Κυβερνητική κρίση μετά τον ανασχηματισμό: Τέμπη και δημοσκοπική φθορά στο προσκήνιο

By
3 Min Read

Σε συνθήκες διαχείρισης της αναπάντεχης κρίσης που προκάλεσε ο ανασχηματισμός βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου που αντί να κεφαλαιοποιήσει τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν μετράει ήδη τις συνέπειες μίας επιβεβλημένης παραίτησης υφυπουργού, (Δοξιάδη), ενώ συγχρόνως απολογείται για παρελθοντικές δηλώσεις ενός ακόμη μέλους του νέου σχήματος περί τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου.

Δύο παραιτήσεις σε μία ημέρα θα δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα στο Μαξίμου που πιθανότατα με βαριά καρδιά έκρινε ως επαρκείς της διευκρινίσεις του κ. Νίκου Τσάφου μη έχοντας ουσιαστικά άλλη επιλογή από το να τίς δεχτεί και να προχωρήσει. Τα πράγματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πηγαίνουν τελικά όπως θα περίμενε ο πρωθυπουργός. Ο ανασχηματισμός  δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε στο αρχικό στάδιο καθότι έδειξε ότι ο κεντρικός μηχανισμός της κυβέρνησης έχει κενά και επιτρέπει αστοχίες και προχειρότητες που στο παρελθόν δύσκολα συναντώνταν. Μάλιστα το Μαξίμου δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης και για δύο ακόμη γυναίκες υφυπουργούς τις κυρίες Βολουδάκη και Ευθυμίου για περιπτώσεις που είναι σαφώς πιο διαχειρίσιμες.

Όλα αυτά την ώρα που όλα δείχνουν ότι η μεγάλη κρίση από την τραγωδία των Τεμπών έχει αφήσει μεγάλα τραύματα στην κυβερνητική εικόνα. Είναι ενδεικτικό ότι στη δημοσκόπηση που παρουσίασε η Metron Analysis για το συνέδριο του E-Kyklos στο ερώτημα που αφορά τη ΝΔ και κατά πόσο ένας πολίτης θα μπορούσε δυνητικά να γίνει ψηφοφόρος της το 70% απαντά “ποτέ” και μόλις το 29% ότι θα μπορούσε και να την ψηφίσει. Σημειωτέον ότι στο αντίστοιχο ερώτημα του Δεκεμβρίου του 2024, δηλαδή μόλις τρεις μήνες πίσω το 29% που δυνητικά θα μπορούσε να ψηφίσει το κυβερνών κόμμα βρισκόταν στο 44%. Κάτι που σημαίνει ότι περιορίζεται δραστικά η δεξαμενή των ψηφοφόρων της ΝΔ, την ώρα που μεγαλώνει το ποσοστό των αναποφάσιστων που σύμφωνα με τους αναλυτές είχαν ψηφίσει κυρίως Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές του 2023.

Το γεγονός ότι η κυβερνητική παράταξη είναι μεν πρώτη αλλά σε χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά, χαμηλότερα και από εκείνα των ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2024 προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο που θεωρεί ότι πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερα μεγάλες προσπάθειες για να συγκρατήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25%  μέσω του οποίου θα μπορούσε να αναζητήσει συμμαχίες για να κυβερνήσει. Θεωρητικά η κυβέρνηση θα παίξει τα ρέστα της το επόμενο εξάμηνο και θα προσπαθήσει να κατευνάσει την κοινωνική οργή με τη γνωστή συνταγή των παροχών. Ήδη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης που έχει την εποπτεία των παραγωγικών υπουργείων δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ η κυβέρνηση θα κάνει εντονότερη την κοινωνική της πολιτική με σαφέστερο δείγμα τη μείωση των άμεσων φόρων.

The post Κυβερνητική κρίση μετά τον ανασχηματισμό: Τέμπη και δημοσκοπική φθορά στο προσκήνιο appeared first on Newpost.gr.

Share This Article