Τα αμέσως επόμενα κρίσιμα κοινοβουλευτικά βήματα για το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένα αρχής γενομένης της σημερινής συζήτησης για την προανακριτική και με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την αυριανή συνεδρίαση. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με πολιτικούς αρχηγούς, ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης συνομίλησε με τον Αλέξη Χαρίτση, για να συνεννοηθούν κυρίως για τεχνικά ζητήματα που αφορούν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Μάλιστα σήμερα θα σταλεί το κείμενο της πρότασης μομφής σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά και οι εμπλεκόμενες πλευρές θα ξαναμιλήσουν. Η βαρύτητα των γεγονότων κάνει τη Χαριλάου Τρικούπη να μην αποκλείει την -σε δεύτερο χρόνο-κατάθεση αιτήματος για σύσταση προανακριτικής τόσο για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή και τη σύμβαση 717 (σε ό,τι δεν σχετίζεται με το οικονομικό σκέλος) και για τους υπουργούς Νίκο Παπαθανάση και Γιάννη Τσακίρη σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για το παράνομο μπάζωμα στο σημείο της τραγωδίας στα Τέμπη. Εκείνο που απασχολεί ιδιαιτέρως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι οι χειρισμοί που θα γίνουν μέσα σ’ αυτήν την πολιτικά βαρύνουσα εβδομάδα, προκειμένου να ξεδιπλωθεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο η τακτική του κόμματος. Όπως φέρεται να πιστεύει άλλωστε και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης οι πολιτικές επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στο Κοινοβούλιο μπορεί να καθορίσουν εν πολλοίς και τις εκλογικές της επιδόσεις, επαναφέροντας την δυναμική που απώλεσε (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) από την αρχή της χρονιάς.
Κατά τις πληροφορίες και με βάση όσα συζητήθηκαν στις συσκέψεις που είχε χθες με τους στενούς του συνεργάτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας με την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που έχει προγραμματιστεί στη Βουλή, όπως επίμονα ζητεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Σ’ αυτήν την περίπτωση θα φανεί αν η επιλογή της Χαριλάου Τρικούπη θα προκαλέσει νέο ρήγμα στις σχέσεις με την Κουμουνδούρου .Είναι κι αυτό ένα κρίσιμο στοιχείο ως προς την ουσία αλλά και τις εντυπώσεις. Εκτός εάν ο Κ. Μητσοτάκης προχωρήσει σε αιφνιδιασμό και στο πλαίσιο του αξιώματος “στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα” αιτηθεί την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του, εξέλιξη που θα σήμαινε ανατροπή του συνολικού σχεδιασμού της προοδευτικής αντιπολίτευσης.
Σε σχέση με τη σημερινή συζήτηση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το μπάζωμα μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να κάνει πίσω και να αποσύρει τη δέσμευσή της ότι θα συναινέσει στη σύστασή της, καθώς μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα στην κοινωνία θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα πολιτικά. Η αξιωματική αντιπολίτευση γνωρίζει όμως καλά μετά και τις πρώτες αντιδράσεις των κ.κ. Μαρινάκη και Φλωρίδη στο πόρισμα της Επιτροπής ότι η πλειοψηφία θα αμφισβητήσει ευθέως την αναγκαιότητα μιας προανακριτικής για τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο πατώντας στο επιχείρημα που αντλείται από τον ισχυρισμό ότι το πόρισμα αναφέρει ότι δεν δόθηκε καμία κρατική εντολή για μπάζωμα. Σε σχέση με τις πληροφορίες που εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ να εξετάζει σοβαρά την κατάθεση αιτήματος για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και του Κώστα Καραμανλή, παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν ότι από το πόρισμα της Επιτροπής προκύπτουν στοιχεία που επιτρέπουν την υποβολή αιτήματος για προανακριτική εις βάρος του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών. Υπονοούν ότι είναι θέμα επιλογής, δηλαδή το εάν αφήσουν να “τρέξει” η ανάκριση που είναι ήδη σε εξέλιξη ή εάν θα πρέπει μία πρόταση για προανακριτική που θα αναζητήσει τις ευθύνες Καραμανλή θα πρέπει να έρθει σε άμεσο χρόνο. Διευκρινίζουν δε, ότι η προηγούμενη πρόταση για σύσταση προανακριτικής που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ αφορούσε μόνο το οικονομικό σκέλος της ανολοκλήρωτης σύμβασης 717 που συνδέεται και με την ανυπαρξία συστήματος τηλεδιοίκησης. Σε ό,τι αφορά την προανακριτική για το μπάζωμα, στην οποία αναμένεται να κληθεί ως μάρτυρας από την αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν στην επιτροπή τρεις βουλευτές/νομικοί, οι κυρίες Μιλένα Αποστολάκη και Ευαγγελία Λιακούλη και ο κ. Γιώργος Μουλκιώτης.
The post Μάχη στη Βουλή για τα Τέμπη: Πρόταση δυσπιστίας και νέες προανακριτικές στο τραπέζι – Οι κινήσεις Ανδρουλάκη και το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού από Μητσοτάκη appeared first on Newpost.gr.