Για τον ρόλο της Αστυνομίας στις συγκεντρώσεις της Παρασκευής μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην καθιερωμένη ενημέρωση.
Σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, είπε «Σε καμία περίπτωση δεν έδρασε η Αστυνομία για να διαλυθούν οι συγκεντρώσεις. Αντέδρασε σε πολύ επικίνδυνες επιθέσεις πολύ μικρής νοσηρής μειοψηφίας διαδηλωτών που ήθελαν να μετατρέψουν μια ειρηνική διαδήλωση σε μπάχαλο. Όποιος αυτή την ευθύνη των λίγων παραβατικών τη μεταθέτουν στην Αστυνομία, ξεπλένουν αυτούς τους παραβατικούς. Είναι η πρώτη φορά επίθεσης με αυτοσχέδιους όχι μόνο εμπρηστικούς αλλά και εκρηκτικούς μηχανισμούς, που σημαίνει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Δέχθηκαν οι αστυνομικοί επίθεση και τι στόχο είχαν. Έκαναν μία στάθμιση. Να προστατεύσουν το πλήθος των ειρηνικών διαδηλωτών, την συντριπτική πλειοψηφία που πήγε εκεί να διαδηλώσει για δικαιοσύνη, και στη συνέχεια να αποκρούσουν τις επιθέσεις και να κάνουν συλλήψεις. Αν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά αστυνομικών που μπορεί να υπερέβησαν τα όρια των καθηκόντων τους, είναι υποχρέωση των Αρχών να εξετάσουν τέτοιες καταγγελίες και τότε να αποδοθούν οι αντίστοιχες κυρώσεις. Το γεγονός ότι δεν είχαμε βαρύτατο τραυματισμό οφείλεται και στην ψυχραιμία της Αστυνομίας. Η Αστυνομία, δεδομένων των συνθηκών, έκανε υποδειγματικά και με επαγγελματισμό τη δουλειά της. Αν υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις, αν κάποιοι μεμονωμένα δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, τότε να τους επιληφθούν ευθύνες».
«Δεν υπήρχε δόλος από την Αστυνομία να τραυματίσει άνθρωπο που πήγε να κάνει τη δουλειά του. Όταν γίνεται τέτοια επίθεση, η πρόταση κάποιων είναι η Αστυνομία να κάθεται να κοιτάει τους μπαχαλάκηδες; Όταν δέχεται επιθέσεις με 29 τραυματίες αστυνομικούς, να κάθεται; Όλα αυτά τα πληρώνουμε όλοι μας με τους φόρους μας. Ευτυχώς προστατεύθηκαν οι περιουσίες των συμπολιτών μας. Όλα αυτά δεν τα πληρώνουν κάποιοι άλλοι πέραν των Ελλήνων πολιτών. Πρώτη δουλειά της Αστυνομίας σε μία τέτοια πολυπληθή διαδήλωση είναι να προστατεύσει το πλήθος. Στους μπαχαλάκηδες δεν τους βγήκε γιατί η Αστυνομία ήταν εκεί και επιτέλεσε το καθήκον της με τον καλύτερο τρόπο», ανέφερε.
Απαντώντας σε παρεμφερές ερώτημα σημείωσε: «Η ΕΛΑΣ, στη μεγάλη εικόνα, δεδομένου του κινδύνου, έκανε πολύ καλά τη δουλειά της, με επαγγελματισμό. Δέχθηκε πρωτοφανή επίθεση, με εμπρηστικούς μηχανισμούς, πέτρες, ρόπαλα, καπνογόνα. Υπήρχε κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Η Αστυνομία προστάτευσε τη συγκέντρωση, τη συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών. Κάποιες νοσηρές μειοψηφίες ήθελαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση και να γίνουν και άλλα πολύ χειρότερα. Τραυματίστηκαν 29 αστυνομικοί. Και αυτοί εργαζόμενοι είναι. Αν υπάρχον μεμονωμένα περιστατικά αυθαιρεσίας να ερευνηθούν και αν αποδειχθούν να επιβληθούν αυτά που προβλέπει ο νόμος. Τι έπρεπε να κάνει η Αστυνομία; Να κάνει μια στάθμιση. Να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών και από την άλλη να αποκρούσει τις επιθέσεις και να συλλάβει τους δράστες. Το έκανε με επαγγελματισμό».
