Νέο αφήγημα που θα λειτουργήσει ως πανάκεια στην συνεχιζόμενη δημοσκοπική καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας αναζητεί το Μέγαρο Μαξίμου. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση προβάλλει τον κίνδυνο “αποσταθεροποίησης” αποδίδοντας στα κόμματα κυρίως της προοδευτικής αντιπολίτευσης την πρόθεση να βλάψουν το κυβερνών κόμμα με επιθέσεις που τις χαρακτηρίζει “τοξικές” και “χυδαίες”, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς το δικαίωμά τους να ασκούν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, να καταθέτουν την άποψή τους για τη δικαιοσύνη και να θέτουν εύλογα ερωτήματα μεταφέροντας τις αγωνίες της κοινωνίας.
Επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίμου που έχει βρεθεί εκτεθειμένο απέναντι στους πολίτες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για την τραγωδία των Τεμπών επιχειρεί περνώντας στην αντεπίθεση να αντιστρέψει τις εντυπώσεις εις βάρος της κυβέρνησης και να μεταθέσει τις ευθύνες του εκρηκτικού πολιτικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες για “εργαλειοποίηση”. Εξ ου και τα πυρά που εξαπέλυσε τις προηγούμενες ημέρες στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη για την αναφορά του ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη αλλά και η επίθεση στον Σωκράτη Φάμελλο με χαρακτηρισμούς περί “αθλιότητας” επειδή έθεσε ερωτήματα στη Βουλή για το θάνατο του υιού της εισαγγελέως των Τεμπών.
Η προσπάθεια αλλαγής του κλίματος φάνηκε μάλιστα και από την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Thessaloniki Summit πως εάν δεν μπορούν να οργανωθούν στην αντιπολίτευση για να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας τότε η κυβέρνηση θα προκαλέσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το δυστύχημα με τα δύο τρένα στα Τέμπη. Πρακτικά δηλαδή ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι η κυβέρνησή του δεν φοβάται τη συζήτηση στη Βουλή υποδηλώνοντας ότι η ΝΔ θα κυριαρχήσει με επιχειρήματα “ας έρθουν στη Βουλή και θα πέσουν οι μάσκες” την ίδια ώρα που μόλις χθες ορίστηκε η ημερομηνία συζήτησης για τη προανακριτική επιτροπή που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ για τις 4 Μαρτίου και μία ημέρα μετά η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχουν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά. Δηλαδή αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και αφού θα έχουν προηγηθεί τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη.
Η επιθετική στάση της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης έχει ως έναν βαθμό την εξήγησή της και στα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ότι κινείται σε ποσοστά κάτω από το 25% ως προς την πρόθεση ψήφου. Η εταιρεία μετρήσεων Alco δίνει στη ΝΔ ποσοστό 24,4 και η Gpo ποσοστό 24,8% με πτωτική τάση σε σύγκριση με τις αμέσως προηγούμενες μετρήσεις του Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον δημοσκοπικά η κυβέρνηση κινείται πλέον κάτω από το ψυχολογικό όριο του 25% ενώ πριν από τις ευρωεκλογές το ψυχολογικό όριο για την πραγματική κάλπη ήταν το 30%.
Πρακτικά η ΝΔ συνεχίζει μία πτωτική πορεία η οποία σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου ενδεχομένως να οφείλεται σε μία σωρευτική πίεση της κοινωνίας για το σύνολο των προβλημάτων της. Ένα πρόσθετο στοιχείο που προβληματίζει την κυβέρνηση συνδέεται με το γεγονός ότι ακόμη και το 43% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη. Αυτό σε συνδυασμό με τις διαρροές του κυβερνώντος κόμματος προς τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ επιτείνει τη θεωρία της “αποσταθεροποίησης” που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως κεντρικό αφήγημα κατά τις συζητήσεις που θα γίνουν τη μεθεπόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης είπε χθες ότι την τοξικότητα και την ακραία πόλωση τις καλλιεργεί η κυβέρνηση με την επισήμανση ότι “η χώρα χρειάζεται σταθεροποίηση και αυτή συνδυάζεται με το να φύγει αυτή η κυβέρνηση”.
The post ΝΔ σε ελεύθερη πτώση: Το νέο αφήγημα του Μαξίμου για την «αποσταθεροποίηση» και οι δημοσκοπικές πιέσεις appeared first on Newpost.gr.