Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε χθες τον κάβο της πρότασης δυσπιστίας όπως αναμενόταν, γνωρίζοντας ότι το κλίμα της κοινωνικής οργής και της αμφισβήτησης απέναντι στους χειρισμούς της για τα Τέμπη δεν θα την αφήσει σε ηρεμία.
Άλλωστε χθες ήρθε και μία δεύτερη δημοσκόπηση, αυτή της MRB που δείχνει ότι το 57,5% των πολιτών επιθυμεί τη διενέργεια εκλογών σε πείσμα του πρωθυπουργού που κλείνοντας το βράδυ την τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης μομφής επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε δύο χρόνια, το 2027. Μάλιστα για να πείσει για τις προθέσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την επόμενη διετία μιλώντας για αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και ενίσχυση ένστολων και συνταξιούχων.
Ο στόχος της κυβέρνησης πλέον είναι να ανακόψει τις απώλειες και τη φθορά που της προκαλεί η σωρευτική αντίδραση της κοινωνίας. Γνωρίζει όμως ότι το ερώτημα “μετά τον Μητσοτάκη ποιος” δεν μπορεί να σταθεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ασχέτως των επιδόσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Πάντως και πάλι χθες στη βουλή προσπάθησε να απομειώσει τον συντονισμό των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων, στην συμμαχία των προθύμων όπως την αποκαλεί, στην πρόταση δυσπιστίας και στράφηκε κυρίως απέναντι στο ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας να ενοχοποιήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη γιατί ταυτίζεται με λαΪκιστές της Αριστεράς, που υπονόησε ότι επιβραβεύουν τις εντάσεις, τις μολότωφ και τους μπαχαλάκηδες. Μάλιστα κάποια στιγμή διερωτήθηκε αν όσοι έριξαν τρικάκια κατά της κυβέρνησης την ώρα που ανέβηκε στο βήμα από τα θεωρεία ήταν “προσκεκλημένοι” από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικώς από μόνη της η Νέα Αριστερά αποκάλυψε ότι η ίδια προσκάλεσε κι έδωσε είσοδο στους τρεις φοιτητές που αντέδρασαν από τα θεωρεία φωνάζοντας “αίσχος”. Από τη μία ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε προσωπικά στον Νίκο Ανδρουλάκη ακόμη και για τις δηλώσεις που έκανε στον τόπο του εγκλήματος λίγες ώρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη και από την άλλη επιχείρησε άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ από το οποίο ζήτησε να συμφωνήσουν σε τέσσερα σημεία της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αποδέχτηκε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών και ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει στην αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Αναμένει μάλιστα τις απαντήσεις της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η επόμενη μέρα της πρότασης δυσπιστίας βρίσκει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάζει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του ο οποίος θα γίνει μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι σαρωτικός και ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις και πολλές μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών. Άλλες πληροφορίες επιμένουν ότι συγχρόνως θα συγκροτηθεί και κυβερνητική επιτροπή. Παράγοντες του Μαξίμου διαβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν σκέφτεται στην παρούσα χρονική συγκυρία με την κοινωνία να βράζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ασχέτως τού ότι ακόμη και τώρα δεν νιώθει να “απειλείται” από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως έχει αρχίσει δειλά δειλά να δείχνει το δρόμο προς τις εκλογές και μάλιστα χθες στην ομιλία του είπε χαρακτηριστικά ότι “η πρόταση δυσπιστίας είναι αίτημα εκλογών”.
The post Μητσοτάκης: Αντέχει, αλλά για πόσο; – 57,5% θέλουν κάλπες – Ο Πρωθυπουργός απαντά με ανασχηματισμό και άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ appeared first on Newpost.gr.