Μεταναστευτικό: «Έντονη ανησυχία» της Ύπατης Αρμοστείας για την τροπολογία

By
3 Min Read

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNCHR) εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την τροπολογία, με την οποία προβλέπεται η αναστολή για τρεις μήνες της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για όσους φτάνουν στη χώρα με πλωτά μέσα από τη Βόρεια Αφρική. «Τα κράτη έχουν το δικαίωμα να διαχειρίζονται τα σύνορά τους και να αντιμετωπίζουν την παράτυπη μετανάστευση. Ωστόσο, ο έλεγχος των συνόρων ενός κράτους πρέπει να συνάδει με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι «το δικαίωμα αναζήτησης ασύλου είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο και ισχύει για κάθε άτομο, ανεξάρτητα από το πώς ή από το πού έφτασε σε μια χώρα» και καλεί την Ελλάδα να συνεχίσει τη μακρά παράδοση στην παροχή προστασίας σε ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο και τους διωγμούς.

H υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σημειώνει ότι υποστηρίζει διαχρονικά το Ελληνικό Λιμενικό και τις τοπικές αρχές στο έργο τους για την αντιμετώπιση της πίεσης που προκύπτει από τις αφίξεις στα σύνορα της χώρας και παραμένει σε ετοιμότητα προκειμένου να βοηθήσει τις αρχές να διασφαλίσουν βιώσιμες και ανθρώπινες λύσεις απέναντι στις τρέχουσες προκλήσεις. Τάσσεται υπέρ του εξορθολογισμού των διαδικασιών ασύλου με δίκαιο και γρήγορο τρόπο, ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική ταυτοποίηση των προσφύγων. Υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δεν πρέπει να αφεθούν μόνα τους», συμπληρώνοντας ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει «την υιοθέτηση αποφασιστικών μέτρων αλληλεγγύης και επιμερισμού της ευθύνης εντός της ΕΕ για τη στήριξη χωρών πρώτης γραμμής».

Απόσυρση της τροπολογίας ζητεί το Συμβούλιο της Ευρώπης

Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μάικλ Ο’ Φλάχερτι aπηύθυνε έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να απορρίψουν την επίμαχη τροπολογία. Η τροπολογία «θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο βασανιστηρίων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες, καθώς και από άλλα νομικά μέσα, όπως το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ», δήλωσε.

Άφησε αιχμές για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, υποστηρίζοντας πως  «η ανθρωπιστική κατάσταση θα ήταν διαχειρίσιμη, εάν οι Αρχές είχαν αντιμετωπίσει τα ελλείμματα στην ικανότητα υποδοχής εγκαίρως».

 

The post Μεταναστευτικό: «Έντονη ανησυχία» της Ύπατης Αρμοστείας για την τροπολογία appeared first on Newpost.gr.

Share This Article