Σαν σκηνή από το Reservoir Dogs του Ταραντίνο, όταν οι έξι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπήκαν στο στούντιο για το debate, η ένταση ήταν εμφανής.
Αν και οι περισσότεροι περίμεναν κάτι πιο χλιαρό, όπως μια πολιτική κουβέντα χωρίς ουσία, το θέαμα άρχισε να παίρνει φωτιά από την αρχή.
Λίγοι θυμήθηκαν την παράδοση της Κεντροαριστεράς, που αντλεί έμπνευση από τον διάλογο – ίσως ένα χαρακτηριστικό που τους κάνει μοναδικούς στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας.
Όπως θα έλεγε και ο «Κινγκ Λεόνιντας» από το «300», «This is Κεντροαριστερά!», με κινηματογραφικές ατάκες και κόντρες.
Κεφάλαιο 1: Οι δημοσιογράφοι και οι ρυθμιστές του παιχνιδιού
Η ΕΡΤ έπαιξε τον ρόλο του *Master of Ceremonies*, με δημοσιογράφους που είχαν τον έλεγχο, όπως ακριβώς ο Μόρφεας καθοδηγεί τον Νίο στο *”Matrix”*. Οι ερωτήσεις έπεφταν σύντομες και κοφτές, δίνοντας ρυθμό στην κουβέντα που διαφορετικά θα μπορούσε να γίνει τόσο αόριστη όσο το «Lost inTranslation». Ο χρόνος ήταν το ζήτημα, και οι υποψήφιοι έπρεπε να το διαχειριστούν όπως ένας Τζέισον Μπορν σε αποστολή.
Κεφάλαιο 2: Η Επίθεση της Γιαννακοπούλου
Όπως ο Τ-1000 κυνηγά τον Τζον Κόνορ στο “Terminator 2”, έτσι και η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν άφησε τον Ανδρουλάκη να πάρει ανάσα. Η κάθε της φράση ήταν κοφτή, όπως θα την είχε γράψει ο Άαρον Σόρκιν για το “The Social Network”. Έθεσε το ερώτημα που όλοι είχαν στο μυαλό τους: Μπορεί να συνυπάρξει με τον Ανδρουλάκη στον ίδιο πολιτικό χώρο ή είναι το *”Game Over”* για τη συνεργασία τους;
Κεφάλαιο 3: Ο Δούκας και οι χαμένες ευκαιρίες
Ο Χάρης Δούκας, σαν άλλος Tom Hardy στο “Mad Max: Fury Road”*, μπήκε στο παιχνίδι περιμένοντας ότι θα επαναλάβει την περσινή του επιτυχία με τον Μπακογιάννη. Αλλά αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τα καυτά θέματα, έδειξε να χάνει τον ρυθμό, όπως ένας πρωταγωνιστής που ξεχάστηκε στο μοντάζ. Η έλλειψη απαντήσεων άφησε το κοινό να αναρωτιέται αν θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, σαν τον “Rocky”, που πάντα σηκώνεται για έναν ακόμα γύρο.
Κεφάλαιο 4: Ο Ανδρουλάκης σε άμυνα και ο Κατρίνης σαν θεατής
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν σε θέση άμυνας καθ’ όλη τη διάρκεια του debate, θυμίζοντας περισσότερο τον Neo στην αρχή του “Matrix”, πριν ανακαλύψει τις δυνάμεις του. Όλοι του επιτέθηκαν, από τη Γιαννακοπούλου μέχρι τον Δούκα, και προσπαθούσε να παραμείνει όρθιος, χωρίς να κάνει το μεγάλο λάθος. Στο μεταξύ, ο Κατρίνης ήταν πιο διακριτικός, σαν τον τύπο που κάθεται στο βάθος της αίθουσας στην “Pulp Fiction”, περιμένοντας τη στιγμή του.
Κεφάλαιο 5: Η Διαμαντοπούλου και ο Γερουλάνος
Η Άννα Διαμαντοπούλου παρέμεινε ψύχραιμη, με σταθερές, αλλά δεξιές θέσεις, όπως ένας κεντρικός χαρακτήρας σε ταινία του Christopher Nolan, που ακολουθεί τη δική του γραμμή ανεξάρτητα από τις εξωτερικές πιέσεις. Από την άλλη, ο Παύλος Γερουλάνος έμοιαζε να κερδίζει το κοινό παρά τα σφάλματά του σε θέματα εθνικής πολιτικής, σαν τον πρωταγωνιστή του *”Good Will Hunting”*, που ξεπερνά τα λάθη του με τη δύναμη του χαρακτήρα του.
Συμπέρασμα: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Ο Δούκας απογοήτευσε, εμφανώς κατώτερος των προσδοκιών, με απαντήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν συνοχή.
Ο Ανδρουλάκης δεν εκπλήσσει – σταθερός, χωρίς λάθη, αλλά και χωρίς να ενθουσιάζει. Όλοι τον στοχοποιούν, αφήνοντάς τον σε αμυντική θέση.
Η Διαμαντοπούλου ήταν σαφής και στιβαρή, έχει την εξουσία και το κύρος για ταγέρ, όμως οι θέσεις της φαίνονται υπερβολικά δεξιές και δεν μπορεί να πείσει για τη 12χρονη αγρανάπαυση και το φλερτ με τον Μητσοτάκη.
Ο Γερουλάνος βγήκε κερδισμένος, αν και τα έκανε θάλασσα στα εθνικά ζητήματα.
Η Γιαννακοπούλου ήταν έτοιμη για καβγά, αλλά η προσέγγισή της φαίνεται πλέον passé.
Όσο για τον Κατρίνη, είχε μια φιλική αλλά μάλλον διακριτική παρουσία μέχρι που έκανε επίθεση στον Δούκα για τα… καρπούζια της εξουσίας.
Όπως σε κάθε καλή ταινία δράσης, το τέλος αφήνει ανοιχτά ερωτήματα. Δεν υπήρξε ξεκάθαρος νικητής, αλλά ο Χάρης Δούκας φαίνεται να βγήκε χαμένος από το συγκεκριμένο debate. Όπως ο TonyMontana στο τέλος του “Scarface”, βρέθηκε στην κορυφή, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε.
Ωστόσο, το πολιτικό παιχνίδι έχει ακόμα μέλλον, και όπως ξέρουμε από κάθε καλό σίκουελ, κανείς δεν χάνεται πραγματικά στο τέλος της πρώτης ταινίας.
The post Όταν οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπήκαν στο Στούντιο – Debate: Χαμένοι και κερδισμένοι appeared first on Newpost.gr.