Εκ πρώτης όψεως ο τίτλος μοιάζει λετζίτ, που λένε και στην πραγματική πατρίδα του Κασσελάκη:
“Η ΑΙ φέρνει μειωμένα ασφάλιστρα στα ΙΧ”.
Και σε παραλλαγή, από άλλη ιστοσελίδα:
“Πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων”.
Το διαβάζεις και σκέφτεσαι:
“Γιατί όχι δηλαδή, αφού θα αποφύγουμε τα ανθρώπινα λάθη και τις αδυναμίες του μυαλού, που ενίοτε μας ταλαιπωρούν στη συνεννόησή μας με τις ασφαλιστικές εταιρείες; Θα είναι όλα στη σειρά, στοιχημένα σαν τα φανταράκια, όπως τα λέει ο κανονισμός, τρεις το λάδι τρεις το ξύδι, θα κερδίζουμε και χρόνο για καφέ και μασλάτι στα σόσιαλ, καζάν καζάν η φασούλα”.
Άλλωστε το σημειώνει και το πρωτογενές κείμενο από το ΑΠΕ/ΜΠΕ που έκανε το γύρο του διαδικτύου:
“H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει όχι μόνο τα ατυχήματα στους δρόμους, αλλά και τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, αφού θα περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό οι αποζημιώσεις για τα ατυχήματα. Παράλληλα, θα δίνεται η ευκαιρία ανάλυσης του τρόπου οδήγησης, καθώς και της συμπεριφοράς του οδηγού, διαμορφώνοντας ως ένα βαθμό το τελικό ασφάλιστρο.
Μεγάλο μέρος της προσπάθειας για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης πραγματοποιείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να μειώσουν σημαντικά τα ατυχήματα προκειμένου να απαλλαγούν από τις αποζημιώσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι διπλό. Όχι μόνο μειώνονται τα ατυχήματα, αλλά μπορούν να γίνουν φθηνότερα τα ασφάλιστρα σε αυτούς που δεν εμφανίζουν παραβατικές οδηγικές συμπεριφορές.
Τέλος, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λάβει υπόψη ορισμένα καιρικά μοτίβα, οδικές συνθήκες και την κυκλοφορία του αυτοκινήτου σε ώρες αιχμής που δημιουργούν υψηλότερα επίπεδα κινδύνου για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τον τρόπο οδήγησης. Επίσης, μια σημαντική σκέψη είναι η χρήση του «μαύρου» κουτιού στα αυτοκίνητα, που θα καταγράφει τις κινήσεις του οχήματος και τη συμπεριφορά του οδηγού, ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή μια συνολική εικόνα των καταστάσεων που επικρατούν μέσα και έξω από το αυτοκίνητο”.
Η φράση κλειδί στο ανωτέρω; Ορίστε, με κόπυ πάστε:
“Mπορούν να γίνουν φθηνότερα τα ασφάλιστρα σε αυτούς που δεν εμφανίζουν παραβατικές οδηγικές συμπεριφορές”.
Σωστό και μπροσθόβαρο και ποιος θα πει “γιόκ” ρε φίλε στην επιβράβευση όσων “δεν εμφανίζουν παραβατικές οδηγικές συμπεριφορές”;
Μόνο που…
Μόνο που, όπως γίνεται πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχουν και τα “ψιλά γράμματα” στο στόρι. Όχι, όχι δεν φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη per se, μην την δαιμονοποιούμε τώρα, αυτή ο,τι τη διατάξεις να κάνει θα το κάνει. Αλλού είναι το κόλπο με τη συλλογή και την επεξεργασία πληροφοριών στο Γενναίο Κόσμο της Νέας Σοβιετίας. Σας τα έγραφα εδώ στο Newpost τον περασμένο Μάρτιο (πάντα μπροστά ο ρεπόρτερ Ξανθάκης!) και πάμε κόπυ πάστε να ξαναθυμηθούμε τις περιπέτειες του κυρίου Κεν Νταλ από το Σιάτλ:
“Όπως γράφουν οι New York Times, ο κύριος Νταλ είναι 65 χρονών και περήφανος κάτοχος (όλοι οι Αμερικάνοι είναι περήφανοι για τ’ αμάξια τους) μιας Σεβρολέτας. Μιλάμε για οδηγό πολύ προσεκτικό, παναγίτσα στην άσφαλτο, δίχως ένα τράκο στο παθητικό του. Όπου κάποια στιγμή έληξε η ασφάλεια του τουτού και έφτασε η ειδοποίηση από την ασφαλιστική και κοίταξε ο άνθρωπος το δια ταύτα και του ήρθε αντράλα:
21 % αύξηση στα ασφάλιστρα!
Όταν μάλιστα προσπάθησε να πάει σε άλλη εταιρεία να ασφαλίσει το αυτοκίνητό του, άκουγε ανάλογα νούμερα και ζουρλαινόταν. Ώσπου δια της πλαγίας οδού, ανακάλυψε ότι η κατασκευάστρια του οχήματός του, η General Motors, έδινε στοιχεία για τον τρόπο που οδηγούσε (ξαφνικές επιταχύνσεις, αυξημένη ταχύτητα, απότομα φρεναρίσματα κλπ. κλπ) σε μια επιχείρηση επεξεργασίας δεδομένων και αυτή με τη σειρά της τα προωθούσε στις ασφαλιστικές. Και βγήκε η «λυπητερή» 21 % εκτόξευση προς τα πάνω για τα ασφάλιστρα του κυρίου Νταν…”
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, καταλαβαίνουμε αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες πόσο εύκολα μπορεί μια οδηγική συμπεριφορά να χαρακτηριστεί “παραβατική” και από τη μία μέρα στην άλλη όχι μόνο να μη μειωθούν αλλά να αυξηθούν δραματικά τα ασφάλιστρα κάποιου οχήματος. Κι αν ήταν μια φορά εύκολο μέχρι χτες με απλή χρήση εξέλ, θα γίνει παιχνιδάκι το έργο του Μεγάλου Αδερφού τώρα με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Καλοφάγωτη εύχομαι στους λάτρεις της τεχνολογίας κι άμα σας κάτσει βαριά νο γουόριζ. Τα παλιά, τα κουτά εργοστάσια, εξακολουθούν να παράγουν σόδες…
The post Ο Μεγάλος Αδερφός θα τα κάνει όλα πιο φτηνά (μ’ αυτό το πλευρό να κοιμάσαι…) appeared first on Newpost.gr.