Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για τους σεισμούς που σημειώνονται μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των Επιστημόνων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας «θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές για τη συνεισοφορά τους. Πρόκειται για ένα σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Έχουμε μια πολύ ενεργή και παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα. Η περιοχή της Σαντορίνης είναι μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο, που προκαλεί το ενδιαφέρον και ξένων επιστημόνων. Η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται τους επιστήμονες».
Ο ίδιος αναφέρθηκε στα 3 σημεία που δίνεται η προσοχή:
Την ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Νέα Καμένη
Τη δραστηριότητα στο Κολούμπο
Τη δραστηριότητα στο ρήγμα
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η Πολιτεία για την αντιμετώπιση του φαινομένου ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, επισημαίνοντας πως στην περιοχή βρίσκεται οχηματαγωγό.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Παπαζάχος: Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις
Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας, μίλησε για την εξέλιξη της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες και για το ηφαίστειο της Σαντορίνης κατά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Ακόμη και σε μια ηφαιστειακή έκρηξη Σαντορίνη μιλάμε για ήπια φαινόμενα. Φαινόμενα τα οποία κάτοικοι χωρίς πολιτική προστασία μπόρεσαν να διαχειριστούν με πολύ μεγάλη επιτυχία τον 20ο αιώνα. Θα είμαστε μάλλον πολύ λιγότεροι αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε το αντίστοιχο ακόμα και σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, απλά υπάρχει μια παραφιλολογία σε σχέση με το ηφαίστειο», ανέφερε αρχικά και στη συνέχεια σημείωσε:
«Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο», ανέφερε.
Η ανάλυση του φαινομένου στη Σαντορίνη από τον Καθηγητή Κώστα Παπαζάχο
Εύη Νομικού: Μετράμε την αναπνοή του Κολούμπους – Ολα τα ρήγματα εντοπίζονται ΒΑ της Σαντορίνης
Ψυχραιμία, συνέστησε η ηφαιστειολόγος Ευη Νομικού μιλώντας ζωντανά από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού.
«Ο καθρέφτης του υποθαλάσσιου ρήγματος με βαθυμετρία δείχνει τη μορφολογία του Κολούμπος αλλά και τα ρήγματα, που ΟΛΑ εντοπίζονται βορειοανατολικά της Σαντορίνης προς Αρκεσίνη και όχι προς την Αμοργό», τόνισε η ηφαιστειολόγος.
«Βλέπουμε πλαγιές ελαφρόπετρας και ο κόκκινος κύκλος δείχνει τις υδροθερμικές καμινάδες, την αναπνοή δηλαδή του ηφαιστείου Κολούμπος», εξήγησε παρουσιάζοντας τα σχετικά διαγράμματα.
Παρέθεσε όλες τις διεθνείς επιστημονικές αποστολές, αναφέρθηκε στους μικροσεισμογράφους που τοποθετήθηκαν για να διαπιστώνονται μεταβολές καθώς και στο υποθαλάσσιο παρατηρητήριο Santorini για να επισημάνει: Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1856.
Λέκκας: Μεγάλος ο κατολισθητικός κίνδυνος στη Σαντορίνη
Για τον κατολισθητικό κίνδυνο μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, στη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέντευξη Τύπου με αντικείμενο τα τελευταία σεισμικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού και την προληπτική διαχείριση της κατάστασης στις Κυκλάδες.
Ο κ. Λέκκας ανέφερε για τη Σαντορίνη ότι «είναι επόμενο οι κίνδυνοι κατολισθήσεων σε όλο το μήκος της καλντέρας να είναι υψηλός. Χαρτογραφήσαμε τα δεδομένα κι επιλέξαμε πέντε περιοχές για εφαρμογή μέτρων: Τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)».
Παράλληλα, ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης.
Δείτε την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και την Επιστημονική ομάδα
The post Μητσοτάκης από τη Σύσκεψη: «Μας ανησυχεί το τεκτονικό φαινόμενο που δίνει τους σεισμούς» – Οι 5 περιοχές υψηλής κατολισθητικής διακινδύνευσης appeared first on Newpost.gr.