Ο «λαγός» Γεωργιάδης και η αλλαγή εκλογικού νόμου – πλειοψηφικό σύστημα για αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος – Το σχέδιο για το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών

By
4 Min Read

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ρόλο «λαγού», βγαίνει μπροστά και προωθεί ως προσωπική του άποψη την αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η κίνηση αυτή στοχεύει στο να καταγραφούν οι αντιδράσεις και να μετρηθεί η αποδοχή της κοινωνίας απέναντι σε ένα νέο, πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Και από την άλλη να στρωθεί, ακόμα και αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος που είναι το πιθανότερο, το αφήγημα περί ακυβερνησίας που θα βοηθήσει τη ΝΔ να συσπειρωθεί καθώς μετά τις ευρωεκλογές βρίσκεται καθηλωμένη στα ποσοστά πέριξ αυτών των ευρωεκλογών.

Η ανάγκη είναι σαφής και επιτακτική, καθώς οι χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις της ΝΔ, παρά το ότι παραμένει πρώτη με διαφορά, δεν αφήνουν περιθώρια για σιγουριά. Το τοπίο των πιθανών συνεργασιών παραμένει θολό και επιβαρυμένο από τον τρόπο διεξαγωγής του δημόσιου διαλόγου και τα υπόγεια παιχνίδια εξουσίας, καθιστώντας την αλλαγή αυτή μια επίμαχη αλλά, ίσως για την κυβέρνηση, απαραίτητη κίνηση.

Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή μπορεί εύκολα να ερμηνευτεί ως ένδειξη αδυναμίας από την πλευρά της ΝΔ. Η προσφυγή σε ένα πιο πλειοψηφικό σύστημα, αντί να στηρίζεται στη δύναμη της πολιτικής της επιρροής, θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση αναζητά εσωτερικές λύσεις για να επιτύχει την αυτοδυναμία, υπονομεύοντας την εικόνα της. Παράλληλα, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, προσφέροντας ευκαιρίες στους αντιπάλους της ΝΔ να αναδείξουν την προσπάθεια αυτή ως «χειραγώγηση του εκλογικού συστήματος» και να κερδίσουν έδαφος στη δημόσια συζήτηση και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επανέρχεται, λοιπόν, στη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προτείνοντας ένα πλειοψηφικό σύστημα που θα εξασφαλίζει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Με τα τρέχοντα δεδομένα, εκφράζει την πεποίθηση ότι η πολιτική σταθερότητα αποτελεί θέμα επιβίωσης για τη χώρα και ότι η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας κάνει τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις αναγκαίες. Επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι Εργατικοί έχουν την πλειοψηφία με ποσοστό μόλις 33,6%, τονίζει ότι ένα αντίστοιχο σύστημα στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθερότητα.

Το Μαξίμου, ωστόσο, κρατάει ακόμα αποστάσεις από τέτοιες προτάσεις. Παρόλο που υπάρχουν εισηγήσεις για ενίσχυση των όρων αυτοδυναμίας και την αύξηση του κατώτατου ποσοστού εισόδου στη Βουλή στο 5%, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επιφυλακτικός, καθώς εκτιμά ότι οι αλλαγές θα πυροδοτήσουν αχρείαστη εκλογολογία σε μια χρονική στιγμή που επιδιώκεται η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Η προτεινόμενη αλλαγή, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη μείωση του ποσοστού από 40% σε περίπου 36,5% για την απόκτηση του μέγιστου μπόνους των 50 εδρών, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει τις πιθανότητες του πρώτου κόμματος να αποκτήσει αυτοδυναμία. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί επιπλέον μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα αν η διαφορά του από το δεύτερο υπερβαίνει τις οκτώ μονάδες.

Αν και οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σταθερές κυβερνήσεις, επικριτές του σχεδίου επισημαίνουν ότι οι κινήσεις αυτές αποκαλύπτουν την αγωνία του κυβερνώντος κόμματος να διασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου οι σταθερές συμμαχίες είναι δύσκολες.

The post Ο «λαγός» Γεωργιάδης και η αλλαγή εκλογικού νόμου – πλειοψηφικό σύστημα για αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος – Το σχέδιο για το μέγιστο μπόνους των 50 εδρών appeared first on Newpost.gr.

Share This Article