Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι, καθώς συμμετέχει στη σύνοδο ηγετών για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στην Ουκρανία, η οποία διοργανώνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, παρουσία μεταξύ άλλων του Αντόνιο Κόστα, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Μαρκ Ρούτε και αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύνοδο μαζί με τους ηγέτες των χωρών που εκπροσωπούν τη επονομαζόμενη «Συμμαχία των Προθύμων» αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να επαναλάβει τους όρους συμμετοχής της χώρας μας στην ειρηνευτική διαδικασία και παράλληλα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Οι όροι που θα θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ουκρανικό ζήτημα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να επαναλάβει τον σαφή όρο που έχει θέσει εξαρχής η Αθήνα, δηλαδή τη συμμετοχή σε κάποια διεθνή δύναμη μόνο έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.
Η όποια ελληνική δύναμη δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε επιχείρηση εντός ρωσικής επικράτειας, ενώ σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τη Μόσχα, οι ελληνικές δυνάμεις θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα. Είναι κατανοητό ότι όλες αυτές οι θέσεις είναι διαμορφωμένες από την Αθήνα με βάση ένα θεωρητικό σενάριο.
Το ενδεχόμενο η αποστολή να γίνει υπό σημαία της Ε.Ε. έχει ουσιαστικά απομακρυνθεί έπειτα από τη σχετική άρνηση της Ρωσίας, αλλά και την στάση κρατών-μελών, όπως η Ουγγαρία.
Κατά την ελληνική αντίληψη, η ανάπτυξη μιας δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ίσως ήταν η καλύτερη λύση, δεδομένου ότι στον οργανισμό συμμετέχουν όλα τα κράτη του κόσμου και, ως εκ τούτου, μπορούσαν να συμβάλουν με δυνάμεις που βρίσκονται και εκτός της αποκαλούμενης «συμμαχίας των προθύμων», χώρες από την Αφρική, το Λατινική Αμερική ή την Ασία.
Σε περίπτωση που η συμφωνία προχωρήσει, δεν είναι ακόμη σαφές τι δυνάμεις θα στείλει η Ελλάδα. Εάν, δηλαδή, επιλεγεί η λύση της ανάπτυξης κάποιων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος ή της συμμετοχής στο θαλάσσιο σκέλος της αποστολής στη Μαύρη Θάλασσα. Η Αθήνα θα προτιμούσε τη συμμετοχή στο ναυτικό σκέλος λόγω και και της φύσης της αποστολής.
Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν αυτό είναι εφικτό, ειδικά εάν γίνει δεκτή οι πρόταση της Τουρκίας να αναλάβει τη διοίκηση της δύναμης που θα περιπολεί στη θάλασσα.
Επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Τουρκία έχει επικαλεστεί τις προβλέψεις της Σύμβασης του Μοντρέ για το καθεστώς των Στενών, που επιτρέπουν πλήρη πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα μόνο για τα παράκτια κράτη (τα υπόλοιπα με χρονικούς περιορισμούς), και έχει προτείνει να αναλάβει τη διοίκηση της θαλάσσιας δύναμης σε συνεργασία με τη Βουλγαρία τη Ρουμανία.
Η πολύ προσεκτική διαχείριση που κάνει η Αθήνα στο συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται αφενός με την ανάγκη η Ελλάδα να είναι παρούσα στο πεδίο των εξελίξεων, αφετέρου να το κάνει με τρόπο που θα ασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και τις ζωές των Ελλήνων στρατιωτικών, που μπορεί να κληθούν να φορέσουν το εθνόσημο στην Ουκρανία.
Μια ενδιαφέρουσα, συχνά υποτιμημένη λεπτομέρεια, είναι η ίδια τη φύση της αποστολής. Δεδομένου ότι Ουκρανία βρίσκεται εκτός ΝΑΤΟ, πιθανό ατύχημα ή αναζωπύρωση των συγκρούσεων που θα κατέληγε σε τραυματισμό ή απώλεια ζωής στρατιωτικού τρίτου κράτους σε περιοχή που θα είναι ανεπτυγμένες οι ειρηνευτικές δυνάμεις, δεν καλύπτεται από κάποια συλλογική πρόβλεψη, αλλά θα βρεθεί στο τραπέζι ως αντικείμενο συζήτησης με τις ρωσικές ή τις ουκρανικές Αρχές.
Ως εκ τούτου, είναι απολύτως σαφές ότι σε μια μελλοντική επιχείρηση έχει πολύ μεγάλη σημασία η γεωγραφική περιοχή στην οποία θα αναπτυχθεί μια ελληνική δύναμη. Θα είναι, για παράδειγμα, εντελώς διαφορετική η κατάσταση στα γραμμή επαφής ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά της Ουκρανίας σε σύγκριση με εκείνα στα περίχωρα του Κιέβου, του Λιβ ή του λιμένα της Οδησσού.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής στις εξελίξεις, έστω και σε διαφορετική ταχύτητα, περιλαμβάνεται και η απόφαση για ελληνική συμμετοχή στον σχεδιασμό της αποστολής, ήδη από την περασμένη εβδομάδα (σε επίπεδο ταξιάρχου).
The post Μητσοτάκης: Στη σύνοδο στο Παρίσι – Οι τρεις όροι που θέτει η Ελλάδα για την παρουσία της στη Ουκρανία appeared first on Newpost.gr.