νόμος που σαφέστατα θα περιορίζει τον πήχη της αυτοδυναμίας, που θα διατηρεί ένα πολύ καλό bonus εδρών για το πρώτο κόμμα και που ενδεχομένως θα ανεβάζει το όριο του 3% για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Όσο μικρότερος ο αριθμός των κομμάτων που εισέρχονται στο Κοινοβούλιο τόσο μεγαλύτερη η πίτα των εδρών που μοιράζονται τα πολιτικά κόμματα και κυρίως το πρώτο, που θα έχει και το πλεονέκτημα του bonus. Εάν στις προθέσεις του κ. Γι βρίσκεται και το εναλλακτικό σχέδιο προκήρυξης εκλογών πριν από το 2027 τότε ο προγραμματισμός για την αλλαγή του εκλογικού Νόμου δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να λάβει υπόψη του πολλές παραμέτρους. Όπως για παράδειγμα την πιθανότητα μιας κλονισμένης βεβαιότητας το για το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα.

The post Παιχνίδι εξουσίας: Το ΠΑΣΟΚ, ο εκλογικός νόμος και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας – Η κυβέρνηση αναζητά συμμάχους και στρατηγικές appeared first on Newpost.gr.

Share This Article