«Η πρόταση της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για την θέση του προέδρου της Βουλής είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών.
Η ανακοίνωση του ονόματος του Νικήτα Κακλαμάνη για την θέση του Προέδρου της Βουλής έρχεται μετά την παραίτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα από την ιδιότητά του ως βουλευτής.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κακλαμάνης χθες (15/1) το μεσημέρι είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο μετά το διάγγελμα αυτού προς τον ελληνικό λαό.
Ποιος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης
Ο Νικήτας Κακλαμάνης γεννήθηκε στην Άνδρο το 1946 και είναι Έλληνας πολιτικός, ιατρός και πανεπιστημιακός στο επάγγελμα. Είναι βουλευτής Α΄ Αθηνών με την Νέα Δημοκρατία.
Διετέλεσε Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπό την Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, κατά την περίοδο 2004–2006. Υπήρξε δήμαρχος Αθηναίων, από το 2007 έως το 2010.
Από τον Φεβρουάριο 2015 έως τον Ιούλιο 2019 διετέλεσε Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και τον Ιούλιο 2023 χρημάτισε Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.
Markus PYYKKO
Πώς γίνεται η εκλογή του ΠτΒ
Η εκλογή του Προέδρου της Βουλής είναι μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Ο Πρόεδρος εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, δηλαδή με 151 ψήφους. Εάν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία.
Ο Πρόεδρος της Βουλής διευθύνει τις εργασίες του Σώματος και εκπροσωπεί τη Βουλή σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς και στις διμερείς διακοινοβουλευτικές συναντήσεις. Προΐσταται των υπηρεσιών της Βουλής και συντονίζει τις δραστηριότητές τους.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Βουλής αναπληρώνει προσωρινά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν απουσιάζει στο εξωτερικό περισσότερο από δέκα ημέρες, αν πεθάνει, παραιτηθεί, κηρυχθεί έκπτωτος ή αν κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής και ο Ειδικός Γραμματέας αποτελούν τους άμεσους συνεργάτες του Προέδρου και τον υποστηρίζουν στην εποπτεία των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου.
EUROKINISSI
Οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Βουλής
Κύριο χαρακτηριστικό του προέδρου της Βουλής είναι η διακομματική του σύνθεση. Έτσι, ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος Αντιπρόεδρος, δύο Κοσμήτορες και τέσσερις Γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο τέταρτος Αντιπρόεδρος, ένας Κοσμήτορας και ένας Γραμματέας προέρχονται από την δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο πέμπτος Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας Αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο πέμπτος Αντιπρόεδρος και ένας Γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Τα μέλη του Προεδρείου είναι υποχρεωτικά Βουλευτές, ενώ η ιδιότητα μέλους του Προεδρείου είναι ασυμβίβαστη με αυτή του Υπουργού ή του Υφυπουργού. Αν ένα μέλoς τoυ Πρoεδρείoυ αποδεχθεί θέση Yπoυργoύ ή Yφυπoυργoύ, θεωρείται πως παραιτείται αυτοδικαίως από μέλος του Προεδρείου της Βουλής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής και οι επτά Αντιπρόεδροι εκλέγονται στην αρχή κάθε περιόδου και για όλη τη διάρκειά της. Η θητεία των Κοσμητόρων και των Γραμματέων διαρκεί όσο και η τακτική Σύνοδος της Βουλής των Ελλήνων για την οποία εκλέχθηκαν.
The post Μαρινάκης: «Ο Νικήτας Κακλαμάνης η πρότασή μας για υποψήφιος Πρόεδρος της Βουλής» – Παραιτήθηκε ο Τασούλας από βουλευτής appeared first on Newpost.gr.