Την ανάγκη να υπενθυμίσει- για λόγους που ενδεχομένως ο ίδιος γνωρίζει- ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027 αισθάνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς με την επισήμανση πως είναι “κρίσιμη στον κρίκο της αλυσίδας” .
Αυτός ο κρίκος για το 2025 ανοίγει με την μεγάλη πρόκληση της προεδρικής εκλογής για τον πρωθυπουργό η οποία κατά πολλούς συνδέεται και με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς τις κάλπες. Άλλωστε στο Μαξίμου τίποτα δεν αποφασίζεται τυχαία και όλα ζυγίζονται με βάση τα πολιτικό όφελος για τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη.
Τα διλήμματα σε σχέση με την απόφαση για το πρόσωπο του Προέδρου, η οποία κατά το πρωθυπουργικό περιβάλλον θα οριστικοποιηθεί εντός του Σαββατοκύριακου, είναι απολύτως σαφή: Θα επιλέξει ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπουλου ή κάποιο νέο πρόσωπο; Θα είναι ο νέος Πρόεδρος πολιτικό πρόσωπο ή τεχνοκράτης; Θα επιλέξει από την επετηρίδα των γαλάζιων στελεχών ή θα προτείνει πρόσωπο από την Κεντροαριστερά; Θα κάνει τις ανακοινώσεις του την ίδια ημέρα που θα επισκεφθεί την Πρόεδρο (15 Ιανουαρίου) ή την επόμενη; Τα πράγματα έχουν αρχίσει σιγά σιγά να ξεκαθαρίζουν. Θα ήταν έκπληξη εάν έπειτα από τόσους μήνες ακατάσχετης προεδρολογίας για την οποία η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης καταλήξει στο πρόσωπο της σημερινής Προέδρου. Με βάση τα όσα ανέφερε στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο θα αιτιολογήσει την μη ανανέωση της θητείας της περιγράφοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν στο διεθνές περιβάλλον και απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση.
“Μπροστά μας διαγράφεται μία δύσκολη χρονιά με πολεμικά μέτωπα, την κλιματική κρίση αλλά και τεκτονικές αλλαγές σε αυτό που γνωρίζουμε ως πολιτική αν αναλογιστούμε όσα συμβαίνουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού” ανέφερε ενδεικτικά στη συνεδρίαση του υπουργικού. Υπ’ αυτήν την έννοια θεωρείται αναμενόμενο ο πρωθυπουργός να καταλήξει σε πολιτικό πρόσωπο που θα διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία για να διαχειριστεί και τις προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας. Ως προς το εάν θα επιλέξει υποψηφιότητα από τη Νέα Δημοκρατία, αυτό είναι ένα σενάριο που φαίνεται ότι έχει απομακρυνθεί. Τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στον επικήδειό του για τον Κώστα Σημίτη και οι αναφορές του σε “βαρίδια” ερμηνεύτηκαν ως αιχμές για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς (Καραμανλή, Σαμαρά) αλλά και ως εσωτερικό μήνυμα στη ΝΔ ότι δεν θα κινείται ως “όμηρος” των επιθυμιών της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Μάλιστα ακριβώς μετά την κηδεία του πρώην πρωθυπουργού εντάθηκαν οι πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει πρόσωπο της Κεντροαριστεράς και δη του σημιτικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό άλλωστε στην λίστα των δυνάμει υποψηφίων προέδρων προστέθηκαν ονόματα όπως αυτό του κ. Αλέκου Παπαδόπουλου και εκείνο του επιστήθιου φίλου του Κώστα Σημίτη κ. Τάσου Γιαννίτση. Δεν είναι λίγοι ακόμη και στην κυβέρνηση που θεωρούν ότι η ομιλία Μητσοτάκη στην εξόδιο ακολουθία στην Μητρόπολη ήταν πολύ πιο κοντά στα πιστεύω του Κ. Σημίτη-αναφορές του οποίου επικαλέστηκε- απ’ ότι η επίσης πολιτική ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη.
Στο δίλημμα πότε θα ανακοινώσει την απόφασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν υπάρχει οριστική επιλογή. Κάποιοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προβεί στις ανακοινώσεις του την ίδια ημέρα που θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο για να μην αφήσει να σέρνεται μία κουραστική ονοματολογία που θα απαξιώσει από μόνη της τις όποιες αποφάσεις. Η δεύτερη επιλογή είναι να απευθύνει “διάγγελμα” για τον Πρόεδρο την ακριβώς επόμενη ημέρα στις 16 Ιανουαρίου προτού αναχωρήσει για το προγραμματισμένο του ταξίδι στο εξωτερικό. Και η τρίτη επιλογή η οποία μάλλον έχει τις λιγότερες πιθανότητες είναι να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το προτεινόμενο πρόσωπο όταν επιστρέψει δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι επί πέντε ολόκληρες ημέρες θα ακούγονταν δεκάδες ονόματα τα οποία θα προκαλούσαν μία γενική πολιτική αποσταθεροποίηση και όχι την σταθερότητα που τόσο ευαγγελίζεται ο κ. Μητσοτάκης.
The post Μητσοτάκης: Ο κρίσιμος κρίκος του 2025 και η μεγάλη απόφαση – Από την Σακελλαροπούλου σε νέο πρόσωπο; – Οι πολιτικοί γρίφοι της Προεδρικής Εκλογής appeared first on Newpost.gr.