Αυτό που απέφυγε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, το είπε τελικά στη Θεσσαλονίκη δυόμιση μήνες μετά δηλώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και το 2027.
Τί άλλαξε; Αφενός η διαπιστωθείσα αδυναμία της κυβέρνησης να ξεκολλήσει από τα χαμηλά ποσοστά των ευρωεκλογών κι αφετέρου η συνεχιζόμενη πτώση της προσωπικής δημοφιλίας του στις μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Κάπως έτσι, ενώ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο κ. Μητσοτάκης είχε περιοριστεί στο να σχολιάσει χαριτωμένα “θέλετε να με βγάλετε στην σύνταξη” με την επισήμανση ότι είναι “αυτοαναφορικό και αλαζονικό” να πει τί θα γίνει από τώρα το 2027, πλέον εντός του 2024 αισθάνθηκε την ανάγκη να δηλώσει ότι θα είναι εκείνος που θα οδηγήσει τη ΝΔ στις κάλπες.
Στις ράγες οι συρμοί του Mετρό Θεσσαλονίκης – Η πρώτη βόλτα με Σακελλαροπούλου και Μητσοτάκη
Η ερμηνεία που δίνεται σε σχέση με τους λόγους που οδήγησαν στην συγκεκριμένη πρωθυπουργική δήλωση έχει αρκετές εξηγήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να δείξει ότι διαθέτει την αυτοπεποίθηση ίσως και τη βεβαιότητα πως ο ίδιος και το κόμμα του είναι κυρίαρχοι του παιχνιδιού, επομένως δεν φοβούνται για ενδεχόμενοι απώλεια της εξουσίας. Αυτό γίνεται σε μία περίοδο κατά την οποία δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για αναβίωση του δικομματισμού και προβλέπουν περαιτέρω άνοδο του ΠΑΣΟΚ.
Συγχρόνως, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα σε όλους όσοι από το εσωτερικό της ΝΔ αρχίζουν και προετοιμάζονται για την πιθανότητα της διαδοχής του στην προεδρία, ότι βιάζονται και κάνουν λάθος αν σκέφτονται ότι (μετά και τη διαγραφή Σαμαρά) το κόμμα πρέπει να επιστρέψει στις δεξιές του ρίζες. Επιπλέον μέσω της δήλωσής του ότι θα είναι παρών και το 2027 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει μήνυμα συνολικά στο πολιτικό σύστημα ότι δεν νιώθει αδύναμος, ούτε ενδιαφέρεται να αποχωρήσει από την εξουσία. Υπ’ αυτήν την έννοια κι ενώ η δήλωσή του ότι θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και το 2027 έγινε τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε να θυμίσει στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης, ότι αισθάνεται ισχυρός παρά την δημοσκοπική άνοδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι ότι θεωρεί απολύτως φυσιολογικό το να κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά τις εκλογές. Κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά τουλάχιστον μεταπολιτευτικά.
Προφανώς και στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται μία ελαφρά αλλά διακριτή μετατόπιση των τεκτονικών πλακών του πολιτικού συστήματος. Η Νέα Δημοκρατία παραμένει στάσιμη στην πτώση της, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί στασιμότητα στην άνοδό του, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπάρχει παρά την κατάρρευσή του δημοσκοπικά, η πλευρά Σαμαρά ενδέχεται να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα στα δεξιά της ΝΔ, το Κίνημα Δημοκρατίας προσπαθεί να βρει μία σταθερά στις δημοσκοπικές του καταγραφές και η κοινωνία προσπαθεί να βρει πατήματα για να κρατηθεί όρθια.
Οι αναλύσεις που έχουν γίνει στην κυβέρνηση δείχνουν ότι παρά τις υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών ή παρά τη χορήγηση επιδομάτων και την επαναλαμβανόμενη ρητορική των υποσχέσεων για καλύτερες ημέρες οι πολίτες αρνούνται πια να πιστώσουν στην κυβέρνηση καλές προθέσεις κοιτάζοντας πλέον αποκλειστικά τις άδειες τσέπες τους χωρίς να έχουν την προσδοκία ότι θα βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζουν και κατανοούν ότι ούτε καν σπουδαία και πολυδιαφησμισμένα έργα όπως το μετρό Θεσσαλονίκης -το οποίο θέλησε να καρπωθεί μόνη της η κυβέρνηση- ούτε μεγαλοστομίες για τα δήθεν “ήρεμα νερά” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να εξασφαλίσουν για το κυβερνών κόμμα καλύτερες ημέρες και προοπτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε δέκα ημέρες ο ίδιος ο πρωθυπουργός “μάζεψε” τα περί αλλαγής του εκλογικού Νόμου, έκλεισε και πάλι το θέμα των εκλογών και έκοψε τη φόρα σε επίδοξους εσωκομματικούς του αντιπάλους που επιθυμούν να διεκδικήσουν την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Ο χειμώνας ημερολογιακά μπήκε μόλις χθες, όμως η κυβέρνηση βιώνει χαμηλές θερμοκρασίες εδώ και καιρό…
The post Μητσοτάκης για το 2027: Υποψήφιος ξανά – Το παρασκήνιο μιας πρόωρης εξαγγελίας appeared first on Newpost.gr.