«Όχι απλά γνώριζε ο πρωθυπουργός την παθογένεια του ΟΠΕΚΕΠΕ, είχε το πολιτικό θάρρος και με πολλές παραδοχές να την αντιμετωπίσει. Επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη 5.000 φυσικά πρόσωπα οδηγήθηκαν στις αρχές, πολλά εκ των οποίων δικάζονται για σοβαρά αδικήματα και μάλιστα, πριν την Ευρωπαία εισαγγελέα», τόνισε ο κ. Μαρινάκης, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της κυβέρνησης στην αποκάλυψη και την αντιμετώπιση του σκανδάλου.
Αποστολή στη Δικαιοσύνη και το πολιτικό κόστος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε πως επί κυβέρνησης Μητσοτάκη οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη ακόμα και πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, μπλοκαρίστηκαν επιδοτήσεις και αποκαλύφθηκαν κυκλώματα που λυμαίνονταν το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων. «Είναι η κυβέρνηση που έχει στείλει πρώην πρόεδρο στη δικαιοσύνη, έχει στείλει κέντρα υποδοχής δηλώσεων στη δικαιοσύνη, έχει μπλοκάρει επιδοτήσεις, έχει στείλει κυκλώματα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως πολλά στελέχη έχουν ήδη οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η ευρωπαϊκή εισαγγελία και ο ρόλος της Ελλάδας
Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε πως η ευρωπαϊκή εισαγγελία δεν ερευνά μόνο την Ελλάδα, αλλά από το 2021 έχει λάβει καταγγελίες για πολλές χώρες της ΕΕ. Η έρευνα αφορά συστημικά φαινόμενα και όχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά, ενώ η Ελλάδα, όπως διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, συνεργάζεται στενά για τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων.
Η υπόθεση Σημανδράκου και οι επιστολές στο Μαξίμου
Αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Ευάγγελο Σημανδράκο, ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε πως οι επιστολές του που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου αποκαλύπτουν μια αλήθεια που «είναι άβολη για την αντιπολίτευση». Όπως ανέφερε, η αντιπαράθεση μεταξύ Σημανδράκου και του τότε υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, αφορούσε διάφορα ζητήματα, αλλά όχι τα ΑΦΜ. Τα επίμαχα ΑΦΜ οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και δεν καταβλήθηκαν επιδοτήσεις όπου υπήρχαν ενδείξεις παρανομίας.
Η παραίτηση του κ. Σημανδράκου, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, οφειλόταν σε έλλειψη συνεννόησης με τον υπουργό και στην αδυναμία προώθησης της διαδικασίας, όχι σε συγκάλυψη.
Η ευθύνη της κυβέρνησης και το πολιτικό μήνυμα
Στο ζήτημα των ευθυνών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πως, παρά τις προσπάθειες κάθαρσης, εκ του αποτελέσματος οι ενέργειες δεν ήταν αρκετές ώστε να εξαλειφθούν όλα τα φαινόμενα διαφθοράς. «Στη ζυγαριά που κάποιος πάει και ψηφίζει, στις επιτυχίες είναι όλα αυτά για τη νομιμότητα, αλλά δεν είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε με ειλικρίνεια, κάνοντας σαφή διάκριση ανάμεσα στις διαχρονικές παθογένειες του οργανισμού και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Για τη φερόμενη εμπλοκή των κ. Βορίδη και Αυγενάκη στην υπόθεση, ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε πως θα εξεταστούν τα στοιχεία, ενώ η προσωπική του εκτίμηση είναι πως το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και διαχρονικό και δεν φαίνεται να υπάρχουν ποινικά δεδομένα. Για τους υφυπουργούς, απέκλεισε κάθε εμπλοκή.
Οι παραιτήσεις που σημειώθηκαν αφορούσαν πολιτικούς και όχι νομικούς λόγους, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση.
Τα «κλεμμένα» χρήματα: Επιστροφή και πρόστιμα – Δεν θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι
Για το μεγάλο ερώτημα των χαμένων και «κλεμμένων» χρημάτων, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες διαδικασίες: πρώτον, το πρόστιμο που ενδέχεται να επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και, δεύτερον, η αναζήτηση των χρημάτων που παρανόμως καταβλήθηκαν. Διαβεβαίωσε μάλιστα πως οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος αυτής της υπόθεσης, αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές αγροτικές επιδοτήσεις από την Ευρώπη.
«Δύο κινήσεις θα κάνει η Ελλάδα: θα κοιτάξουμε να μειωθεί το πρόστιμο και δεύτερον να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του σε συνεννόηση με την Ευρώπη στο πλαίσιο του συμψηφισμού, ώστε να μη φανεί το κόστος στις επιδοτήσεις. Σίγουρα, δεν θα το πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι εν συνόλω», τόνισε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Τεχνητή νοημοσύνη και νέος μηχανισμός ελέγχου των ΑΦΜ
Ο Παύλος Μαρινάκης αποκάλυψε επίσης πως έχει ξεκινήσει συνεργασία μεταξύ ΑΑΔΕ, οικονομικού εγκλήματος, υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και, με τη συνδρομή τεχνητής νοημοσύνης, θα σκαναριστούν όλα τα ΑΦΜ που έλαβαν μεγάλα ποσά από επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να θεσπίσει έναν διαρκή μηχανισμό ελέγχου και μια εν εξελίξει ερευνητική ομάδα που θα εντοπίζει εγκαίρως παρόμοιες παθογένειες στο μέλλον.
Προς το παρόν, ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό των χρημάτων που έχουν χαθεί ή υπεξαιρεθεί.
Συνάντηση Γεραπετρίτη – Χαφτάρ και ελληνοτουρκικά
Αναφερόμενος στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Χαλίφα Χαφτάρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως το τουρκολυβικό μνημόνιο είναι «άκυρο και ανυπόστατο», υιοθετήθηκε πλήρως από την ΕΕ, ενώ δεν έχει καμία νομική ισχύ έναντι τρίτων χωρών. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, παραμένει διπλωματικά ενεργή, χωρίς να υφίσταται καμία «απομόνωση» σε ευρωπαϊκό ή περιφερειακό επίπεδο.
Το μεταναστευτικό και η επέτειος του δημοψηφίσματος
Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το θέμα με αποφασιστικότητα, όπως έπραξε στα σύνορα του Έβρου και του Αιγαίου.
Τέλος, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το δημοψήφισμα του 2015, υπογράμμισε τις επιτυχίες της Ελλάδας την τελευταία δεκαετία: μείωση της ανεργίας στο 7,9% (το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 17 ετών), δημιουργία πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεων εργασίας, διεύρυνση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, υπογραφή ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αξιοποίηση άνω των 40 δισ. ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας, ανάκτηση υψηλών ευρωπαϊκών κονδυλίων και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος.