Μέρκελ στην Αθήνα: Ο Σόιμπλε ήθελε Grexit – Έχασα τη φωνή μου με το τηλεφώνημα Τσίπρα για το δημοψήφισμα

By
8 Min Read

Για την ελληνική δημοσιονομική κρίση, τη διαφωνία της με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το Grexit, αλλά και την έκπληξή της από το αιφνιδιαστικό τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα, μίλησε στην Αθήνα η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Σε συνέντευξή της στον Αλέξη Παπαχελά, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), η Μέρκελ επανέφερε στο προσκήνιο κρίσιμες στιγμές της ευρωκρίσης και της ελληνικής τραγωδίας, δίνοντας νέα διάσταση στα όσα συνέβησαν εκείνη την περίοδο.

Μέρκελ:«Δεν φανταζόμουν τέτοια κρίση» – Η αρχική υποτίμηση του προβλήματος

Η Μέρκελ εξομολογήθηκε ότι δεν είχε αντιληφθεί έγκαιρα την έκταση της κρίσης που θα έπληττε την Ελλάδα. «Η Ελλάδα ήταν και είναι μέλος της Ε.Ε. και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα βιώναμε τέτοια κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία, όπως είπε, πίστευε βαθιά στην κοινωνική οικονομία και στις δυνατότητες ευημερίας μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

«Δεν περίμενα ότι τα προβλήματα θα ήταν τόσο βαθιά. Ούτε στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης αντιλαμβανόμασταν αρχικά πόσο κοινό ήταν το πρόβλημα για την Ευρώπη», παραδέχτηκε.

Το πραγματικό μέγεθος της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης άρχισε να γίνεται αντιληπτό, σύμφωνα με την ίδια, τον Φεβρουάριο του 2010.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η σιωπή Παπανδρέου και η ρήτρα μη διάσωσης

Η Μέρκελ περιέγραψε τις πρώτες δραματικές στιγμές όταν η κρίση ξέσπασε. «Μου είπαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα, αλλά υπήρχε η “ρήτρα μη διάσωσης” στο ευρώ, οπότε δεν μπορούσα να υποσχεθώ τίποτα», σημείωσε.

Σε μια χαρακτηριστική αποστροφή, αποκάλυψε την αντίδραση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου όταν τον ρώτησε τι ζητάει: «Μου απάντησε “τίποτα”».

Κατά τη διάρκεια εκείνης της κρίσιμης συνόδου, όπως ανέφερε, ο Παπανδρέου παρέμενε σιωπηλός, ενώ εκείνη ένιωθε πως παίζει τον ρόλο του «κακού αστυνομικού», λέγοντας ότι «δεν μπορώ να δώσω χρήματα». Η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά και τότε γράφτηκαν μερικές φράσεις-κλειδιά που αποτέλεσαν κοινό τόπο: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται, θα τη στηρίξουμε, και το ευρώ είναι το κοινό μας νόμισμα».

Η άφιξη της Ανγκελα Μέρκελ στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος για τη συζήτηση με τον διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξη Παπαχελά pic.twitter.com/JENLimULER

— Kathimerini_Web (@KathimeriniWeb) July 2, 2025

Μέρκελ: Ο Σόιμπλε και η εμμονή στο Grexit

Η πρώην καγκελάριος υπογράμμισε πως, σε αντίθεση με τον Σόιμπλε, δεν ήθελε σε καμία περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Ήμουν ξεκάθαρη: δεν θέλω Grexit. Ήξερα ότι αυτή η θέση θα προκαλούσε εντάσεις ανάμεσά μας», είπε. Για να τον κρατάει ενήμερο, τηλεφωνούσε στον Σόιμπλε κάθε δύο ώρες από τις Βρυξέλλες.

«Ο Σόιμπλε έλεγε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει σταθερή ισοτιμία. Εγώ τόνιζα πως είμαστε μια Ένωση, έχουμε ευθύνες, δεν πρέπει να κάνουμε πισωγυρίσματα. Αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, αυτό έπρεπε να το αποφασίσουν οι πολίτες της – όχι εμείς», ανέφερε.

Το δημοψήφισμα του 2011 και η αντίθεση στο “όχι”

Αναφερόμενη στην πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα το 2011, η Μέρκελ τόνισε ότι η ιδέα αυτή αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους Ευρωπαίους ηγέτες. «Ήμασταν αντίθετοι, γιατί δεν ξέραμε πώς να διαχειριστούμε μία πιθανή έξοδο», είπε, προσθέτοντας πως η επόμενη ημέρα έφερε την απόσυρση της πρότασης – «ήταν η καλύτερη δυνατή απόφαση».

