Με το Μεταναστευτικό να εξελίσσεται σε φλέγον θέμα τις τελευταίες μέρες καθώς έχουν αυξηθεί οι ροές από Αφρική, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δήλωση στη γερμανική εφημερίδα «Bild».
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Αντιμέτωποι με την απότομη αύξηση των παράτυπων αφίξεων διά θαλάσσης από τη βόρεια Αφρική, ιδίως από τη Λιβύη προς την Κρήτη, λάβαμε τη δύσκολη αλλά απολύτως αναγκαία απόφαση να αναστείλουμε προσωρινά τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν διά θαλάσσης από χώρες της βόρειας Αφρικής.
Η απόφαση αυτή στέλνει ένα σαφές μήνυμα, που δεν επιτρέπει παρερμηνείες, στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών: η Ελλάδα δεν αποτελεί μία ανοιχτή οδό διέλευσης. Το ταξίδι είναι επικίνδυνο, το αποτέλεσμα αβέβαιο και τα χρήματα που καταβάλλονται στους διακινητές τελικά χάνονται άσκοπα. Οι παράνομες είσοδοι δεν θα οδηγούν σε νόμιμη εγκατάσταση.
Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τις λιβυκές αρχές έτσι ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης.
Αλλά χρειαζόμαστε, επίσης, μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση. Και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης.»
Η Αθήνα υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό
Η απότομη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη έδωσε το έναυσμα στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το νέο αυστηρό σχέδιο της για το μεταναστευτικό.
Το δόγμα που θέλει να εφαρμόσει περιγράφεται με τη φράση «φυλακή ή απέλαση», όπως είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας τη μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση.
Η αρχή γίνεται με την τρίμηνη αναστολή χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν στην Κρήτη με πλωτά μέσα – διάταξη που ψηφίζεται σήμερα. Το μέτρο αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο που προβλέπει ποινικοποίηση της παράνομης παραμονής με ποινές φυλάκισης έως πέντε χρόνια, εκτός αν ο παραβάτης επιστρέψει στη χώρα προέλευσης. Παράλληλα, προγραμματίζονται περικοπές επιδομάτων και αλλαγές στο φαγητό των δομών φιλοξενίας.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής θα τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα. Σήμερα, κατά τη συνάντηση στην οδό Θηβών με φορείς της Κρήτης, θα οριστικοποιηθεί η δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στο νησί.
Επιστροφή στο μοντέλο του 2020
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις ροές από τη Βόρεια Αφρική ως «επιχείρηση εισβολής μεταναστών στην Ευρώπη», υιοθετώντας μέτρα ανάλογα με εκείνα του Έβρου το 2020. Παρά τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και του Ευάγγελου Βενιζέλου περί αντισυνταγματικότητας, ο Θάνος Πλεύρης υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της αναστολής ασύλου, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχο μέτρο είχε εγκριθεί τότε από την Κομισιόν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
«Σήμερα υπάρχει απειλή», δήλωσε από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα κινούνται εντός ευρωπαϊκού και συνταγματικού πλαισίου.
Πολιτική επένδυση στην ασφάλεια
Η κυβέρνηση δεν θεωρεί αρνητική τη σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αντιθέτως, όπως εκτιμά, αναδεικνύεται η διαφορετική της προσέγγιση σε ένα θέμα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη και ενισχύεται η ατζέντα της ασφάλειας, τομέας όπου θεωρεί ότι υπερέχει, όπως συνέβη και το 2020.
Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι τώρα η Ευρώπη δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση για την κατάσταση. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρουνέρ, και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει «κοινή γραμμή» για την αντιμετώπιση των παράνομων ροών.
Το ζήτημα τέθηκε χθες στη Ρώμη στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν και τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Μάλτας, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Παρά το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη, συμφωνήθηκε η ανάγκη νέας προσέγγισης με την Ανατολική Λιβύη και αποφασίστηκε η ενεργοποίηση της «Ομάδας Ευρώπη», ώστε αντιπροσωπεία της Ε.Ε. μαζί με υπουργούς από Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα να μεταβούν ξανά στη Λιβύη.
Προχωρά η χωροθέτηση δομών στην Κρήτη
Στη σημερινή σύσκεψη με τον περιφερειάρχη και δημάρχους της Κρήτης θα «κλειδώσει» η χωροθέτηση των κλειστών δομών. Πρώτη επιλογή είναι το παλιό στρατόπεδο στο Καστέλι, που διαθέτει υποδομές ώστε να υποδεχτεί μετανάστες σε λιγότερο από 20 ημέρες, ενώ σχεδιάζεται και δεύτερη δομή στο Ρέθυμνο, σε χώρο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Στη Βουλή οι ρυθμίσεις
Σήμερα αναμένεται η ψήφιση των μέτρων που εισηγείται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση αφίξεων από τη Λιβύη. Η συζήτηση ξεκινά στις 10 το πρωί, με την Πλεύση Ελευθερίας να έχει καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει «παρών».
Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα με πλωτά μέσα από τη Βόρεια Αφρική δεν θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου και θα επιστρέφονται άμεσα στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους, χωρίς καν να καταγράφονται.
The post Μητσοτάκης στην Bild για το Μεταναστευτικό: «Η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη» – Σκληρή στάση υιοθετεί η Αθήνα – Επανεξετάζεται το μενού, πάγωμα του ασύλου appeared first on Newpost.gr.