Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο ηγετών που διοργάνωσε το Κίεβο για την επέτειο των τριών ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky και τους παρευρισκόμενους. Τόνισε ότι η ρωσική εισβολή αποτέλεσε σημείο καμπής που έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο ειρήνης και σταθερότητας στην Ευρώπη.
Υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στάθηκε αταλάντευτα στο πλευρό της Ουκρανίας, υποστηρίζοντας την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, ενώ παρέμεινε σταθερή στην προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αναφέρθηκε στη στρατιωτική και ενεργειακή βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα, καθώς και στη φιλοξενία χιλιάδων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η επέτειος αυτή είναι μια ευκαιρία να αναλογιστεί κανείς το τεράστιο ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης, τον πόνο και την καταστροφή που προκλήθηκαν, καθώς και την ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης. Δήλωσε ότι οι θυσίες του ουκρανικού λαού δεν μπορούν να είναι μάταιες και εξήρε την ανθεκτικότητα και το θάρρος του Προέδρου Zelensky.
Τόνισε ότι η Ουκρανία και ολόκληρος ο κόσμος επιθυμούν μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, η οποία θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια της χώρας. Σημείωσε ότι η Ουκρανία είναι η μόνη που μπορεί και πρέπει να αποφασίσει για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής πρότασης, υπογραμμίζοντας πως κανείς άλλος δεν μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση εκ μέρους του Κιέβου.
Επισήμανε, επίσης, ότι μια δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να συγχέεται με μια άδικη συνθηκολόγηση, ούτε μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός με μια διαρκή ειρήνη. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ισχυρών και αποτελεσματικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα αποτρέπουν κάθε μελλοντική επιθετικότητα.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της ενίσχυσης της συλλογικής άμυνας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα και καλώντας και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο. Δήλωσε ότι, μετά από τρία χρόνια πολέμου και καταστροφής, είναι αναγκαία η αποφασιστική δράση για τον τερματισμό της σύγκρουσης και τη δημιουργία ενός πλαισίου αποτροπής μελλοντικών πολέμων.
Καταλήγοντας, αναγνώρισε ότι η πορεία προς την ειρήνη θα είναι δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ουκρανία μπορεί να έχει ένα μέλλον ειρηνικό, ασφαλές, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό, ατενίζοντας με αισιοδοξία τις προοπτικές της.
The post Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Κιέβου: «Η Ουκρανία μόνη της θα αποφασίσει για το μέλλον της» appeared first on Newpost.gr.