Μαρινάκης για τραυματισμό φωτορεπόρτερ
Ειδικά για τους φωτορεπόρτερ που χτυπήθηκαν και αν θα γίνει έρευνα, απάντησε πως είναι υποχρεωτική η έρευνα. «Με τον φωτορεπόρτερ είχα διαρκή επικοινωνία με τη διοίκηση του ΑΠΕ για να βεβαιωθούμε ότι ο άνθρωπος είναι καλά στην υγεία του και ότι έφυγε από το νοσοκομείο και δεν υπήρξε κίνδυνος. Δεν κραδαίνουμε την ευαισθησία μας όπως άλλοι που νομίζουν ότι έχουν μονοπώλιο στην ευαισθησία. Ο άνθρωπος βρέθηκε σε αυτό το σημείο γιατί κάποιοι έκαναν αυτή την επίθεση με τόσο επικίνδυνα μέσα. Οι αστυνομικοί αμύνθηκαν. Το να κουνάμε το δάκτυλο σε αυτόν ο οποίος αμύνθηκε και προσπαθεί να προστατεύσει το πλήθος είναι παράλογο. Δυστυχώς υπήρξαν και κάποιοι που σε αυτή την προσπάθεια είχαν ελαφριούς τραυματισμούς. Ευτυχώς δεν είχαμε βαρύτερους ή κάτι χειρότερο», συμπλήρωσε.
«Τους αστυνομικούς ποιος τους τραυμάτισε;», αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο της ενημέρωσης και είπε ότι αξίζει να δει κανείς τι έχει κατασχέσει η Αστυνομία.
Μαρινάκης για Μιλένα Αποστολάκη
Για όσα είπε περί διπλού εγκλήματος της κυβέρνησης η Μιλένα Αποστολάκη στη Βουλή, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως η κυρία Αποστολάκη ξέχασε κάτι βασικό και είπε κάτι ψευδές. «Στη σελίδα 116 του πορίσματος απαντάται ρητά το ζήτημα της υποτιθέμενης εντολής από κυβερνητικό στέλεχος για το περιβόητο μπάζωμα με δόλο, με σκοπό τη συγκάλυψη. Συνολικά απαντάει ότι δεν έχει δοθεί καμία εντολή από κυβερνητικό στέλεχος. Αυτό δεν το είπε η κυρία Αποστολάκη τη στιγμή που το κόμμα της κάνει πρόταση δυσπιστίας κατά την παρουσίαση αυτού το πορίσματος. Λέει και κάτι άλλο για την 717», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης και διάβασε το σχετικό απόσπασμα του πορίσματος. «Στο πόρισμα αποσαφηνίζει ότι η σύμβαση 717 δεν αποτέλεσε αντικείμενο της ενδελεχούς έρευνάς του. Άρα η επίκληση του ΠΑΣΟΚ συνιστά ουσιαστικά παρερμηνεία και επιλεκτική εργαλειοποίηση του πορίσματος», προσέθεσε.
Για όσα αναφέρει το πόρισμα για ανθρώπινα λάθη και τι θα γίνει με την αξιολόγηση, είπε ότι πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση που μίλησε για αξιολόγηση και προχώρησε σε παρεμβάσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στο πόρισμα γίνεται αναφορά στα ανθρώπινα λάθη και στις τραγικές αδυναμίες του κράτους. «Θεωρώ ότι η δημόσια συζήτηση θα έπρεπε να περιστρέφεται γύρω από αυτά τα ζητήματα», επισήμανε. «Θα προσπαθήσει ο πρωθυπουργός -και στην αυριανή του ομιλία και όταν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας- και νομίζω ότι είναι η συζήτηση που θέλει να ακούσει η πλειοψηφία των πολιτών», σημείωσε.
Σε ερώτηση για τη σύσταση και άλλων προανακριτικών επιτροπών που προτίθεται να ζητήσει η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως υπάρχουν κάποιες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που βασίζονται στο αφήγημα της εργαλειοποίησης και άλλες που το ξεπερνάνε και μπαίνουν στη σφαίρα της «γελοιότητας». «Έχουν ξεπεράσει κάθε όριο γελοιοποίησης. Ο λόγος που απαντάω σε ανακοινώσεις είναι γιατί έχω καθήκον στους πολίτες. Είναι πολύ σοβαρά τα θέματα για να απαντάμε σε ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που ξεπερνάει κάθε όριο φαιδρότητας. Η χρηματοδότηση μιας σειράς εργασιών έγινε από την Περιφέρεια. Αυτά τα αξιολογεί η Δικαιοσύνη. Τους εργολάβους, τους γερανούς τους πληρώνει η αυτοδιοίκηση. Τα χρήματα αυτά αιτείται η Περιφέρεια να τα πάρει εκ των υστέρων από το κράτος. Γίνεται το αίτημα, γίνεται έλεγχος νομιμότητας των δαπανών και δίνονται τα λεφτά. Τι έρχεται και λέει η αντιπολίτευση; Πλήρωσε η κυβέρνηση το μπάζωμα. Αυτό λέει. Προσέξτε πώς μετατρέπουν την πραγματικότητα σε μία ψευδή εικόνα για να θυμώσουν τον κόσμο, για να προκαλέσουν οργή στην κοινωνία. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και πλέον Οικονομικών κάνει έλεγχο νομιμότητας ή σκοπιμότητας; Κάνει έλεγχο νομιμότητας. Αν δεν ήταν έτσι, κάθε φορά που ένας δήμαρχος, περιφερειάρχης ελεγχόταν για κάτι, θα έπρεπε να πηγαίνει κατηγορούμενος ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών που έδωσε τα λεφτά. Μιλάμε για μεγάλη κοροϊδία από την αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.
