Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για τη διαχείριση της κρίσης που έχουν προκαλέσει οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη, με την ψηφοφορία για την τροπολογία που προβλέπει τρίμηνη αναστολή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου στους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα με πλωτά μέσα από τη Βόρεια Αφρική. Η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική, κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ, ενώ ένσταση αντισυνταγματικότητας υπέβαλε η Πλεύση Ελευθερίας.
Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση:
Τι προηγήθηκε
Τα νέα μέτρα για τη μετανάστευση αποτελούν το αποκορύφωμα της κυβερνητικής στροφής προς μία σκληρότερη πολιτική για την αποτροπή της μετανάστευσης, μιας πολιτικής που σηματοδότησε η τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στην καρέκλα του υπουργού Μετανάστευσης και εντάθηκε (και λόγω συγκυρίας) με την αντικατάστασή του από τον Θάνο Πλεύρη. Χθες, παρουσιάζοντας την τροπολογία στη Βουλή, ο υπουργός Μετανάστευσης έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεων του, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή από τη Λιβύη και τις ακτές της Β. Αφρικής, δεν είναι ομαλή μεταναστευτική ροή, αλλά μια επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη», μιλώντας για «ψευτοανθρωπισμό» ΜΚΟ «που αρμέγουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια» και κάνοντας αναφορές στις θεωρίες αντικατάστασης του ευρωπαϊκού πληθυσμού από ανθρώπους που θα έλθουν από την Ασία και την Αφρική.
Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι το μοντέλο για τη διαχείριση της λιβυκής κρίσης είναι εκείνο της «πολιορκίας» των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο από χιλιάδες μετανάστες, στις αρχές του 2020. Όπως εκτιμά, οι χειρισμοί τότε όχι μόνο εμπόδισαν την είσοδο των μεταναστών, αλλά της χάρισαν και μια μεγάλη επικοινωνιακή νίκη. «Η τροπολογία είναι στο πλαίσιο του Έβρου. Τα μέτρα έχουν ληφθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», διευκρίνισε στη Βουλή ο Θάνος Πλεύρης
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Οι αντιμεταναστευτικές λεκτικές ακρότητες του υπουργού σίγουρα δεν βοήθησαν στην επίτευξη οποιασδήποτε συναίνεσης, καθώς οι αντιδράσεις σχεδόν του συνόλου της αντιπολίτευσης είναι σφοδρές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν έκανε τίποτα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του μεταναστευτικού και τώρα προσπαθεί να αποπροσανατολίσει» και τον κάλεσε να ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πλεύρη για περικοπές των επιδομάτων των μεταναστών και αλλαγές στο πρόγραμμα σίτισης, ανέφερε πως «τα λεφτά για τη σίτιση των προσφύγων και για το πρόγραμμα ένταξης είναι λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για μια τροπολογία «ντροπή και όνειδος» μίλησε από τη Βουλή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας. Απευθυνόμενος στον Θάνο Πλεύρη, υποστήριξε ότι η τοποθέτησή του στο υπουργείο Μετανάστευσης έγινε «για να κάνετε τη βρώμικη δουλειά, να ξαναφέρετε τον ρατσισμό στο επίκεντρο της πολιτικής, ακριβώς όπως έκαναν τα κόμματα σας και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ το 2011-2012».
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε το ΚΚΕ, με τη βουλευτή του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, να κάνει λόγο για «αυθαίρετη και ντροπιαστική η αναστολή αίτησης χορήγησης ασύλου σε ξεριζωμένους ανθρώπους» και το κομμουνιστικό κόμμα να καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
«Επαίσχυντη και ντροπιαστική» χαρακτήρισε την τροπολογία η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.
Σε μια άσκηση ισορροπιών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε μεν ότι η ενδεδειγμένη λύση θα ήταν η επιτάχυνση των διαδικασιών απόρριψης ασύλου, γνωστοποίησε δε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα καταψηφίσει την τροπολογία, αλλά θα ψηφίσει «παρών». Από τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε ο Χάρης Δούκας, λέγοντας πως «θα ήταν καλύτερο η τελική θέση να ήταν “Όχι”».
Αντιδράσεις και στο Εξωτερικό
Την έντονη ανησυχία της για την τροπολόγία εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αναγνώρισε την πίεση που δέχεται η Ελλάδα και εξέφρασε τη στήριξή της και την ανάγκη αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημείωσε, ωστόσο πως «ο έλεγχος των συνόρων ενός κράτους πρέπει να συνάδει με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».
Έκκληση για την καταψήφιση της τροπολογίας απηύθυνε ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μάικλ Ο’ Φλάχερτι.
Μητσοτάκης: Κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο
Στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στη νέα μεταναστευτική κρίση αναφέρθηκε πάντως και ο πρωθυπουργός, με δήλωσή του στη γερμανική εφημερίδα Bild. «Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση -και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης», τόνισε.
The post LIVE – Βουλή: Ψηφίζεται η τροπολογία για το Μεταναστευτικό appeared first on Newpost.gr.