Μητσοτάκης και Ερντογάν ανοίγουν τον «φάκελο» του Αιγαίου: Ο οδικός χάρτης προς τη σύγκληση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου και την επίλυση διαφορών

Newsroom
4 Min Read

Όπως επιβεβαίωσε, την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, άνοιξε τον δρόμο για μια νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με επίκεντρο τις συζητήσεις για τα ζητήματα του Αιγαίου και τη σύγκληση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου το 2025.

Ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ότι οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν σε «γνωστά ζητήματα του Αιγαίου», ενώ σημείωσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να θέσει αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι για επίλυση.

Διαβουλεύσεις σε ανώτερο επίπεδο

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, η προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση έχει ήδη ξεκινήσει με τους διπλωματικούς συμβούλους των δύο χωρών να βρίσκονται σε συνεχή επαφή. Ο Τσαγατάι Κιλίτς, σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, και η Ελληνίδα ομόλογός του έχουν αναλάβει να προετοιμάσουν το έδαφος για την επερχόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου στις αρχές του 2025. Όπως δήλωσε ο Ερντογάν, αυτή η συνάντηση θα εστιάσει στα θέματα του Αιγαίου και θα εξετάσει λύσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν μια ουσιαστική πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η ομιλία του Μητσοτάκη στον ΟΗΕ

Στο πλαίσιο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το όραμά του για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την ανάγκη αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε επίσης στην κρίση στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και στη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε την ύπαρξη «παραθύρου ευκαιρίας» για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Τόνισε πως οι δύο πλευρές πρέπει να είναι «γενναίες και σοφές» για να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία, δίνοντας έμφαση στη σημασία της διαπραγμάτευσης.

Το Κυπριακό και οι διεθνείς σχέσεις

Στην ίδια ομιλία, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία δύο κρατών, καλώντας την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

Η Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου, θα είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και ο Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα του θα επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο σταθερότητας σε μια εποχή που η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας βρίσκεται σε μετασχηματισμό, με πολεμικά μέτωπα ανοιχτά στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Αναμενόμενες εξελίξεις

Στο προσεχές διάστημα αναμένονται σημαντικές διπλωματικές επαφές, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν να επισκέπτεται την Αθήνα πιθανότατα τον Νοέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο του 2025 ο Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα για την επερχόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Αυτές οι συναντήσεις θεωρούνται κρίσιμες για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις δύο πλευρές να διερευνούν αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και άλλων κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν το Αιγαίο.

The post Μητσοτάκης και Ερντογάν ανοίγουν τον «φάκελο» του Αιγαίου: Ο οδικός χάρτης προς τη σύγκληση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου και την επίλυση διαφορών appeared first on Newpost.gr.

Share This Article