«Μέσα στις εργασίες αυτές είναι και οι γερανοί; Δεν χρειάζονταν; Να μην σηκώνονταν τα βαγόνια; Το τι έγινε και τι δεν έγινε το κρίνει η Δικαιοσύνη. Νιώθω την ανάγκη να κάνω αυτή την ανάλυση γιατί το τι έχουμε διαβάσει δεν έχει προηγούμενο. Είδατε την ερώτηση που μου έγινε; Ποιος πλήρωσε το μπάζωμα. Έχει λυθεί το θέμα της κρατικής εντολής. Και τώρα επειδή δεν τους βγαίνει το αφήγημα ποιος έδωσε εντολή για το μπάζωμα τώρα το γυρίζουν στο ποιος πλήρωσε το μπάζωμα. Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη ενέργεια ποιος την πλήρωσε και αν έγινε σωστά ή λάθος. Τα ερευνά η Δικαιοσύνη. Έχει απαντήσει και ένα χρόνο πριν ο κ. Παπαθανάσης. Έχουν ξεπεράσει στην αντιπολίτευση κάθε όριο χυδαιότητας. Η παραποίηση της αλήθειας είναι πολύ πιο εμπορική αυτή την περίοδο αλλά εμείς θα μείνουμε στα επιχειρήματα. Εμείς την αλήθεια θα συνεχίσουμε να λέμε», τόνισε.
Μαρινάκης για τηλεδιοίκηση
Για την προεκλογική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη το 2019 για την ολοκλήρωση των συστημάτων τηλεδιοίκησης και αν η κυβέρνηση έχει αποτύχει, ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως αυτό το κρίνουν οι πολίτες. «Εμείς το 2023 είπαμε ότι κάποια πράγματα προχώρησαν πιο γρήγορα σε σχέση με το πρόγραμμά μας και κάποια άλλα δεν προχώρησαν. Και αναλάβαμε την ευθύνη για αυτό. Όταν έχεις 57 νεκρούς, έχει τεράστια πολιτική ευθύνη. Την έχουμε αναλάβει. Δεν κρυφτήκαμε. Δεν είπαμε μόνο για πολλά και ανθρώπινα λάθη. Είπαμε και για αστοχίες και ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Το σύστημα τηλεδιοίκησης, η σύμβαση 717, παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Αποκαθίσταται το κομμάτι που καταστράφηκε από τον Daniel και μία σειρά από άλλα έργα ολοκληρώνονται. Δεν έχουμε πει ότι τα έχουμε κάνει όλα καλά. Υπάρχουν πράγματα που έγιναν πιο γρήγορα, όπως π.χ. φόροι που έχουν μειωθεί και πολιτικές που απέδωσαν ταχύτερα. Ο στόχος μας είναι να εφαρμόζουμε στο 100% το πρόγραμμά μας. Κρινόμαστε για αυτό. Και αν υπάρχουν σημεία που πρέπει να απαντήσουμε, το κάνουμε. Στο τέλος της ημέρας οι πολίτες αξιολογούν τα λάθη και τα προγράμματα», σημείωσε.
Μετά από σχετικά ερώτημα επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός της πολιτικής από την ποινική ευθύνη. «Σε σιδηροδρομικό δυστύχημα με 57 νεκρούς είναι δυνατόν να μην υπάρχει πολιτική ευθύνη; Γι’ αυτό υπήρχαν παραιτήσεις. Προφανώς υπάρχει ευθύνη σε πολιτικό επίπεδο. Δείτε τι έχει πει ο πρωθυπουργός και οι τότε εκπρόσωποι της κυβέρνησης. Πολύ μεγάλες αδυναμίες του κράτους συναντήθηκαν με μεγάλα και ανθρώπινα λάθη. Έχουν απαντηθεί αυτά. Άλλο η πολιτική και άλλο η ποινική ευθύνη. Δικαστής δεν θα γίνει κανένας άλλος πέραν αυτών που είναι πραγματικοί δικαστές», προσέθεσε.
The post Μαρινάκης για τα επεισόδια στο Σύνταγμα: «Η αστυνομία αντέδρασε σε πολύ επικίνδυνες επιθέσεις – Για τον τραυματισμό του φωτορεπόρτερ γίνεται έρευνα» appeared first on Newpost.gr.