«Συχνά έπαιζα τον ρόλο του “κακού αστυνομικού”, όμως έπρεπε να εξισορροπήσουμε την ελληνική οικονομία», σημείωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Το κούρεμα του χρέους – «Μου έλεγαν “είσαι τρελή”»

Η Μέρκελ αναφέρθηκε και στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι το υποστήριξε – όπως και ο Σόιμπλε – παρότι συνάντησε αντιδράσεις από τον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, και τον Νικολά Σαρκοζί. «Φοβούνταν ότι θα πληγεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ», εξήγησε. Ωστόσο, η διαδικασία προχώρησε τελικά σε εθελοντική βάση.

«Μου έλεγαν “είσαι τρελή” που επιμένεις. Όμως έπρεπε να αποφορτίσουμε την Ελλάδα», είπε, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες της απόφασης.

Σε μία ανθρώπινη στιγμή, παραδέχτηκε ότι κάποια στιγμή «έβαλε τα κλάματα» από την πίεση. Στη Σύνοδο της G20 ένιωσε να την αντιμετωπίζουν «σαν άρρωστο άλογο», ενώ αναγνώρισε τη συμβολή του Μάριο Ντράγκι και τη φράση του «whatever it takes» στη διάσωση του ευρώ.

Το δημοψήφισμα του 2015 – «Έχασα τη φωνή μου»

Η πρώην καγκελάριος περιέγραψε την αιφνιδιαστική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, με την οποία την ενημέρωσε για το δημοψήφισμα του 2015. «Ήταν το πιο απροσδόκητο τηλεφώνημα της πολιτικής μου καριέρας», ανέφερε. Όταν τον ρώτησε ποια θα ήταν η σύσταση της κυβέρνησης, εκείνος απάντησε «όχι».

«Εκεί έχασα τη φωνή μου», είπε. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τη ρώτησε: «Και τώρα;»

Η Μέρκελ σημείωσε πως, αν επικρατούσε το «όχι», αυτό θα σήμαινε έξοδος από το ευρώ. «Μια δημοκρατία δεν μπορεί να αποφασίσει για όλους τους άλλους», ανέφερε.

Παρά τις διαφωνίες, τόνισε ότι η σχέση της με τον Τσίπρα βασίστηκε στην ειλικρίνεια και την κοινή βούληση να αντιμετωπιστεί η κρίση. «Συμφωνήσαμε εξαρχής να κινηθούμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Εγώ δεν ήθελα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, κι εκείνος δεν ήθελε νέο μνημόνιο», υπογράμμισε.

Το προσφυγικό και οι σχέσεις με την Τουρκία

Αναφερόμενη στο προσφυγικό, η Μέρκελ επισήμανε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα ήταν δραματική. «Ήξερα ότι έπρεπε να μιλήσουμε με τους γείτονες της Ευρώπης. Γι’ αυτό και στήριξα τη συμφωνία με την Τουρκία», είπε, προσθέτοντας πως η Άγκυρα έλαβε οικονομική βοήθεια ως αντάλλαγμα.

«Η πολιτική χρειάζεται ρεαλισμό. Δεν μετανιώνω που μίλησα με τον Ερντογάν. Πάντα πρέπει να συνομιλούμε με τους γείτονες μας», δήλωσε. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι παράτυποι μετανάστες πρέπει να επιστρέφονται, ενώ όσοι παραβιάζουν τον νόμο ή έχουν τρομοκρατική δράση, να απελαύνονται.

Τέλος, σχολίασε τις εντάσεις Ελλάδας – Τουρκίας λέγοντας πως η Γερμανία προσπαθούσε να διαμεσολαβεί. «Οι συνομιλίες με τον Ερντογάν ήταν δύσκολες, δεν συμφωνούσαμε πάντα, αλλά αξιοποιούσαμε κάθε ευκαιρία ώστε να αποτρέψουμε την επιδείνωση των σχέσεων».

Στη συνομιλία της, η Άνγκελα Μέρκελ κατέθεσε όχι μόνο την πολιτική της στάση, αλλά και την προσωπική της αγωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μίλησε για την ανάγκη κατανόησης, για τη δυσκολία λήψης αποφάσεων εν μέσω πιέσεων, και για τον ρόλο της στην πιο σκληρή περίοδο της ευρωζώνης.

«Η πολιτική είναι η τέχνη να γεφυρώνεις δύο αντίθετες θέσεις», είπε κλείνοντας. «Και αυτό προσπάθησα να κάνω σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές της Ευρώπης».

The post Μέρκελ στην Αθήνα: Ο Σόιμπλε ήθελε Grexit – Έχασα τη φωνή μου με το τηλεφώνημα Τσίπρα για το δημοψήφισμα appeared first on Newpost.gr.

Share This Article